Víťazi cien Méliès d’Or

Poznáme víťazov ocenení za najlepší európsky fantastický celovečerný a krátky film 2018.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Ceny MÉLIÈS D’OR za rok 2018 - Logo
Ceny MÉLIÈS D’OR za rok 2018 - Logo / Zdroj Disclaimer
Európska federácia festivalov fantastických filmov (EFFFF) každoročne udeľuje cenu Méliès d’Or za najlepší európsky fantastický celovečerný a krátky filmy.
Cena Méliès je preslávená nielen v Európe, ale aj v zahraničí a pomáha pri zviditeľnení filmov, producentov a režisérov z oblasti fantastiky. Víťazné filmy sa premietajú na mnohých festivaloch po celom svete. Táto cena je známkou kvality, kreativity a predstavivosti.
EFFFF je sieť 24 filmových festivalov z 18 krajín, ktoré sa spolu pýšia viac ako 800 000 návštevníkmi. To robí z tejto federácie dôležitého ekonomického a kultúrneho aktéra na scéne filmovej fantastiky.
Cieľom federácie je propagácia európskych fantastických filmov, ich zviditeľnenie a podpora po celom svete. EFFFF pracuje na plnení tohto cieľa prostredníctvom svojej siete festivalov v Európe, ako aj s pomocou partnerských festivalov v Ázii a v Severnej a Južnej Amerike. Dôležitú rolu zohrávajú aj spomínané ocenenia Méliès za najlepšie európske žánrové filmy.
Tohtoročné odovzdávanie ceny Méliès d’Or sa uskutočnilo vo štvrtok 11. októbra na medzinárodnom filmovom festivale Sitges v Katalánsku. Po slávnostnom odovzdávaní nasledovalo premietanie filmu The Year of the Plague (Rok moru), ktorý natočil španielsky režisér Carlos Martín Ferrera.
Cenu za najlepší celovečerný hraný film si odniesol francúzsky film Climax o divokej párty, na ktorej sa prelína fantázia s realitou. Snímka argentínskeho režiséra Gaspara Noého bola premietaná aj počas festivalu v Cannes, kde vyhrala cenu Art Cinema Award.
Climax - Plagát
Climax - Plagát / Zdroj Disclaimer
Cena za najlepší krátky film poputovala do Británie za snímku Clanker Man od režiséra Bena Steinera. Je to príbeh muža, ktorého prácou je udržiavať realitu tak, ako ju poznáme.
Clanker Man - Plagát
Clanker Man - Plagát / Zdroj Disclaimer
Španielsky režisér Álex de la Iglesia získal v kategórii Méliès d’or Career ocenenie za jeho prínos fantastickej kinematografii.
Ceny Méliès sa udeľujú každoročne od roku 1996. Pomenované sú podľa priekopníka fantastických filmov – francúzskeho režiséra Georgea Mélièsa, tvorcu legendárnej Cesty na Mesiac.
Le voyage dans la lune - Mesiac Le voyage dans la lune - Mesiac
Le voyage dans la lune - Mesiac Disclaimer
Celý cyklus filmových ocenení Méliès trvá takmer počas celého roka. Každý festival v rámci EFFFF vyberie jeden celovečerný a jeden krátky film, ktorý získa ocenenie Méliès d’Argent.
Víťazi tohto ocenenia potom súťažia o hlavnú cenu Méliès d’Or. Slávnostné odovzdávanie tejto ceny sa uskutočňuje počas posledného festivalu v danom roku.
Prvé odovzdávanie cien Méliès d’Or sa konalo v roku 1996 na Medzinárodnom festivale fantastických filmov v Bruseli. Cenu vtedy získal spomínaný Álex de la Iglesia za film Deň šelmy.
Odvtedy sa medzi víťazov zaradili napríklad: režisér Michael Winterbottom za film Kód 46, Thomas Alfredson so snímkou Vpustiť toho pravého, či režisérka Kristina Buozyte za film Miznúce vlny.

Natália Šovčíková

Natália Šovčíková
.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Európska fantastika

1983: Poľský sci-fi seriál na Netflixe

Prvý poľský seriál na Netflixe je o alternatívnej histórii, v ktorej Sovietsky zväz nezanikol.

Operácia Milosť

Poviedka vydaná v časopise Phantastisch! číslo 57 v roku 2015. Prinášame vám teda, s dovolením autora, ochutnávku fantastiky aj zo zahraničia. O preklad sa postarala nadšenkyňa scifi a fantasy Jana Regulyová.

Víťazi cien Méliès d’Or

Poznáme víťazov ocenení za najlepší európsky fantastický celovečerný a krátky film 2018.

Ministerstvo času – fantasy a la española

V najbližšom čase by sme na scifi.sk chceli venovať pár článkov európskej fantastike. Začíname v Španielsku, kde pred pár rokmi začali vysielať veľmi zábavný seriál o cestovaní v čase.