Lyra a Pantalaimon sú späť

V tejto recenzií sa pozrieme na ďalšie osudy Lyry, hrdinky Temných hmôt. Jej literárny otec Philip Pullman, ako vždy doposiaľ, sľubuje naozaj skvelé čítanie.
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Fantasy trilógiu Temné hmoty (v origináli His Dark Materials) z pera sira Philipa Pullmana zrejme čítala drvivá väčšina návštevníkov scifi.sk. Príbeh mladej Lyry, ktorá za asistencie opancierovaného ľadového medveďa Ioreka Byrnisona a aeronauta Lee Scoresbyho putovala paralelnými vesmírmi, aby zohrala kľúčovú rolu v súboji poznania a dogmatizmu sa dá už bezpochýb považovať za klasiku. Práve preto bolo veľmi prekvapivým a možno aj trošku riskantným krokom, keď sa Philip Pullman rozhodol po približne dvadsiatich rokoch do sveta svojho najznámejšieho diela opäť vrátiť a rozpovedať ďalšie príbehy.

Prvý diel z novej trilógie Kniha prachu (Book of Dust) nám predstavil nového hrdinu, Malcolma Polsteada, mladého chlapca, ktorý pomáhal svojim rodičom v krčmičke v Oxforde. Počas obrovskej povodne sa stal opatrovníkom malého bábätka, po ktorom išli neustále z neznámych dôvodov agenti Magistéria. Malcolm dieťatko hrdinsky ochránil a napokon odovzdal do opatery Jordánskeho kolégia. Áno, tušíte správne, to bábätko bola malá Lyra, desať rokov pred udalosťami Temných hmôt.
Teraz sa Pullman odhodlal na možno ešte odvážnejší krok a predstavuje nám Lyru ako čerstvo dospelú ženu. Dvadsaťročná Lyra síce stále miestami pripomína to malé dievčatko, ktoré sme všetci kedysi milovali, ale je skvelé vidieť, aká vzdelaná žena na úrovni z nej vyrástla. Lyra je výskumníčka a pracuje v Oxforde na kolégiu a miestami možno svojou eleganciou a distingvovanosťou až desivo pripomína svoju matku, Marisu Coulterovú. A práve v situácií, kedy Lyra zažíva svoj veľký vnútorný konflikt a pravidelne sa háda so stelesnením svojej duše, démonom Pantalaimonom, sa opäť dostáva na scénu nenávidené Magistérium a Lyra padá znovu do špirály udalostí, ktoré nemôžu skončiť dobre.
Témou tejto knihy je botanika. Prvých pár kapitol sledujeme Lyrine vnútorné konflikty, to ako ju zmenila dospelosť a jej strach, keď zisťuje, že aj napriek tomu, že od udalostí Temných hmôt prešlo desať rokov, Magistérium za aktívnej pomoci jej strýka Marcela Delamera ju naďalej pozorne sleduje a má s ňou zlovestné plány. A práve v tomto, pre Lyru ťažkom období, Oxfordom otrasie vražda botanika, ktorý sa len prednedávnom vrátil z cesty z ďalej Ázie. Ak predpokladáte, že práve tam nás dej zavedie, hádate správne.
The Secret Commonwealth The Book of Dust: The Secret Commonwealth. Prvá titulka originálneho anglického vydania (2019)
The Secret Commonwealth Disclaimer
Lyra sa za pomoci Malcolma, z ktorého vyrástol veľmi príjemný aj keď zvláštny akademik a za pomoci niekoľkých ďalších postáv, známych z predchádzajúcich príbehov vydáva na ďalekú cestu do Ázie. A hoci podľa slov jej démona Pantalaimona je Lyra už akási iná, opatrná a pesimistická, čo zrejme prišlo s dospelosťou, stále nám toto ich dobrodružstvo pripadá zvláštne povedome. A možno Lyra v sebe nájde aj kus svojej niekdajšej naivnej dobroty potom, čo sa poháda s Pantalaimonom a oddelia sa nielen duševne, ale aj telesne a budú k sebe musieť nanovo hľadať cestu.
Lyra Zlatoústa je jednoznačne najlepšou postavou, akú kedy Pullman napísal a je nutné zdôrazniť, že spolu s Brandonom Sandersonom sú podľa môjho názoru dvaja najlepší súčasní autori fantastiky ohľadom písania ženských postáv. Lyra pôsobí skutočne ako živá osoba, ako váš dobrý známy, ktorého poznáte od detstva a poznáte najtajnejšie zákutia jeho mysle. Pullman skvele zobrazuje vnútorné konflikty, ktoré Lyra zažíva. Ako sa vyrovnala so stratou rodičov, našla svoju staronovú rodinu na Jordánskom kolégiu a vydala sa po stopách svojho učiteľa a priateľa Malcolma. Ako sa v nej bijú snaha žiť bežný život akademika s neustálou ostrahou voči Magistériu, ktoré ju naďalej vníma ako hrozbu. Ako sa v nej bije jej sexualita, prebudená pred pár rokmi v Botanickej záhrade spolu s Willom, chlapcom z nášho sveta, a nie vždy úspešná snaha ostať Willovi verná, aj keď ich oddeľujú mnohé paralelné svety. Lyra je skrátka veľmi zaujímavá a organicky pôsobiaca postava, ktorá čitateľa musí zaujímať. A tak sledujeme jej ďalekú cestu do Ázie a jej zvláštne pustovanie cez Prahu, Konštantínopol a Sýriu, aby napokon odhalila v malom mestečku uprostred púšte temné tajomstvo, ktoré zmení úplne všetko.
Philip Pullman - Philip Pullman
Philip Pullman - Philip Pullman / Zdroj Disclaimer
Druhý diel Knihy prachu je tak z môjho pohľadu o čosi napínavejším a zaujímavejším čítaním, pričom tomu bohato napomáha návrat našej milovanej Lyry. Je skvelé vidieť, ako a kam sa posunul alternatívny steampunkový vesmír z mysle Philipa Pullmana a mnohé postavy, s ktorými som vyrastal. A či sa teším na tretí diel tejto novej trilógie? Absolútne. Kniha prachu rozohráva veľkolepý príbeh a nesmierne sa teším, ako sir Pullman uzavrie svoj fantastický magnum opus.
The Secret Commonwealth (Philip Pullman). Knižný trailer. Disclaimer
9,5/10
Philip Pullman - The Book of Dust: The Secret Commonwealth
Vydavateľstvo: Penguin Books
Jazyk: Anglický
Počet strán: 687
Rok vydania: 2019
ISBN: 978-0-241-37333-0

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB