Recenzia - HOST (2020)

Pitva modernej duchárčiny. Stojí za pozretie?
Lukáš Polák
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Horor patrí k žánru filmov, kde za každú cenu nevyžadujem, aby prekypoval originalitou. Niekedy je lepšie, ak sa spraví „rutina“ kvalitne, prepracovane a s rešpektom ku hodnotám žánru (samozrejme česť výnimkám, ale tých nie je veľa), ako za každú cenu prevracať všetko naruby. Väčšina podobných príkladov končí fiaskom. V podobnom (prvom) duchu sa predstavuje film HOST. Ide cestou duchárčiny, ktorá je zobrazená kvázi ako záznam z reality. Tentokrát to poňali modernejšie a využili na to zdieľaný videohovor (niečo ako skype). Zaujímavosťou je, že film trvá len 56 minút, čo je vo filmovom umení už celkom rarita. Poďme sa na to pozrieť.
Hosť - Plagát
Hosť - Plagát / Zdroj Disclaimer
Keď sme už pri tej stopáži, tak rovno naviažem. Hoci je film veľmi krátky i tak trvá zbytočne veľa. Prvú polku filmu zaberá takzvané „bla-bla“ kecanie o ničom, alebo robenie si srandy z duchov (čo sa im samozrejme vypomstí). Kebyže sa prvá polka zostrihá na nevyhnutných desať minút, mohlo by to filmu prospieť, pretože ak sa to celé začne „diať“, tak to sype parádne a má to potrebné „gule“.
Temnejšiu časť filmu otvorí asi najstrašidelnejšia scéna filmu (levitujúce nohy), ktorá zároveň nie je lakačkou (asi jediná) a práve táto scéna pripraví úrodnú pôdu pre udalosti, s ktorými sa roztrhne vrece. O čo ide? Spustí sa hotový maratón „lakačiek“, ktoré fungujú vo väčšine prípadov efektívne a dokonca záverečná mi spôsobila drastický adrenalínový zážitok.
Host (2020) - trailer Disclaimer
Vo filme oceňujem, že idú s kožou na trh a nehrajú hru – „naozaj sa to deje?“ ako v prípade Paranormal Activity. Od momentu, keď vyjde všetko najavo, je ti jasné s kým máš tú česť a čo máš čakať a musím uznať, že to bola jazda. Taktiež chválim devastačný záver, kde neostalo pokope ani jedno „dievča“.

Zhrnutie: Novinku HOST sa rozhodne oplatí pozrieť, zo začiatku Vás bude nudiť, kým sa slečny a pán vykecajú, no ak začne prituhovať, spustí sa riadna adrenalínová jazda, ktorá vás nepustí až do poslednej sekundy.

Hodnotenie: 70%

Žáner: Horor / Thriller
Krajina: Veľká Británia
Stopáž: 56 min
Rok: 2020
Réžia: Rob Savage
Scénar: Rob Savage, Gemma Hurley, Jed Shepherd
Obsadenie: Haley Bishop, Jemma Moore, Emma Louise Webb, Radina Drandova, Caroline Ward, James Swanton, Seylan Baxter
Produkcia: Douglas Cox

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

Hosť

Diskusia

Goran
Páči sa mi, že si neberieš servítku (spisovne obrúsok_ :D) a povieš to vždy všetko pekne na rovinu. A toto: "Horor patrí k žánru filmov, kde za každú cenu nevyžadujem, aby prekypoval originalitou. Niekedy je lepšie, ak sa spraví „rutina“ kvalitne, prepracovane a s rešpektom ku hodnotám žánru (samozrejme česť výnimkám, ale tých nie je veľa), ako za každú cenu prevracať všetko naruby. Väčšina podobných príkladov končí fiaskom." - treba tesať!!!
21.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

Hosť