Na umení záleží

Neil Gaiman napísal, Chris Riddell nakreslil. Čo môže dať čitateľovi knižočka Art Matters, ilustrované úvahy o sile myšlienok, umení a tvorbe?
YaYa
Podporte scifi.sk
Kúpila som si neobyčajnú obrázkovú knižku. Napísal ju Neil Gaiman, ilustroval Chris Riddell a volá sa Art Matters, Na umení záleží. Nie je to sci-fi ani fantasy, len súbor myšlienok obohatený obrázkami. Možno zdvihnete obočie, prečo sem o nej aj tak píšem. Ale inak sa mi nedá. Knižka je o literatúre a písaní a pre mňa bude fantastika navždy spojená s tvorbou. Preto to sem podľa mňa patrí. A okrem toho sa na scifi.sk pohybuje veľa nadšených začínajúcich spisovateľov a snáď ešte viac tých najdôležitejších, nadšených čitateľov. Dielko Art Matters poteší obe tieto skupiny.
Art Matters - Art Matters, Na umení záleží
Art Matters - Art Matters, Na umení záleží Disclaimer
Knižka nie je dlhá, prečítate ju za hodinku. Ale v hlave vám ostane oveľa dlhšie.
Gaimana mám rada hlavne preto, lebo z každej jeho knižky mám pocit, že miluje príbehy, že píše rád a že verí v to, čo robí. Tu to platí dvojnásobne, lebo v tejto miniknihe zhrnul svoje najkrajšie myšlienky o literatúre a písaní. Je pravda, že s mnohým z toho, čo obsahuje, sa už čitatelia mohli stretnúť aj inde. Tri zo štyroch textov už vyšli aj v zbierke esejí The View from the Cheap Seats, báseň Making a Chair zase v zbierke Trigger Warning (v češtine Předběžné varování). Malo teda zmysel opakovať to všetko v ďalšej knižke?
Určite áno, a to už len vďaka ilustráciám. Chris Riddell už s Gaimanom spolupracoval napríklad na ilustrovanej verzii jeho Šípkovej Ruženky (recenziu od Juraja Búryho ste si u nás mohli prečítať v lete). Aj tentoraz sa ilustrátorovi podarilo doplniť Gaimanove myšlienky naozaj sugestívnym, navyše mimoriadne vtipným spôsobom. Obrázky myšlienkam dodajú ďalší rozmer, dostanú vám ich hlbšie do pamäte, a možno, ak im to dovolíte, aj do duše.
V obsahu knižôčky Art Matters sú len štyri položky. Prvých pár strán sa venuje sile myšlienok a slobode prejavu. Nasleduje skrátená verzia Gaimanovho prejavu Prečo naša budúcnosť závisí od knižníc, čítania a snívania s otvorenými očami. Pôvodne ho napísal pre charitatívnu organizáciu The Reading Agency. Narazila som naň už predtým a musím priznať, že je to jedna z mojich obľúbených úvah na danú tému. Už pri prvom stretnutí s textom som totiž mala pocit, akoby mi autor čítal myšlienky. Hlavne tie, čo som sama nikdy nedokázala sformulovať.
Čo povedal Einstein
Čo povedal Einstein Disclaimer
Ak by ste chceli, úplnú verziu v angličtine nájdete na stránke novín the Guardian.
Nasleduje báseň Making a Chair, ktorá je v podstate o skladaní nábytku z IKEY, ale rozhodne nie iba o tom.
Art Matters - Neil montuje stoličku
Art Matters - Neil montuje stoličku Disclaimer
Dielo uzatvára text Make Good Art, Tvorte dobré umenie, zlatý klinec programu. Aj tu šlo pôvodne o prejav, určený absolventom univerzity vo Filadelfii. Gaiman rozpráva o tom, ako si budoval spisovateľskú kariéru a na základe toho dáva študentom, a nám s nimi, niekoľko užitočných rád do života.
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sa text zameriava len na spisovateľov. Mladým nádejným autorom, napríklad aj účastníkom Fantastickej poviedky, by som úvahu dokonca odporučila ako povinné čítanie. Myšlienky o úspechu a neúspechu, dobrých a zlých dňoch, chybách či práci s ľuďmi však určite majú širšiu cieľovú skupinu ako len umelcov. Myslím, že si z nich môžete niečo zobrať či už píšete, kreslíte, háčkujete medvedíkov alebo sa pokúšate stať, čo ja viem, právnikom či pilotom.
Art Matters - Chyby sú niekedy uzitočné
Art Matters - Chyby sú niekedy uzitočné Disclaimer
Niektorí si pri čítaní možno pomyslia, že ten Gaiman je poriadny snílek. Čítajte, lebo vaša predstavivosť má moc zmeniť svet. Príbehy majú moc zmeniť svet. Schválne, zhltnete mu to? Ak aj nie, budete musieť oceniť tú odvahu priznať vieru v niečo takéto v tomto dosť skeptickom svete.
Ja osobne si ale myslím, vlastne som presvedčená, že je to pravda. Príbehy dokážu zmeniť svet. Možno nie rýchlo a možno nie hneď vo veľkom, ale dokážu. Len by som dodala, že im to musíme dovoliť.
Art Matters - Ako vás umenie zmení
Art Matters - Ako vás umenie zmení Disclaimer
Hoci knižku som si kúpila už pred mesiacom a prečítala ju za hodinku, ešte sa nedostala do poličky. Mám ju položenú na stole, a keď sa potrebujem namotivovať, stále sa vrátim k nejakej myšlienke či obrázku. Odporúčam ľuďom s dušou umelca, milovníkom literatúry, všetkým, čo sa pokúšajú dosiahnuť nejaký, akýkoľvek, cieľ, a aj tým, ktorí proste chcú vedieť, čo sa preháňa hlavou autorovi bestsellerov. Motivačné, inšpiratívne, radosť z tvorby, Gaimanova aj Riddellova, sála z každej stránky. Bodaj by takýchto knižiek bolo viac. A aj ľudí s takýmito názormi.
BE BOLD, BE REBELLIOUS, CHOOSE ART, ART MATTERS!
Objednajte si priamo na martinuse: Neil Gaiman, Chris Riddell - Art Matters
Objednajte si priamo na martinuse: Neil Gaiman - Předběžné varování
Objednajte si priamo na martinuse: Neil Gaiman - The View from the Cheap Seats

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.