William Gibson novým veľmajstrom SFFH!

Včera preletela svetom fantastiky správa o novom veľmajstrovi science fiction, fantasy a hororu. Tým sa nestal nik iný ako William Gibson, jeden z otcov kyberpunku a autor legendárneho Neuromanceru z roku 1985.
cyberstorm
Filmová história scifi
William Gibson
William Gibson / Zdroj Disclaimer
William Gibson, veľmajster SFFH
Cenu Veľmajstra SFFH, v originále ako Damon Knight Memorial Grandmaster Award udeľuje organizácia Amerických spisovateľov sience fiction a fantasy (Science Fiction and Fantasy Writers of America) žijúcim spisovateľom a je tak najvýznamnejším ocenením, aké môže na poli písanej anglo-americkej fantastiky autor získať. Gibson sa tak začlenil k začlenil k titánom ako je Isaac Asimov, Philip K. Dick či k nedávno zosnulej Ursule K. Le Guinovej.
Neuromancer  - Plagát -
Neuromancer - Plagát - / Zdroj Disclaimer
Úplne prvé vydanie Neuromancera z r. 1984
Neuromancer  - Plagát -
Neuromancer - Plagát - / Zdroj Disclaimer
...a prvé české vydanie románu z r. 1992
William Gibson (1948) je spolu s Bruceom Sterlingom považovaný za hlavného predstaviteľa kyberpunku. Jeho najvýznamnejším, nie však jediným, dielom je legendárny Neuromancer (1985, č. ako Neuromancer, recenzia), ktorý sa práve stal manifestom celého hnutia a poznačil jeho tvár na celé dekády. Román, ktorý do istej miery stál aj za úspechom trilógie Matrix od súrodencov Wachovských, zaslúžene zožal niekoľko dôležitých ocenení (Hugo, Nebula, Philip K. Dick, Ditmar) a zaradil sa k zlatému fondu science fiction. Popritom autor pokračoval vo svojich (nielen) kyberpunkových víziách, a okrem množstva samostatných diel vydal napríklad v spolupráci s už spomínaným Bruceom Starlingom jeden z prvých steampunkových románov The Difference Engine (1990; č. ako Mašina zázraků). Reprezentatívny výber Gibsonovej kratšej tvorby predstavuje zbierka Burning Chrome (1986; č. ako Vypáliť chrome).
Na záver už len spomenieme, že autor bol v r. 2008 tiež uvedený do Siene slávy autorov Science Fiction (Science Fiction Hall of Fame).
My autorovi gratulujeme k úspechu a tešíme sa na ďalšie jeho skvelé diela.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB