Star Wars Ep. VIII - The Last Jedi (protirecenzia)

Aj keď je cyberstormova recenzia super, mám pocit, že nové Star Wars si žiadajú ešte jeden pohľad.
Podporte scifi.sk
Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi  - Plagát - Poster 02
Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi - Plagát - Poster 02 / Zdroj Disclaimer
Epizóda VIII je jednoznačne najlepšia disneyovská Star Wars. Tam kde Rogue One chýbala osudovosť a sedmička bola len moderným remakom štvorky, osmička je vlastne prvým, viac menej funkčným, plnokrvným pokračovaním. Funkčným v zmysle celku, horšie je to už z jeho jednotlivými časťami. Takže čo funguje a čo nie?
Rian Johnson vsadil na temnosť, drsnosť a surovosť a to funguje perfektne. Už úvodná vesmírna bitka (jedna z TOP v SW) viac pripomína Bitku o Britániu ako napr. úvodnú vesmírnu bitku z Epizódy III. Poeove klopenie zakrúť v X-wingu a použitie klasického bombardovania namiesto protónových torpéd, hovoria za všetko. To isté platí aj pre súboje so svetelnými mečmi. Sú drsnejšie, dynamickejšie a hlavne viac na telo. Hlavný súboj s úvodnou spomaľovačkou (ďalšia novinka vo svete SW) je pre mňa jednoznačne vrchol filmu.
vesmírna bitka
vesmírna bitka Disclaimer
Ďalšia vec čo funguje tréning Rey. Aj ja som sa tak trochu bál kópie toho lukovho z Ep. V, našťastie nič také sa nekoná. Johnson to pojal ako moderný dynamický rýchlo kurz. Chcete vedieť niečo o rovnováhe sily? Bude vám stačiť táto 30-sekundová meditácia. Chce vedieť niečo o histórii Jediov po Ep. VI? Pozrite si toto krátke video. No a chce trochu filozofie? Stačí jeden lukov pohľad a možno dve, tri vety k tomu. Jednoducho príďte na môj ostrov a o Sile a Jedioch sa dozviete všetko čo ste chceli vedieť, ale báli ste sa spýtať. Zn. možno príde aj kúzelník.
Rey a Luke
Rey a Luke Disclaimer
No poďme na to čo nefunguje. Keď sa ani po dvoch epizódach neviem zžiť s hlavnými postavami, niekde je problém. Sám si kladiem otázku či je za tým zlý casting, zle napísane postavy, alebo oboje. Finn je síce dobrák od kosti, Poe celkom schopný pilot a Rey snaživá padawanka, ale stále sú to len slabé odvary Obi-Wana, Anakina a to už nehorím o Hanovi. Jediný kto nad nimi vytŕča o dve hlavy je Kylo. Jednoznačne najlepšie napísaná aj zahraná postava nových SW. Človeku sa až zdá, že celé to drží nad vodou len stará garda. Všetkých new kids strčí do kapsy jedno chewbacove zarevanie a Luke jednoznačne kraľuje. V tomto svetle mám až strach čo bude zo SW keď sa staré postavy pominú (R.I.P. Carrie).
Odpor
Odpor Disclaimer
Najväčším problémom je pre mňa však strata epickosti, ktorá bola vždy esenciou Star Wars. A nemyslím tým len veľkoleposť scén, ale celkového príbehu a jeho vyznenia. Je tu síce nadupaná úvodná vesmírna bitka, spomínaný súboj so svetelnými mečmi, pozemná bitka á la Hoth a uvidíme aj zaujímavé nové mesto, ale na SW je to zúfale málo. Neviem prečo, ale miestami som mal pocit, že sa pozerám na komorný príbeh o unikajúcej skupinke rebelov. Nedozvieme sa nič o tom ako funguje politika v novom svete SW, čo je Prvý rád, odkiaľ prišiel a ako sa mu poradilo dostať sa k takej moci, prečo Republika zanikla (zanikla vôbec?) a odboj musí opäť bojovať o prežitie. Človeka až zamrzí keď si predstaví ako by mohla vyzerať sfilmovaná taká Thrawnova trilógia... Tu je však samozrejme koreň problému u Disneyho a Abramsa v Ep. VII a pravdepodobne snaha zrecyklovať staré postavy.
Celkovo to, ale Rian Johnson zvládol. Možno sú namieste obavy z Epizódy IX, predsa len tie figúrky nie sú až tak dobre rozohraté a partii bude opäť šéfovať Abrams. Napriek tomu všetkému to stále môžu byť najlepšie SW aké sme kedy videli. Verme v to najlepšie. Nech vás Sila sprevádza.
PS.
Takže zatiaľ je moje poradie nasledovné, ďalšia aktualizácia v máji ;)
V, VI, IV, III, VIII, II, VII, R1, I
Aké je to vaše?

Roland Axenberg

Roland Axenberg
"Sci-fi je existenčná metafora, ktorá nám dovoľuje rozprávať príbehy o stave ľudí. Isaac Asimov raz povedal: Jednotlivé sci-fi príbehy môžu vyzerať neustále triviálne zaslepeným kritikom a filozofom dneška, ale jadro sci-fi, jeho podstata, sa stalo veľmi dôležitým pre našu spásu, ak máme byť vôbec spasení." — SG-1 (200) ++++++++++++++++++ Čo keď ľudia považujú stroj za svojho Boha, pretože ľudia majú schopnosť vytvárať veci, ktoré ich presahujú? Čo keď človek kedysi vytvoril večné stroje aby poprel svoju dočasnosť? Čo keď sa človek nakoniec začal tomuto stroju klaňať, pretože stroj je výsledkom racionálneho postupu, zatiaľčo on sám je len krehká hračka náhody? — Azimut

Diskusia

Veronika Valent
Prečo rovno protirecenzia? Musela som si ju dvakrát prečítať a aj tak mi vyšlo, že ide len o doplnenie predchádzajúceho autora a o obavy o osud postáv v nasledujúcich dieloch, s ktorou v podstate súhlasím. Avšak s tým, že ja som si už stihla v tomto diely k nim urobiť bližší vzťah, ktorý sa však ešte nedá porovnať s tým, ktorý sa mávala k pôvodným postavám. (hlavne mužským :-)) Osobne som zvedavá hlavne na Kyla Rena a kto je v skutočnosti Rey vzhľadom na neochotu Luka do niečoho ju zasvetiť.
19.12.2017

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Star Wars Epizóda VIII

Star Wars Ep. VIII - The Last Jedi (protirecenzia)

Aj keď je cyberstormova recenzia super, mám pocit, že nové Star Wars si žiadajú ešte jeden pohľad.

Star Wars Ep. VIII - The Last Jedi (recenzia)

Tak sa nám rok s rokom zišiel, a máme tu nové Hviezdne vojny. V poradí už deviate (ja viem, ale Rogue One). Takže...aká je tá nová diznijovka?

Rian Johnson vytvorí novú trilógiu Hviezdnych vojen

Režisér Star Wars: The Last Jedi, Rian Johnson, sa stal zodpovedným za vytvorenie novej trilógie filmov zasadenej do filmového univerza Hviezdnych vojen a bude režírovať prvý z nich.

Star Wars: The Last Jedi - nové video

Prinášame vám nové video obsahujúce scény z natáčania s komentármi hercov.