Satamaranga, alebo návod na ovládnutie sveta (recenzia)

Na pulty našich kníhkupectiev sa dostal druhý román Richarda Brenkuša pod názvom Satamaranga. Čo od tohto atypického románu môžete očakávať?
8HitBoy
Filmová história scifi
Len si to predstavte. Krajina je v otrasnom stave. Zdravotníctvo je vytunelované, štát nefunkčný, elity opojené mocou a obyčajný ľud zúfalý. Fungovanie sveta v románe Richarda Brenkuša objavujeme z viacerých perspektív, všetky ale spája práve akýsi pocit depresie, rezignácie a všadeprítomného ohýbania morálky. Je však autorova vízia sveta budúcnosti naozaj až taká neveselá?

Priatelia, je. Richard Brenkuš je meno, ktoré už fanúšikovi slovenskej fantastiky musí niečo hovoriť. Úspešne súťažil vo viacerých slovenských poviedkových súťažiach a výborne sa prezentoval aj v tej najväčšej z nich - Martinus Cene Fantázie. Jeho prvý román s názvom Sabotáž na okraji vesmíru vyšiel vo vydavateľstve Artis Omnis v roku 2016 a získal si srdcia množstva fanúšikov. Tentoraz ale autor prichádza s absolútne odlišným námetom a predstavuje nám svoju špekulatívnu fikciu z neďalekej budúcnosti pod názvom Satamaranga. A musím povedať, že za mňa sa jedná o zásah do čierneho.
Na začiatku románu spoznávame mladý manželský pár. Rozprávač a jeho žena Pierrette si prešli obrovskou osobnou tragédiou - stratou milovaného dieťatka. Ako čoskoro zisťujeme, dôvodom jeho predčasnej smrti je absolútna nefunkčnosť zdravotníctva v tejto bližšie nešpecifikovanej krajine, spôsobené rokmi a rokmi rozkrádania štátneho majetku a zdrojov. Reakcia hrdinov na seba nenecháva dlho čakať. Ich pomsta má byť blesková a zdrvujúca. Áno, chápete správne, naši hrdinovia sa rozhodnú vraždiť politikov. Jedného po druhom.
Hoci sú na to všetko najprv prakticky sami, internetom sa začne pomaličky a potichu šíriť ich odkaz, ktorý ľuďom imponuje. Ľuďom zúfalým, ľuďom nesmierne frustrovaným, túžiacim súčasne po pomste, ale aj po zmene, po lepších zajtrajškoch. A práve tak spoznávame v našom románe aplikáciu s názvom Klaunvér. Klaunvér združuje nespokojných občanov, ktorí vytvárajú neprehľadnú sieť, v ktorej je možné objednať si online prakticky všetko od štátneho prevratu po teroristický útok. A možno sa prostredníctvom klaunov dá ten svet aj ovládnuť.
Satamaranga. Prvé slovenské vydanie (Artis Omnis, 2020). Satamaranga - obálka
Satamaranga. Prvé slovenské vydanie (Artis Omnis, 2020). Disclaimer
Román Satamaranga nám predstavuje viacero krátkych príbehov, ktoré spája tematika beznádeje, manipulácie más, snahy o nadvládu, bezohľadnosti, ľudskej zloby a chamtivosti. Z pohľadov rôznych postáv si skladáme mozaiku autorovho sveta z nie tak vzdialenej budúcnosti, ktorá vyznieva ako akýsi zdvihnutý prst. Praktiky politikov v Brenkušovom románe možno až strašidelne pripomínajú našu každodennú realitu, ktorú počúvame vždy večer z televíznych správ. Až na to, že u nás nikto nevraždí politikov dronmi. Teda aspoň zatiaľ, všakže.
Žánrovo zaradiť tento román je naozaj nesmierne náročné. Satamarangu možno azda charakterizovať ako psychologickú špekulatívnu antiutópiu s prvkami špionážneho trileru. Na knihe cítiť, že autora jej písanie bavilo a v dobrom sa na nej "vybláznil". Brenkuš sa s čitateľom miestami doslova pohráva ako mačka s myšou. Ponúkne vám víziu šťastnejšieho, spokojnejšieho zajtrajšku, len aby vás následne zhodil ešte nižšie a dobre sa vám za to vysmial do očí. Jeho Satamaranga je miestami instantná depresia. Napriek tomu všetkému sa však paradoxne jedná o román nesmierne zábavný, plný čierneho humoru a sympatických postáv, do ktorého perfektne pasuje autorov miestami až strohý štýl písania. Ak dáte Satamarange šancu, verím že ostane vo vašich myšlienkach ešte dlho. A azda aj vám, rovnako ako mne, napadne najmä jedna otázka: Ako dlho bude ešte možné považovať dej podobných príbehov za fikciu? Satamaranga môže byť bližšie, než si dokážeme momentálne vôbec pripustiť.
Hodnotenie: 70%
Richard Brenkuš - Satamaranga
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Jazyk: slovenský
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2020
Počet strán: 189
Väzba: pevná
ISBN: 978-80-8201-072-8

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Kristína Leonhard
Pekná recenzia, možno má aj presvedčila dať knihe šancu 🙂
21.11.2020
Goran
Veľmi dobre zvládnutá, veľmi dobre napísaná recenzia na netypickú žánrovku(?). Akurát neviem či prídavné meno "instantná" má v slovenčine ten význam, ktorý si mu chcel prisúdiť a ktorý z kontextu vyplýva. Inak je to veľmi dobre napísané, myslím, že recenzia naozaj môže presvedčiť nejedného váhavca, ktorý ešte nevie či má po knihe siahnuť.
22.11.2020
8HitBoy
Dík ľudia, určite je to vhodný adept, ak chcete pomôcť v súčasnej neľahkej situácií šikovnému slovenskému autorovi a žánrovému vydavateľstvu, ktoré to robí dobre a s láskou.
23.11.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB