Prehľad zimnej anime sezóny 2021

2020 je za nami a s novým rokom začína aj nová sezóna anime seriálov. Zimná nádielka je tentokrát ozaj bohatá.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Minulý rok bolo mnoho seriálov odložených na neskôr, veď všetci vieme, že to nefunguje vo svete tak úplne bez problémov. Viacero z týchto seriálov bude mať premiéru práve počas nasledujúcich dní, čo ma za následok, že tohtoročná zimná sezóna je natrieskaná sequelmi k populárnym seriálom, poprípade k seriálom, na ktoré sme už zabudli a dávno nás opustila nádej, že sa nejakého pokračovania dočkajú.
Pri sequeloch je ťažké nespoilerovať, už trailery budú plné scén, ktoré prezradia veľa z deja. Je to ale skvelá príležitosť, ako dohnať seriály, ktoré ste ešte nevideli a potom naskočiť na práve vysielané najnovšie diely!
High-Rise Invasion - Trailer - High-Rise Invasion | Teaser Trailer | Netflix Disclaimer
High-Rise Invasion
Predstavte si, že si len tak kráčate, keď zrazu uvidíte ako chlapík v maske rozmláti niekomu so sekerou hlavu. Nie príliš milá predstava a je dosť ťažké predstaviť, ako by sa človek zachoval. Toto anime nám ukáže ale práve to. Hlavná hrdinka Juri sa snaží pred maskovaným vrahom ujsť, no keď sa ocitne na streche budovy zbadá, že svet nie je úplne v poriadku. Vysokové budovy všade naokolo sú spojené mostami a plné vrahov a ich obetí. Začína sa boj o prežitie.
たとえばラストダンジョン前の村の少年が序盤の街で暮らすような物語 - Trailer - Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town? Official Trailer Disclaimer
Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town?
Nebola by to anime sezóna, keby sme tu nemali anime založené na Light Novel predlohe, ktorá ma názov dlhší než 3 iné tituly dokopy. Kid from the Last Dungeon... vyzerá na príjemné a vtipné fantasy. Hlavný hrdina žije v mestečku neďaleko jednej z najnebezpečnejších jaskýň. Bežný obyvateľ si tu podá temných pánov, finálnych bossov a iné svet ničiace potvory na raňajky. V tomto nezvyčajnom mieste je Lloyd považovaný za jedného z najslabších obyvateľov a tak sa rozhodne začať od základov. Presúva sa do mesta, ktoré je určené pre dobrodruhov začiatočníkov. Rozdiel medzi začiatočníkmi z tohto mestečka a z jeho domoviny by ale nemohol byť väčší.
V prvej epizóde prevláda nevinný humor a interakcie Lloyda s obyvateľmi vyčaria úsmev na tvári a tak ostáva len dúfať, že anime si udrží svoj humor a nezvrhne sa.
怪物事変 - Trailer - Monster Incidents: Kemono Jihen - Official Trailer Disclaimer
Kemono Ďzihen
Horská dedina si žije nudným, no pokojným životom. Deti tu okrem školy nemajú žiadne starosti. Teda až na chlapca, ktorého každý volá Dorota-bó. Keďže je neustále špinavý od práci na poli a smrdí, meno ducha, ktorý žije v bahne sa mu hodí. Okrem práce má ale Dorota aj jednu, pre deti nezvyčajnú, úlohu. Každý mesiac musí odpratať telá dobytku, ktorý začne hniť a besnieť v priebehu jednej noci. Keď príde túto situáciu vyšetrovať Inugami s cieľom vinníka zneškodniť, Dorota zistí, že ho so svetom nadprirodzených bytostí nespája iba meno a chlapcov život sa čoskoro obráti naruby.
Šingeki no Kjódžin - Trailer - Final Season Disclaimer
Attack on Titan Final Season
Finále Útoku Titanov je konečne tu! Boli to dlhé roky, ale čakanie stálo za to. O tom je presvedčený hádam každý divák, ktorý má za sebou 3. sériu. Tá druhá trochu krývala a zaostávala za famóznym úvodom, ale predošlá séria prekvapila a poriadne zamotala hlavy divákov zvratmi v príbehu. Viac sa naozaj nedá povedať bez toho, aby neboli vyzradené kľúčové momenty deja. Ak ste sa s Titanmi ešte nestretli, ukážku si nepúšťajte ale hneď sa obliahnidte po prvej epizóde.
Finálna kapitola mangy vyjde začiatkom apríla a táto finálna séria je rozdelená na 2 časti a tak sa nemusíme obávať zbytočných naťahovačiek alebo filler častí.
約束のネバーランド - Trailer - The Promised Neverland Season 2 - Official Trailer Disclaimer
Promised Neverland 2nd Season
Prvá séria nám jasne ukázala, že deti to v sirotinci v tomto svete nemajú ľahké. Popri napínavom dobrodružstve zažil divák aj veľakrát zimomriavky a napätie trvalo do záveru poslednej epizódy. Druhá séria nám ukáže viac zo sveta, v ktorom žijú démoni a detské domovy by najradšej premenovali na McKinder. Deti totiž unikli z ľudskej farmy, no rýchlo sa dozvedia, že sloboda je krutá a nebezpečná záležitosť. Ako dopadne stret týchto potvor a detí-utečencov uvidíme v novej sérii. Tá zároveň pokrýva podľa fanúšikov predlohy najlepšiu časť príbehu. Manga bola nedávno ukončená a jej záver vyvolal veľmi rozporuplné ohlasy, no nech je už finále akékoľvek, táto 2. séria má rozhodne čo ponúknuť.
ドクターストーン - Trailer - Dr. STONE Season 2 | OFFICIAL TRAILER 2 Disclaimer
Dr. Stone: Stone Wars
Dr. Stone si získal veľkú popularitu prvou sériou anime minulý rok. Svet, kde každý človek skamenel na tisícky rokov nám priniesol zaujímavý príbeh o prežití. Senku, mladý génius, sa snaží využiť vedu na to, aby vrátil svet čo najviac do normálu. No nie každý človek, ktorý sa po tisíckach rokov prebudí k životu, zdieľa tento názor.
Stone Wars je časť príbehu, kde dôjde k vyvrcholeniu tohto konfliktu medzi dvoma tábormi ľudí. Diváci sa ale môžu tešiť, anime napriek svojmu názvu nebude iba o akcii. Zachová si svoju jedinečnosť a Senku nám aj tentokrát bude v každej epizóde prinášať pocit úžasu z toho, ako kreatívne využíva obmedzené zdroje na to, aby sa priblížil svojim cieľom. Môžeme sa tešiť aj na pohľad do minulosti niektorých hlavných postáv a toho, čo ich ženie dopredu.
BEASTARS - Trailer - BEASTARS Season 2 | Official Trailer | Netflix Disclaimer
Beastars 2nd Season
Prvá séria Beastars nás zaviedla do rozmanitého sveta antropomorfných zvierat. Napriek tomu, že všetky druhy zvierat žijú a študujú pokope, obyčajné školácke problémy nie sú všetko, čo ich trápi. Neustála túžba po mäse a krvi dravcov a vzťah týchto zvierat k bylinožravcom je jedna z nosných tém úvodnej série a ukázala nám, že v pozadí veselého sveta sa skrývajú hrozivé tajomstvá. V druhej sérii sa príbeh naďalej sústreďuje na hlavného hrdinu, najobľúbenejšieho anime vlka súčasnosti, Legosiho. Ten v prvej sérii bojoval proti svojej vlčej podstate, ktorej sa v závere musel oddať. Teraz napriek tomu, že v priestoroch školy všetko vyzerá pozitívne, ho neustále skľučuje vnútorný konflikt. Ako má ďalej smerovať svoj život? A popri tom to vyzerá, že v škole sa pohybuje neznáme zviera. Predsa len, vrah z úvodných epizód nebol nikdy odhalený...
ログ・ホライズン - Trailer - Log Horizon Season 3 Disclaimer
Log Horizon 3rd Season
Log Horizon patrí do obrovskej kopy Isekaj anime, teda anime, kde sa hlavný hrdina nejakým spôsobom presunie z nášho sveta do nejakého iného. Často ide o fantasy alebo herné svety, respektíve ich kombináciu. Je to už 8 rokov, čo sme tu mali prvé dve série Log Horizon anime a ani som nedúfal, že sa niekedy dočkáme tej tretej.
Log Horizon sa dá veľmi rýchlo prirovnať k megahitom ako Sword Art Online, no Log Horizon je moje najobľúbenejšie anime v tomto žánri. To vďaka tomu, ako vykresľuje svet a ako sa snažia postavy v ňom uväznené odhaliť jeho pravidlá a tajomstvá. Už len odhalenie toho, ako v hernom svete pripraviť jedlo tak, aby hráči reálne cítili jeho chuť, je veľká vec.
Široe je hlavný hrdina a jeden z najšikovnejších hráčov Elder Tale. Po tom, čo ostane uväznený v hre, tento majster stratég využíva všetky zdroje na to, aby v prvom rade zabezpečil miesto pre život sebe a svojim spolubojovníkom. Postupne sa ale ocitá na čele celého mesta dobrodruhov, ktorí sa snažia priblížiť život vo virtuálnom svete čo najviac tomu, čo poznajú z reálneho sveta. Či už ide o bývanie, ekonomiku, festivaly, jedlo alebo iné maličkosti. Široe sa postupne dostáva do sporov nielen s inými dobrodruhmi mimo jeho mesta, ale aj s ostatnými obyvateľmi sveta Elder Tale.
はたらく細胞 - Trailer - Cells at Work!! Trailer 2 Disclaimer
Cells at Work! 2 & Cells at Work! Code Black
V prvej sérii sme sledovali príbeh AE3803, nemotornej červenej krvinky bez zmyslu pre orientáciu, ktorá sa ale snažila vyrovnať ostatným kolegom. Jej nešikovnosť ju ale často zaviedla na miesta, kam by sa dostať nemala, čo občas končilo dramaticky. Napríklad keď omylom vošla do miestnosti, kde sa snažil uhniezdniť vírus.
Cells at Work! prináša pohľad na telo, ako rôzne animáky, ktoré vysielali aj u nás pred desiatkami rokov. Tu máme ale samotné bunky znázornené ako ľudí, ktorí pracujú v obrovskom komplexe. Znázornenie toho, ako ľudské telo bojuje s vírusmi a inými hrozbami sa vyrovná aj veľkým akčným anime, no celkovo ide o milý anime počin. Vizuálne je to ale na vrchole, za čo môžeme vďačiť štúdiu David Production (JoJo, Fire Force). Druhá séria pokračuje vo všeobecnom znázornení toho, ako to funguje v ľudskom tele a aké je zraniteľné aj voči najmenším problémom, ktoré reálne ani nevnímame.
Dizajn postáv je inšpirovaný ozajstnými bunkami. To vidieť na hlavnej postave AE380. Má červené vlasy, uniformu a jej čiapka je v tvare reálnej červenej krvinky.
Na prvú sériu anime vzniklo na internete mnoho reakcií nielen od fanúšikov, ale aj profesionálnych lekárov. Je zábavné sledovať, ako verne autori zobrazili v anime časti ľudského tela.
Paralelne vychádza spin-off s podtitulom Code Black, vyrábaný iným štúdiom. Code Black temnejší nádych a sústreďuje sa na vážnejšie zdravotné komplikácie spôsobené alkoholom, fajčením, stresom a podobne.
はたらく細胞 - Trailer - Cells at Work! CODE BLACK Trailer 2 Disclaimer

Anime Filmy

シン・エヴァンゲリオン劇場版:|| - Trailer - EVANGELION: 3.0+1.0 THRICE UPON A TIME | Official Trailer (2021) Disclaimer
Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time
Finále filmov Evangelion, ktoré nám prinášajú príbeh v takej podobe, ako autor pôvodne zamýšľal. Snáď už nenastanú žiadne odklady a sága sa konečne uzavrie, i keď nie je jasné, či na jej konci budeme sedieť v depresiách a naše životy stratia zmysel, alebo si povieme že to bola dobrá akcia a pustíme nejakú romantickú komédiu na odľahčenie.
劇場版 美少女戦士セーラームーンEternal 前編 - Part 1 - Trailer - Pretty Guardian Sailor Moon Eternal The Movie Trailer Disclaimer
Sailor Moon Eternal 1 & 2
V krátkosti, Sailor Moon Eternal fimy nadväzujú na remake seriálu spred pár rokov, Pretty Guardian Sailor Moon Crystal Season. Táto dvojica filmov pokrýva časť príbehu ktorá sa nazýva Dream.
銀魂 THE FINAL - Trailer - Gintama: THE FINAL - Official Trailer 2 Disclaimer
Gintama: The Final
Pokiaľ to nie je šialený vtip zo strany tvorcov, Gintama končí a toto je jeho posledná šou na obrazovkách. Ako vždy sa môžeme tešiť na mix drámy a absurdného humoru. Pokiaľ so sériou nemáte žiadne skúsenosti, pred filmom vás čakajú stovky epizód anime.

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Diskusia

8HitBoy
Top! Pokračujú skvelé veci, či Dr. Stone, či Beastars, či môj osobný favorit, The Promised Neverland. Z filmov bude povinná jazda Sailor Moon. Tešíme sa! :)
13.01.2021
Goran
Prosím Ťa, z ktorého anime je z titulného bloku obrázkov tá mačička v strede? :D A aj ten chlapec krčiaci sa pred démonickými psami? Ďakujem!
13.01.2021
Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
@Goran:
tie démonické psy, to je Monster Incidents/Kemono Ďzihen/Kemono Jihen.
Také trochu vtipné lebo sú tam hlavné postavy deti. Teda skôr milé, ale má to temnejší podtón, no zatiaľ je von iba 1 epizóda, tak ťažko povedať.
A to v strede je z Gintama filmu :D to je celé vtipné, je tam akcia ale niekedy to anime trolí seba aj diváka, tuším už aj trollili ľudí že skončili a pokračovalo to. No teraz píšu, že to nie je joke že toto je koniec :D len to je taká veľká a dlhá séria.
@HB: jj veľa veľa :D mňa najviac potešil Log Horizon, som zvedavý ako pôjde. Ale aj tie novinky prekvapili :D a jj filmy bude Sailor Moon a Evangelion ťahák pre všetkých starých fanúšikov anime, ktorí to majú napozerané :D
13.01.2021
8HitBoy
Evangelion je taky hit or miss, daktoré veci top, daktoré nekonečný cringe. Uvidíme! :)
14.01.2021
Goran
Ukameňujte ma, ale mne prišiel už aj pôvodný Evangelion trápny. Ja potrebujem niečo roztomilučké + dobrodružné. Trochu hlbšie, ale nie zas niečo, čo sa berie tak smrteľne vážne, že to schádza až do nechcenej paródie, ale opakujem, čo sa anime týka, som zelenáč, mám len základné vzdelanie :) Ďakujem za identifikáciu! Posnorím po tom.
14.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.