Scifi.sk.on: pohľad späť

Minulý víkend sa na Slovensku konal ojedinelý projekt. Pilotný online con, ktorý vznikol pod taktovkou našej stránky. Poďme sa troška poohliadnuť za týmto nultým vydaním a skúsme si zhrnúť o čom to všetko bolo.
cyberstorm
Filmová história scifi
Nápad vznikol, ako inak, u Alexandra Schneidera. Problematika tohtoročných conov...a vlastne akýchkoľvek tohoročných stretnutí, je vo všeobecnosti dobre známa. Covid nám stopol cony a možno stopne aj tie budúce. Takže keď nemôže ísť hora k Mohamedovi, musíme za tou horou my. Preto sme sa rozhodli a behom dvoch týždňov zorganizovali pilotný projekt, ktorý priniesol prednášky, diskusie a novinky oblasti SFFH priamo k vám do obývačiek. V súčasnosti nič nereálne - a vďaka najnovším technológiám - celkom pohodlné.
Pôvodný plán bol veľkolepý (sme zástancovia motta "Plánuj megalomansky, realizuj prakticky."), takže sa pôvodne celý víkend zmenšil len na jeden deň a napokon na jedno popoludnie. Aj tak to po organizačnej stránke predstavovalo celkom výzvu. Dať dokopy ľudí, ktorí by boli ochotní odprednášať / odmoderovať niekoľko hodín, zabezpečiť hostí, zvládnuť technické problémy. Našťastie sme sa v tomto mohli celkom spoľahnúť na Šaňa, ktorý má už niekoľkoročné skúsenosti s organizovaním prešovského Pegasconu.
Program 1. scifi.sk.on-u
Program 1. scifi.sk.on-u Disclaimer
Cieľ bol celkom jasný: priviesť con na monitory obrazoviek, kde sa ho bude môcť bez ohľadu na reštrikcie zúčastniť neobmedzený počet divákov. Program sme nakoniec vtesnali do deviatich hodín, od jednej poobede do zhruba desiatej večernej. Zažiť ste pritom mohli prednášky na najrôznejšie témy: od Vesmírnych impérií od Aldebarana, cez najlepšie spôsoby ako zlikvidovať (literárnu) postavu, v ktorých nám radila Liv Hlaváčková, až po Ivana Aľakšu, ktorý nám zhrnul priebeh a výsledky tohtoročnej Martinus Ceny Fantázie. Fero Gago pripravil prehľad toho najdôležitejšieho a najzaujímavejšieho z fantastiky za rok 2020, či už zahraničnej alebo domácej, knižnej, filmovej alebo seriálovej.
Na našom prvom mini online cone sme prijali aj pár hostí, s ktorými sme diskutovali na najrôznejšie témy. S Jurajom Malíčkom si naši moderátori Aldebaran a Kanys pokecali na tému fantastiky zbližujúcej sa s mainstreamom. Nosnou témou večera bol - ako inak - koronavírus a jeho vplyv na žáner. Rozhovoru s organizátormi slovenských conov, konkrétne s Robom Žittňanom za Comics Salón & AnimeShow, Frederikou Adamčíkovou zo Slavconu a Martinom Novysedlákom za PegasCon, ako aj následnej diskusie s predstaviteľmi vydavateľstiev Artis Omnis a Hydra sa zhostil Šaňo, ktorý vymámil nielen aktuálne novinky z ich kuchyne, ale aj plány do budúcna. Záver patril menšiemu Hororovému kvízu, ktorý pre vás zostavil 8HitBoy aka Martin Šugár. Končili sme, tak ako sa na riadny con patrí, neskoro večer zodpovedaním diváckych otázok a polemizovaním o jeho budúcnosti.
Čo sa týka sledovanosti, vzhľadom na to, že išlo o prvý online con, nečakali sme veľmi vysoké čísla. Každý jeden divák, ktorý si nás aspoň na chvíľku zapol, bol pre nás darom. Priemerne nás pozeralo 25-40 ľudí, v závislosti od prednášky. Podobne to bolo aj s niektorými technickými muchami, ktoré ešte neboli riadne vychytané (napr. výpadky signálu, mrznutie obrazovky či nevyváženosť zvuku).
scifi.sk.on
scifi.sk.on Disclaimer
Napriek tomu všetkému však veríme, že scifi.sk.on získal vašu pozornosť a že nám ho pomôžete vylepšiť! Dajte nám teda prosím do komentárov vedieť, ako a čo sa vám páčilo a či by ste privítali aj prípadné pokračovanie conov v takejto podobe. Ak áno, o čom by mali byť? Čo by ste ako program chceli?
Záverom chcem poďakovať všetkým, ktorí sa na tomto projekte podieľali: jednak našim ctením hosťom z vydavateľstiev Artis Omnis a Hydra, ďalej organizátorom Slavconu, Comics Salónu a Pegasconu, Liv Hlaváčkovej, teoretikovi Jurajovi Malíčkovi a Ivanovi Aľakšovi, ale aj tím z našich radov, ktorí pomohli tento con uskutočniť, Šaňovi, Aldebaranovi, Kanisovi, 8HitBoyovi, Yaye a Bei ;)
Všetky videá, prednášky a rozhovory s hosťami nájdete na našom twitch kanáli.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

scifi.sk.on

Diskusia

Roland Axenberg
Bravo chlapci bolo super. Zaujimave prednasky, podnetne diskusie, kvalitny hodstia. Good job!
25.11.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

scifi.sk.on