Dnes je 60 rokov od prvého letu človeka do vesmíru

Presne pred 60-timi rokmi, 12.apríla 1961 o 06:17 ráno Greenwitchského času, čo je 07:15 stredoeurópskeho, dosiahla sovietska družica Vostok 1 s Jurijom Gagarinom orbitu Zeme.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Jurij Alexejevič Gagarin (Юрий Алексеевич Гагарин) sa narodil 9. marca 1934, v Gžatsku neďaleko obce Novosiolovo. Druhú svetovú vojnu prežil v dedine Klušino neďaleko mestečka Gžantsk, kam sa po vojne aj s rodičmi presťahoval. Po škole nastúpil na učilište a neskôr ho vybrali na ďalšie vzdelávanie na Saratovskej priemyselnej škole. K letectvu pričuchol vo svojich 24 rokoch v saratovskom aeroklube. Rok na to dokončil svoj výcvik a rozhodol sa stať stíhacím pilotom. Vojenskú leteckú školu v Orenburgu dokončil v skrátenom režime v roku 1957. Dva roky na to sa spolu s asi doma tisíckami ďalších uchádzačov zapísal do vesmírnej programu Sovietskeho zväzu. Na pozíciu prvého kozmonauta ho napokon vybral sám Sergej Koroljov, vedúci sovietskeho vesmírneho programu.
Jurij Alexejevič Gagarin
Jurij Alexejevič Gagarin / Zdroj Disclaimer
Svoj kozmický let odštartoval 12. apríla 1961 o 06:07 na lodi Vostok 1 z kozmodrómu Bajkonur. Po asi desiatich minútach dosiahol orbitu Zeme, na ktorej strávil dovedna 108 minút a stal sa tak prvým človekom vo vesmíre. Po jednom oblete Zeme začal zostupovať a napokon pristál o 08:05 asi 26 km juhozápadne od mesta Engels v Saratovskej oblasti.
Vostok 1
Vostok 1 / Zdroj Disclaimer
Po návrate z letu do vesmíru sa stal hrdinom Sovietskeho zväzu a oslavovanou svetovou celebritou, no na ďalší kozmický let sa už nedostal. Vmarci 1968 dokončil štúdium na akadémii a vrátil sa k lietaniu na lietadlách, ale už 27. marca 1968 pri cvičnom lete zahynul.
12. 4. 2017 vyhlásila OSN tento deň za Medzinárodný deň kozmonautiky.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Goran
Per aspera ad astra!
Podľa mňa jeden z najväčších míľnikov, čo ľudstvo prekročilo, jedna z najväčších mét, čo ľudstvo dosiahlo.
A zrazu sa zraky všetkých ľudí upreli ku hviezdam...
12.04.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB