Recenzia - THE WITCH IN THE WINDOW

Nevšedný a alternatívny horor zaoberajúci sa miestnou čarodejnicou.
Lukáš Polák
Filmová história scifi
Dnes vkročíme do neznámych a alternatívnych vôd. Neznámy autor - Andy Mitton natočil svoj moderný a zaujímavý pohľad na jednu čarodejnicu, ktorá obývala starý dom a naši hrdinovia sa do neho nasťahujú a začnú sa diať „veci“. Viem, podľa tohto úvodného popisu to vyznie, že pôjde o tuctový film, ktorý už teraz zapadol prachom, no ja sa Vám pokúsim priblížiť, že to nie je tak, ako to na prvý pohľad vyzerá.
The Witch in the Window - Scéna - THE WITCH IN THE WINDOW Scéna z filmu THE WITCH IN THE WINDOW
The Witch in the Window - Scéna - THE WITCH IN THE WINDOW / Zdroj Disclaimer
Hneď prvým a dosť nevídaným prvkom v tomto filme a obzvlášť v hororovom žánri bol vzťah otca so synom. Ich chémia fungovala výborne, ich rozhovory boli živé a uveriteľné a pocity a emócie som im doslova žral. Dokonca aj samotní herci boli sympatickí a ich iskrenie pridávalo vyššiu úroveň tomuto filmu. V skratke – uveril som im všetko.
THE WITCH IN THE WINDOW - trailer Disclaimer
Veľa hororov ťaží hlavne zo scén v úplnej tme alebo v noci, tento film dokáže navodiť pocit hrôzy a vyvolať zimomriavky aj počas svetla. Dokonca je tam aj scéna, ktorá je nevídaná v tom chápaní, že hlavné postavy neutečú pri strete s temnou silou, ale rozhodnú sa ju preskúmať a tým výborne zabezpečia pocit silného napätia a hrôzy v divákovi.
Dominantou filmu je samozrejme „zlá“ pani čarodejnica, ktorá nesie meno Lýdia. Tvorcovia, za čo ich chválim, našli pomocou castingu tak zaujímavú tvár, že nepotrebovali využiť žiadne CGI alebo prehnané make-up(y) na to, aby z nej spravili hrôzu naháňajúcu bytosť. Stačilo dobre vykonštruovať scénu a jej charizma a diabolský pohľad spravili zvyšnú robotu. Pritom to bola jedna z top „creepy“ čarodejníc, aké som videl na obrazovke.
Nemám rád prehnané stopáže a veľa vaty vo filme, tu autori využili šikovne svojich 77 minút času na maximálny efekt a tým pádom neostal skoro žiadny prázdny scenáristický vzduch. Vďaka tomu bol film dynamický, plný napätia a strachu a nezvýšil sa priestor na nudu.
Samozrejme, ani tento film nebol bezchybný. Kebyže hľadáme, tak nájdeme dosť veľa nelogickostí, no čo ma viac trápi je, že zanechal po sebe veľa nezodpovedných otázok. Záver bol síce zaujímavý a nevšedný, no zároveň vo mne vyvolal pocit zmätenia a do teraz neviem povedať, či šlo o happy end alebo jeho pravý opak.
Hodnotenie: 75%
Žáner: Horor/Drama
Krajina: USA
Stopáž: 77 min
Rok: 2018
Réžia: Andy Mitton
Scenár: Andy Mitton
Obsadenie: Arija Bareikis, Alex Draper, Greg Naughton, Charlie Tacker

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Goran
Díky za ďalší filmový tip :)
11.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB