Mellickove desivé cukríky

České vydavateľstvo Carcosa nám predstavuje už štvrtý príbeh z pera majstra bizarnej fikcie Carltona Mellicka III, tentokrát pod názvom Lidožrouti z Lízatkova. Ako sa náš hrdina vysporiada so všetkými nástrahami, ktoré so sebou prináša nový Mellickov román?
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Zoznámte sa s Franklinom. Franklin je typickým mellickovským hrdinom. Meno dostal podľa najhoršieho prezidenta USA v histórií, Franklina Piercea a po všetkých stránkach je to tak trochu lúzer. Oblieka sa výhradne do jedného odtieňu červenej farby, miluje death metal, pretože to je jediná hudba, ktorá dokáže prehlušiť nenávidenú manželku a jej otrasnú mamu, má umelý, robotický mozog, a je posadnutý tým, že musí nájsť a pozabíjať všetkých obyvateľov Lízatkova.
Carlton Mellick III - Carlton Mellick III
Carlton Mellick III - Carlton Mellick III / Zdroj Disclaimer
Ako zisťujeme na začiatku príbehu, Franklin má na svoju posadnutosť cukrákmi a cukrandami sakramenstky dobrý dôvod. Ako malý chlapec bol totižto svedkom toho, ako istá cukranda lákala na svoje sladké telo jeho mladšieho brata a sestru, ktorých následne brutálne zavraždila a začala sa nimi kŕmiť. Áno, počujete správne, tieto cukrové bytosti sú psychopatickí ľudožrúti a Franklin sa rozhodol zasvätiť celý svoj život tomu, aby verejnosť presvedčil, že cukráci a cukrandy sú skutoční, čo podľa neho bude viesť k systematickému lovu týchto monštier.
Áno, ako je vám asi jasné, Franklin je celému svojmu okoliu tak trošku za blázna. Nepomáha tomu ani fakt, že na boj s cukrákmi si kupuje vychádzkovú paličku s vysúvacím mečom a pištoľ Adolfa Hitlera. Šikanuje ho prakticky každá jedna postava príbehu, žena, ktorá si domov vodí milencov, svokra, ktorá býva v jeho dome a celé dni len užíva tvrdé drogy, ale aj chlapec od susedov, ktorý mu neustále nadáva do buzerantov. Na Franklina sa to skrátka sype zo všetkých strán a jeho jediným spojencom tak ostáva jeho drobné mačiatko, ktoré si zvykol hladiť v krízových situáciách ako akúsi relaxačnú pomôcku.
A vtedy to prichádza znovu. Franklin stretáva živú cukrandu! Vlasy z cukrovej vaty a telo ako roksový cukrík, mladá cukranda je očividne na love a čoskoro by jej malo za obeť padnúť ďalšie nevinné dieťa. Keď v cukrande menom Jujuba spoznáva aj vrahyňu svojich mladších súrodencov, Franklin neváha a rozhodne sa Juju konfrontovať. To však nekončí najslávnejšie, keďže Jujuba Franklina de facto zabíja. O to väčšie je jeho prekvapenie, keď sa prebúdza v Lízankove a zisťuje že má nové, cukríkové telo. Franklin je zdesený, stal sa tým, čím na svete najviac opovrhuje, Jujuba ho navyše drží u seba doma potajomky, využívajúc ho ako sexuálneho otroka. Hoci sa Franklinova situácia zdá byť bezvýchodisková, čoskoro prichádza s novým plánom. Veď je to vynikajúci spôsob, ako spoznať spoločnosť cukrákov a cukránd zvnútra, pochopiť ich hierarchiu, jedného z nich zabiť a vyvliecť von na povrch, do Franklinovho sveta. A možno sa pritom aj pomstí za smrť svojich súrodencov. Ale len možno!
Lidožrouti z Lízatkova Lidožrouti z Lízatkova
Lidožrouti z Lízatkova Disclaimer
Lidožrouti z Lízatkova sú typický román Carltona Mellicka po všetkých stránkach - je to bizarro fiction a splatterpunk v jeho najčistejšej kráse. Hrdina, ktorý je všetkým na smiech, objavuje nový svet, ktorý je nebezpečný, plný krvi a sexu, a dáva Franklinovi šancu stúpnuť v očiach svojich najbližších, čo pre neho predstavuje azda tú najvyššiu hodnotu. Ako je u Mellicka už zvykom, hrdinu skutočne necháva vyžrať si všetko až do dna a ženie ho do stále väčších a väčších problémov, neustále viac a viac šliapajúc po jeho dôstojnosti. Záver románu je tiež pomerne typický pre Mellickovu formu písania a čitatelia, ktorí čítali jeho predchádzajúce romány budú približne vedieť, čo očakávať. Finále je krvavé, postavené na hlavu a prekvapivo aj roztomilé a dobrosrdečné. Je ale škoda, že románu sa podľa môjho názoru nedarí úspešne podať nejakú komplikovanejšiu tému hodnú zamyslenia sa, ako tomu bolo napr. u Plyšákokalypsy. Lidožrouti z Lízatkova, akokoľvek zábavní sú a akokoľvek skvele sa čítajú, sú pocitovo skrátka len pomerne plytká zábava, ktorá, ako je už u autora zvykom, balansuje na hrane nevkusu a nechutnosti. To však nie je nutne na škodu, pretože Lidožrouti bavia, chytajú za srdce a ak sa vám páčili aj Mellickove predchádzajúce bizarnosti, užijete si aj túto.
Hodnotenie: 65%
Carlton Mellick III - Lidožrouti z Lízatkova
Vydavateľstvo: Carcosa
Jazyk: Český
Počet strán: 160
Rok vydania: 2020
ISBN: 9788088243427

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

B.T. Niromwell
Som rada, že to vyzerá, že sa v tomto románe vydaril silný koniec, lebo zatiaľ som síce čítala len tri novely/poviedky, ale pri Mellickovi sa uspokojivého konca človek nie vždy dočká. (Áno, hovorím s tebou, poviedka Porno v srpnu!) Inak si podľa tohto zhrnutia viem celkom dobre predstaviť, čo očakávať, takže good job!
10.12.2020
jurinko
Naslo by sa tu nejake porovnanie originalu a prekladu? Zda sa mi totiz, ze nieco taketo (uletene?) moze vela stratit v preklade...
10.12.2020
8HitBoy
Súhlas, ale český preklad mi príde fajn a je miestami skutočne úderný a vtipný. Originál som nečítal :)
11.12.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB