Godzilla - pár slov pred filmom

Čoskoro príde do kín Godzilla II: Kráľ monštier. Monštrum, ktoré podobne ako prírodné živly či ľuďmi vyrobené zbrane hromadného ničenia dokáže zničiť celé mesto. No čo v skutočnosti Godzilla je? A odkiaľ pochádza? A akých nepriateľov či spojencov má?
cyberstorm
Filmová história scifi
Film Godzilla II: Kráľ monštier sa do kín dostane koncom mája. Okrem samotnej Godzilly sa v ňom podľa traileru objavia aj ďalšie ikonické príšery „made in Japan“. Akurát si ich Američania premenovali z Kaiju (v japončine znamená obrovský čudný tvor) na Titánov.
Godzilla: King of the Monsters - Trailer - Godzilla: King of the Monsters. Final trailer. Disclaimer
Kaiju znamená po japonsky niečo ako tvory z mýtov a legiend. Úplne prvý raz sa slovo vyskytlo v kontexte so starým čínskym dielom Shan Hai Jing, ktoré opisuje mytologické bytosti zeme a vody. Neskôr, začiatkom 20. storočia, sa začal termín používať pre akékoľvek obrie vyhynuté druhy, najmä pre dinosaury, ktorých kostry boli často nachádzané na území východnej Ázie v oblasti Číny a Mongolska. V poslednom čase sme mohli na názov kaiju dokonca naraziť aj v amerických filmoch (Pacific Rim a Pacific Rim: Uprising), no navždy budú spojené najmä s japonskou kinematografiou a s jej príšerami, z ktorých Godzilla bola úplne prvá, no ani zďaleka nie posledná.
Kaiju z rôznych filmov (Godzilla, Gamera, Pacific Rim, Cloverfield, Clash of Titans, Rhedosaurus)
Kaiju z rôznych filmov (Godzilla, Gamera, Pacific Rim, Cloverfield, Clash of Titans, Rhedosaurus) / Zdroj Disclaimer
Prvým a najznámejším kaiju filmom bola Godzilla z r. 1954. Tá vznikla v ére strachu z atómových zbraní, v čase, keď si ešte mnohí pamätali strach a hrôzu, ktoré napáchali obe atómové bomby zhodené na Hirošimu a Nagasaki. Uvedený fakt sa tak silno zapísal do mysle obyvateľov Japonska, že logicky muselo dôjsť k nejakej forme ventilácie. Tou formou sa stala Godzilla. Hoci jej pôvod sa od snímky k snímke líši, vo všeobecnosti možno tvrdiť, že ide o extrémne silné, veľké a agresívne prehistorické monštrum prebudené atómovou explóziou.
Tu treba poznamenať, že Japonci neprišli s týmto nápadom prví. Už v 1953 sa objavil americký film The Beast from 20000 Fathoms, v ktorom jadrové testy privedú späť k životu prehistorického Rhedosaura. Animatronická snímka, vo svojej dobe isto zaujímavá, vyvoláva dnes už len letmý úsmev na tvári.
The Beast from 20,000 Fathoms. Rhedosaurus.
The Beast from 20,000 Fathoms. Rhedosaurus. / Zdroj Disclaimer
Za stvorenie Godzilly môžeme poďakovať štúdiu Toho. Za jej priamych otcov sa považujú Ishirō Honda, ktorý vytvoril scenár a režíroval prvý film, Tomoyuki Tanaka, ktorý ho produkoval (a spolu s ním aj niekoľko nasledujúcich), a japonský tvorca špeciálnych efektov Eiji Tsuburaya, ktorý okrem Godzilly vdýchol život aj v Japonsku rovnako populárnemu Ultramanovi.
Otcovia Godzilly: Zľava Ishiró Honda, Tomoyuki Tanaka a Eiji Tsuburaya.
Otcovia Godzilly: Zľava Ishiró Honda, Tomoyuki Tanaka a Eiji Tsuburaya. Disclaimer
Wikipédia uvádza, že pôvodné japonské meno Godzilly znie gojira. Po etymologickej stránke ide o zlepenec dvoch slov: gorira (gorila) a kujira (veľryba). Takže ide o monštrum obrovskej veľkosti a sily pohybujúce sa na súši aj pod vodou.
Monštrum pripomínalo zmes všetkých rôznych dinosaurov, od T-rexa až po stegosaura s typicky ťarbavou chôdzou. To bol jednak vtedajší pohľad na to, ako sa mohol asi prehistorický tvor v skutočnosti pohybovať, a jednak šlo o následok trikových efektov (ale o tom neskôr). Pôvodná Godzilla z 1954 bola veľká 50 m, no Američanom sa nezdala dostatočne obrovská, takže ju vo verzii z 1956 zväčšili na 122 m, teda na veľkosť, ktorá sa odvtedy v podstate nezmenila. Vravím v podstate, pretože v trojdielnej anime adaptácii z produkcie Netflixu máme Godzillu s výškou vyše 300 m.
Godzilly.
Godzilly. / Zdroj Disclaimer
Godzilla získala radiáciou okrem rozmerov (viď americký film z r. 1998) aj iné prvky. Ide najmä o jej zničujúci dych, charakteristickú zbraň, ktorú využívala proti úbohému Tokyu a neskôr proti iným monštrám. Aj ten sa časom vyvíjal a neskôr bol prerobený na nukleárny tepelný lúč, v modernejších adaptáciách dokonca evokuje akési časticové alebo laserové delo. Ďalším typickým aspektom je jej koža, inšpirovaná jednak pokožkou aligátora, ale aj skutočnými popáleninami a radiačnými poškodeniami preživších z Nagasaki a Hirošimi.
Shin Gojira (2016)
Shin Gojira (2016) / Zdroj Disclaimer
Ako už bolo spomenuté, Rhedosaurus ožil vďaka stop-motion animácii. Pre Japoncov však stop-motion technológia nepripadala do úvahy, keďže pre ich účely by šlo o veľmi drahý projekt aj z toho dôvodu, že Godzilla sa na plátne mala vyskytovať omnoho dlhšie než Rhodosaurus. Preto sa japonskí tvorcovia rozhodli k problému pristúpiť inak a vytvoriť gumenný oblek v tvare obrieho jaštera, ktorý si mal nasadiť herec, a následne v ňom demolovať miniatúrne Tokyo. A že to vôbec nebolo ľahké, a to doslova a do písmena, potvrdzuje aj fakt, že pôvodný gumový oblek Godzilly vážil takmer sto kíl a teploty v ňom bežne presahovali 50°C, takže natáčať sa muselo s častými prestávkami, pričom odpadnutie herca priamo pri natáčaní nebolo vôbec nič nezvyčajné. Asi najznámejším hercom, ktorý stvárnil Godzilu, bol Haruo Nakajima. Hral ju prakticky nepretržite od jej prvého zobrazenia z r. 1954 až do r. 1972 (Godzilla vs. Gigan).
Gojira (1954). Haruo Nakajima v kostýme Godzilly.
Gojira (1954). Haruo Nakajima v kostýme Godzilly. / Zdroj Disclaimer
Godzilla zatiaľ vystupovala dohromady v 35 filmoch vrátane toho najnovšieho. Nejde pritom o logickú následnosť či sekvenciu po sebe nasledujúcich filmov, ale skôr o zmes pokračovaní, reštartov a ďalších pokračovaní, ktorých hlavným protagonistom je kráľ(ovná) monštier.
Tieto filmy sa zvyknú deliť podľa času svojho vzniku do jednotlivých období. Prvé dve, éra Shówa (1954-1975) a éra Heisei (1984-1995) nesú označenie podľa panovania konkrétneho cisára (Hirohito, resp. Akihito). V ére Showa vzniklo najviac filmov o Godzille, celkovo 15. Práve v tom čase sa z monštra pustošiaceho Japonsko stalo monštrum ochraňujúce Krajinu vychádzajúceho Slnka a bojujúce proti iným príšerám. V tomto období boli uvedení aj jej najznámejší protivníci ako Mechagodzilla, King Gidorah, Mothra aj Rodan. Samozrejme, pozornosti nemohol ujsť ani King Kong (King Kong vs. Godzilla, 1962). V nasledujúcom období, od r. 1984, teda v ére Heisei, došlo k reštartu celého vesmíru, keď sa tvorcovia rozhodli ignorovať všetky predchádzajúce snímky a vytvorili celú novú sériu na seba nadväzujúcich filmov. V tých rokoch vzniklo dohromady sedem filmov, pričom posledný z nich , sa do kín dostal v r. 1995. Okrem týchto dvoch hlavných období Japonci ešte uznávajú ďalšie dve, a to Millenium period, ktoré sa začalo snímkou Godzilla 2000: Millenium (z r. 1999), a Reiwa éra (od r. 2016), do ktorej patria film Shin Godzilla (2016) a netflixovská anime trilógia Godzilla: Planet of the Monsters, Godzilla: City on the Edge of Battle a Godzilla: The Planet Eater.
Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani Hollywoodske filmy, i keď by sme mali skôr vravieť o adaptáciách, než o pôvodnej tvorbe. Tým prvým bol Godzilla, king of the Monsters! z r. 1956, na ktorého výrobe sa podieľal aj Ishiró Honda. Išlo o pre americké publikum veľmi editovaný pôvodný japonský film z 1954. Podobne na tom bol aj snímok z r. 1963 s názvom King Kong vs. Godzilla, teda upravená verzia japonského originálu, ktorý vyšiel o rok skôr, a Godzilla z 1985 (upravená verzia japonského The Return of Godzilla z 1984). Na prvý skutočne pôvodný americký film o gigantickej jašteričke sme si museli počkať až do rok 1998, keď spoločnosť Tristar spolu s Rolandom Emmerichom uviedla svoju verziu Godzilly.
Doteraz sme sa bavili o Godzille. Ale čo jej súperi? Od roku 1954 bojovala s kadekým. Medzi jej nepriateľov a sem-tam spojencov patrili King Kong, Space Godzilla, Mechagodzilla, Hedorah, Megaguirus, Biollante, Gigan, Battra, Anguirus, Destroyah a mnohí iní. No najviac sa do pamäte vryli Mothra, Rodan a King Gidorah.
Nepriatelia Godzilly. Zľava hore: Angurius, Battra, Hedorah, Biollante, Gigan, Destroyah, Mechagodzilla, Space Godzilla a King Kong.
Nepriatelia Godzilly. Zľava hore: Angurius, Battra, Hedorah, Biollante, Gigan, Destroyah, Mechagodzilla, Space Godzilla a King Kong. Disclaimer
Rodan
Godzilla: Kráľ monštier. Rodan.
Godzilla: Kráľ monštier. Rodan. / Zdroj Disclaimer
Najstaršia z príšer Kaiju, ktorá sa predstaví v Kráľovi monštier, je Rodan, v japončine Radon podľa dinosaura pteranodona. Pre západné publikum však tento názov upravili, aby sa nezamieňal s prvkom radónom. Rodan debutoval vo filme z roku 1956, dva roky po samotnej Godzille. Hoci pôvodne malo ísť o samostatnú filmovú príšeru, Rodana začlenili do sveta Godzilly s filmom Ghidorah: The Three-headed monster z roku 1964.
Rodan je v podstate obrovský pteranodon, ktorý prežil tisícky rokov v podzemí, a vplyvom radiácie vyrástol do obrovských rozmerov. Na povrch unikol cez sopku. Pôvodne mal byť Rodan jedným z mnohých zástupcov celého druhu zmutovaných pteranodonov, ale keď ho použili vo filme Ghidorah, stala sa z neho samostatná príšera na štýl Godzilly a ďalších legendárnych kaiju. Rodanove obrovské rozmery a žiarenie z kozmu mu umožňujú lietať super rýchlosťou. Okrem toho dokáže mávnutím krídel spôsobiť ohromné tlakové vlny schopné zbúrať budovu. A keby to nebolo málo, jeho ožiarená pokožka dokáže odraziť takmer akýkoľvek útok – vrátane neslávne známeho atómového dychu Godzilly.
A zdá sa, že Rodan v Kráľovi monštier bude mať navyše lávové krídla.
Mothra
Godzilla: Kráľ monštier. Mothra.
Godzilla: Kráľ monštier. Mothra. / Zdroj Disclaimer
Mothra sa prvý raz objavila v rovnomennom filme z roku 1961. Hoci má nebezpečnú moc, je zobrazovaná najmä ako hrdinský tvor. Urputne totiž chráni svoj domovský ostrov obývaný vílami a aj celý svet. Ľudstvo ju totiž povolá do zbrane, aby bojovala proti veľkým príšerám ako Godzilla či Ghidorah. V 90. rokoch štúdio Toho dokonca vytvorilo zlý klon Mothry, Battru, len aby mohli použiť obrovskú moľu ako zloducha.
Podobne ako u iných Kaiju sa aj Mothrine schopnosti rokmi menili. Hoci typické hmyzie schopnosti ako uhryznutie alebo omotanie nepriateľov hodvábnymi vláknami ostali, niektoré Mothrine obmeny dokázali strieľať laserové lúče z tykadiel alebo vytvárať štíty, ktoré chránili pred útokom iných tvorov. Mothra sa okrem toho dokáže reinkarnovať – keď umiera, znesie nové vajce a z toho sa nakoniec vyliahne nová Mothra pripravená chrániť svet.
Ešte sa nevie, či bude Mothra z Kráľa monštier kladná postava ako jej japonská verzia. Bude ale mať nové schopnosti – napríklad vďaka bioluminiscencii rozžiariť celú oblohu a pomocou krídiel koncentrovať toto svetlo do oslepujúcich lúčov.
King Ghidorah
Godzilla: Kráľ monštier. King Ghidorah.
Godzilla: Kráľ monštier. King Ghidorah. / Zdroj Disclaimer
Táto príšera, najstarší nepriateľ Godzilly, sa prvý raz objavila vo filme Ghidorah: The Three-Headed Monster z roku 1964 ako veľký a často hrozivejší rival samotnej Godzilly. A hoci Godzilla sa postupne zmenila z existenčnej hrozby na obrovitého hrdinu, Ghidorah stabilne ostáva záporákom.
V priebehu času sa jeho pôvod vysvetľoval rôzne. Pôvodne prišiel z vesmíru na meteorite po tom, ako pred tisíckami rokov zničil mimozemskú civilizáciu na Venuši. Vo filme Godzilla vs. King Ghidorah z roku 1991 šlo o geneticky modifikovanú príšeru, ktorú stvorili v ďalekej budúcnosti a poslali späť v čase, aby sa Japonsko v 23. storočí nestalo globálnou veľmocou. Nedávno dostal Ghidorah spirituálnejší nádych – zobrazili ho ako oživeného ducha-strážcu. No hoci príbeh tejto príšery sa postupne menil, jedno ostalo rovnaké – stále je to okrídlený, trojhlavý drak bez predných končatín.
A čo jeho schopnosti? Dokáže lietať a zo svojich hláv vystreľovať lúče gravitačnej energie. V niektorých filmoch sa regeneroval či vytváral krídlami blesky. Podľa webu The King of the Monsters sa zdá, že najnovšia verzia bude vedieť vytvoriť bioelektrické pole, mávnutím krídel spôsobiť víchricu a počas letu vysielať elektrické výboje.
Godzilla: Kráľ monštier. Súboj titánov - Godzilla vs. King Ghidorah.
Godzilla: Kráľ monštier. Súboj titánov - Godzilla vs. King Ghidorah. / Zdroj Disclaimer
Je otázne, či vo filme uvidíme aj nejaké ďalšie potvory, keďže už v traileri zaznelo že by ich malo byť pätnásť. V každom prípade sa veľmi tešíme.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Stano Lacko
Wow.
13.05.2019
jurinko
Naozaj sa na to tesis? Lebo mne to pride ako ked sa male deti hraju na pieskovisku a naozaj uprimne nechapem, ako moze toto kohokolvek bavit... A nielen toto, ale vsetky mega-veci (mechy, a tak). Radsej sto marvelovskych komixov, s ich "najsilnejsimi hrdinami" ("nie, tento je najsilnejsi" / "nie, tento!"), nez jeden film o prerastenej jasterici/moli/drakovi/opici. Alebo ak, tak iba ako komedia pre deti, a''la Monsters vs. Aliens. Ale navazno? Ble.
14.05.2019
cyberstorm
Ano Jurinko, teším sa na to. Komiksáčov som už celkom prežraný a aj keď uznávam, pri posledných Avengeroch mi až na časovky, padala sánka, je toho už jednoducho moc. IMHO čím viac pestrejšia bude ponuka, tým viac sa dostanú do popredia aj iné snímky. Navyše, prosím, akýže je rozdiel medzi prerastenou jaštericou likvidujúcou iné príšery a supermanmi bojujúcicmi proti superzáporňákom? Veľké bum, úžasné triky, sem tam ironický humor... Neočakávam od toho žiadne veľké filozofické dielo ani dickovské mindfucky. Proste príjemná akčná jazda plná úžasných trikov pri ktorej si oddýchnem. Poznáš: tisíc ľudí, tisíc chutí...
14.05.2019
jurinko
Ano, ale je rozdiel vymysliet humanoida, ktory vie drvit kontinenty a lietat (fyzikalne nezmysly, ale ked to zrovna nerobi, tak je to clovek ako kazdy iny), a vymysliet stotisic ton vaziacu obludu, ktora vraj "zmutovala" v dosledku radiacie (facepalm). Samotna existencia hentakeho niecoho je blbost uz od pociatku, kym u (let''s say) Spidermana je blbost iba sposob, akym ziskal svoje schopnosti, ale po zvysok casu je mozne o nom spravit pribeh, postaveny na beznom fungovani sveta.
Ked ma Godzilla hentolko ton a take rozmery a vsetko, tak by sa v nasich pozemskych podmienkach nemohla ani pohybovat, ani by nemala co zrat, ani by nemala co dychat. To iste mechy - strukturalna pevnost tych spojov by im ledva umoznila stat, nieto sa este mlatit budovami po hlavach...
14.05.2019
jurinko
[pokr.]
Je to ako spravit pribeh o tom, ze v nasej gravitacii spravis vytah do vesmiru, alebo backpack, ktory dosiahne unikovu rychlost. Oboje je blbost, ale jedno (vytah) je o dost vacsia, preto ju treba lepsie vysvetlit. Ak k vysvetleniu nedojde (nove palivo vs. nove materialy, schopne uniest same seba pri hentakych rozmeroch), tak je backpack proste rusivy menej, nez vytah.
A najma, ak je pribeh okolo vytahu uplne o nicom, lebo vytah nema ludske vnimanie, a preto nie je skutocnou postavou, ale iba ozrutou, ktorej najvacsim "plusom" je, ze je nerealisticky obrovska.
Fakt, kym to neni "Yo mama so fat" vtip, tak mi to proste vobec nedava zmysel, ta fascinacia samoucelnou obrovitostou. Mna totiz fascinuju pribehy, nie kulisy.
Ale ano, mas pravdu: Tisic ludi, tisic chuti.
14.05.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.