Každý z nás je Blade Runner

Nový Blade Runner 2049 je film o tom, že nič neznamenáte, nie ste výnimoční a len služba ľuďom lepším a dôležitejším ako vy, dáva vašemu životu zmysel. Varovanie: táto glosa obsahuje spoilery!
Aldeberan
Podporte scifi.sk
Pokiaľ si myslíte, že Blade Runner 2049 je o spoločnosti, morálke alebo inej abstrakcii, tak sa hlboko mýlite.
Tento film je vás. O vašom mizernom, zanedbateľnom a premrhanom živote.
Blade Runner 2049 - Scéna - Agent K v zlom stave
Blade Runner 2049 - Scéna - Agent K v zlom stave / Zdroj Disclaimer
Hlavným hrdinom je Ryan Gosling. Ryan je replikant, poslušný zamestnanec a horlivý konzument. V práci je úspešný, zabíja iných replikantov pre šéfku, ktorá ním opovrhuje a domov si za svoje ťažko zarobené peniaze kúpi virtuálnu waifu, aby mu hovorila, aký je výnimočný.
Lenže Ryan Gosling vie, že to nie je pravda a životom zbitý drží hubu a krok s modernou multikultúrnou futuristickou dystopickou spoločnosťou.
Po jednej akcii však zistí, že možno výnimočný je. Že je možno replikantský mesiáš, počatý z panny a Harrisona Forda. Začne mať nádeje, utečie z práce, celý svet sa proti nemu obráti a dosiahne tým iba to, že stratí svoju virtuálnu lásku a dozvie sa, že mesiášom je v skutočnosti niekto iný. Jeho nádeje boli falošné. Pravý zlom nastáva vo chvíli, kedy ide okolo holografickej reklamy na svoju waifu. Reklamný hologram sa k nemu skloní a povie mu to, čo mu toľkokrát hovorila jeho "žena" - aký je výnimočný.
Lenže nie je, tak ako nie ste vy, ja, vaši rodičia ani babka.
Ryan Gosling sa ale nevzdáva. Naopak. Uvedomí si, v čom spočíva jediný skutočný prínos jeho mizerného života. Rozhodne sa obetovať za väčšiu vec a za jednu osobu, ktorá ju zosobňuje.
Pretože dôležití ľudia existujú. Len to nie ste vy.
Goslingova postava sme my všetci. Poslušní zamestanci, pracujúci, aby si mohli dovoliť svoju dennú dávku virtuálneho escapismu - počítačové hry, filmy, knihy, seriály, pivo, drogy, sex, robotov či dovolenku v gýčovom hoteli. Anestetizovaní si neuvedomujete nezmyselnosť svojho života a keby aj áno, tak sme príliš leniví s tým niečo robiť.
A hlavne príliš pyšní a zbabelí urobiť jedinú zmysluplnú vec, ktorej ste možno schopní - obetovať sa za niekoho lepšieho.
Film v podstate hovorí: život nemá zmysel a riešenie, ktoré ponúka, je príliš ťažké pre bežného človeka. Blade Runner 2049 sa vysmieva svojim divákom.
Je to dobrý film.

Aldeberan

Aldeberan
Filmový a seriálový recenzent. Profesionálny hejter a odkrývač toho najbizarnejšieho v pop-kultúre. Redakčný glos-majster.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Juraj Búry
Hahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaa aaaaa
10.10.2017
Radian
Ja som to videl trochu inak. V konečnom dôsledku ho mala rada a naozaj si ho vážila iba Joi. Čo na tom, že bola len program. Všetci ostatný ho len zneužili na svoje plány.
12.10.2017

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Blade Runner / Blade Runner 2049

Každý z nás je Blade Runner

Nový Blade Runner 2049 je film o tom, že nič neznamenáte, nie ste výnimoční a len služba ľuďom lepším a dôležitejším ako vy, dáva vašemu životu zmysel. Varovanie: táto glosa obsahuje spoilery!

Blade Runner 2049 ako báseň o nádeji

Denis Villeneuve sa podujal na veľké sústo: priblížiť sa kultovému pôvodnému filmu a vybudovať na týchto základoch ďalší kúsok post-apokalyptickej budúcnosti, ktorá je ale emocionálne strhujúca a zastrašujúca zároveň. Dal nám Blade Runnera 2049.

Blade Runner 2049 (recenzia)

Denis Villeneuve chvála bohu nespadol do pasce, ktorú si vytvoril vo filme Arrival, kde vzťah úplne zadusil sci-fi. Tu sa to nestalo. Drží sa témy a nepotápa všetko kvôli sentimentálnosti, lebo tá je riadnou súčasťou filmu a myšlienky.

Blade Runner: The Final Cut (recenzia)

Je september 1982 a svetovú premiéru má nový neo-noirový film Ridleyho Scotta. V kinách je prijatý vlažne. Kritici sú polarizovaní. O rok na to ale film získava cenu Hugo a v nasledujúcich rokoch sa stáva jedným z kultových snímkov vedecko-fantastickej cinematografie - Blade Runner.