Terror - keď sa horor stretne s dejinami

Americká stanica AMC v marci odvysielala seriál Terror natočený podľa knižnej predlohy Dana Simmonsa. Práve tú si preto pripomenieme v tejto recenzii.
YaYa
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Román Terror rozpráva príbeh skutočnej výpravy do Arktídy z roku 1845. Angličan Sir John Franklin sa vtedy na dvoch lodiach, Erebus a Terror, vydal hľadať severozápadnú cestu spájajúcu Atlantik s Pacifikom. Ani jeden zo 129 mužov sa už domov nevrátil. Dodnes nikto úplne presne nevie, čo sa stalo.
Terror - české vydanie
Terror - české vydanie Disclaimer
Autor si všetky dostupné poznatky o výprave poctivo naštudoval, medzery vyplnil vlastnou fantáziou a pridal fantastično – námorníkov prenasleduje a postupne zabíja príšera z ľadu a okrem nej je tu nemá Eskimáčka, mnohými pokladaná za čarodejnicu. Terror je teda nezvyklou kombináciou tvrdého naturalizmu a mytologického nadprirodzena.
Pre Terror je charakteristická faktografická presnosť hraničiaca až s literatúrou faktu. V tom mi pripomína Capoteho In Cold Blood, asi najznámejší príklad reportážneho románu, v podstate žánrového protikladu fantastiky. Simmons presne vie, čo všetko sa nachádza v podpalubí lode aj kde je to uložené. Dopodrobna pozná účinky neľútostného prostredia na ľudské telo, stravu námorníkov, arktickú faunu a flóru, eskimácke legendy. Na jednej strane je obdivuhodné, aké monumentálne úsilie vynaložil na štúdium, aby vybudoval uveriteľnú mrazivú atmosféru, čo sa mu aj výborne darí. Na druhej strane podľa mňa kniha najmä zo začiatku trpí tým, že je až príliš podrobná. Zdá sa, že Simmons je taký nadšený z toho, čo všetko zaujímavé sa dozvedel, až by chcel čitateľovi sprostredkovať všetky informácie, a teda príbeh zahlcuje faktami a niekedy nadmerne vysvetľuje.
Terror - Terror -kresba
Terror - Terror -kresba / Zdroj Disclaimer
A tak sú výborne napísané, nervy drásajúce strety s príšerou z ľadu miestami poprekladané pomerne vyčerpávajúcimi informáciami o tom, prečo zhnili konzervy, o Darwinových teóriách či prorockými halucináciami o záchranných výpravách s presnými názvami lodí a dátumami. Nehovorím, že je to zlé, kedysi sa všetky knihy písali takto. Moderný čitateľ, zvyknutý získavať informácie z iných zdrojov, sa ale môže na podobných pasážach zasekávať. Napríklad ja som prvú tretinu knihy čítala vyše mesiaca a celý zvyšok za jeden deň.
Simmons okrem historického pozadia veľmi dobre pozná aj svoje postavy a dokáže s nimi kvalitne pracovať. Námorníci, minimálne tí hlavní, z ktorých pohľadu ju príbeh vyrozprávaný, pôsobia viacrozmerne, reálne a v extrémnych situáciách reagujú uveriteľne. O niečo menej sa mi páčila hlavná ženská protagonistka, Mlčanlivá dáma. Miestami totiž pôsobila skôr ako zosobnenie nejakej predstavy než ako samostatná osobnosť, proste prototyp záhadnej ženy.
Ak od románu o objaviteľskej polárnej výprave čakáte dobrodružstvo a eufóriu z ciest na miesta, kde predtým ľudská noha nevkročila, od Terroru držte radšej ruky preč. Táto kniha je totiž o zime, skorbute, povýžive, snežnej slepote, neistom vyčkávaní, či sa ľad roztopí, hlade, strachu a ľudskej sebeckosti a hlúposti. Práve tie boli pre mňa oveľa desivejšie než samotná príšera z ľadu a vyvolali vo mne oveľa hlbšie emócie. Pri podrobnom opise umierania na skorbut či nekonečnej, namáhavej cesty za neistou záchranou sa mi až tisli slzy do očí.
V istom momente pred koncom sa tón celej knihy náhle zmení a nadprirodzená, fantastická až snová zložka prevládne nad tou realistickou. Príbeh tu možno mierne stráca na logike, ale pre mytologické motívy mám slabosť, takže sa mi to čítalo dobre. A koniec vďaka tomu celkom prekvapil.
Terror - Dan Simmons, autor
Terror - Dan Simmons, autor / Zdroj Disclaimer
Na záver ešte musím spomenúť český preklad Pavla Medeka, lebo už len po terminologickej stránke to musel byť poriadny kus roboty.
Celkovo je Terror dobrá kniha. Premyslená, prepracovaná. Nejde však o ľahké čítanie. Jednak za to môže priam faktografická podrobnosť, ktorá v niektorých miestach nudí, jednak emočný vplyv na čitateľa, keďže na stránkach číha strach, nechutnosť, depresia i slzy. Preto by som sa nečudovala, ak to s ňou niektorí čitatelia pre jedno či druhé vzdajú. Tým, čo vytrvajú dokonca, ale môžem zaručiť, že na tento doslova mrazivý zážitok tak skoro nezabudnú. Mne Terror vŕtal v hlave až tak, že som sa nakoniec pustila aj do seriálu, aj keď som to pôvodne neplánovala.
Od vydania knihy uplynul nejaký ten čas a medzitým sa v septembri 2016 vrak Terroru našiel na dne mora. Viac si môžete prečítať v článku aj s videom v angličtine alebo v slovenčine tu.
Dan Simmons – Terror
Český preklad: Pavel Medek
Vydavateľstvo: BB/art s.r.o.
Rok vydania: 2007
Počet strán: 646
ISBN: 978-80-7381-214-0

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(?)

Terror

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(?)

Terror