Blade Runner 2049 ako báseň o nádeji

Denis Villeneuve sa podujal na veľké sústo: priblížiť sa kultovému pôvodnému filmu a vybudovať na týchto základoch ďalší kúsok post-apokalyptickej budúcnosti, ktorá je ale emocionálne strhujúca a zastrašujúca zároveň. Dal nám Blade Runnera 2049.
Filmová história scifi
Ridley Scott urobil s pôvodným Blade Runnerom dieru do sveta. Nie v kinách, pretože film, ktorý premiéroval v roku 1982 sa žiadnych ospevných kritík a čísel diváckych návštev nedožil. Bola to až scifi komunita, ktorá ho prijala za svoj a vytvorila z neho pojem kultového diela relevantného aj dnes. Jeho pokračovanie, ktoré je zasadené do roku 2049, teda 30 rokov neskôr po udalostiach v prvom diele, na neho viac-menej bezbolestne nadväzuje.
Blade Runner 2049 - Trailer - 2 Disclaimer
Agent K (Ryan Gosling) je replikant poslednej generácie, ktorý je zamestnávaný policajným zborom Los Angeles ako blade runner – teda osoba, ktorá vyhľadáva a zabíja iných replikantov, ktorí sú na Zemi ilegálne. Po krachu spoločnosti Tyrell prevzala jej aktíva a patenty korporácia Wallace, ktorá teraz produkuje už „poslušných“ replikantov, bez ktorých by sa Zem vo svojej vesmírnej expanzii nezaobišla. Jej riaditeľ Niander Wallace (Jared Leto), vo filme sídliac na doslova ostrove mimo všetok dosah a realitu sa ale pokúša o viac – úplnú replikáciu ľudských funkcií, teda aj funkčných reprodukčných orgánov. Jeho pravá ruka, ironicky nazvaná Luv (Sylvia Hoeks), siahne po všetkých prostriedkoch, aby pre neho získala všetko, čo by bolo potrebné – napr. informáciu, kto je to zázračné dieťa porodené replikantkou… O to sa ale zaujíma aj agent K.
Blade Runner 2049 - Scéna - Obhliadka miesta zločinu
Blade Runner 2049 - Scéna - Obhliadka miesta zločinu / Zdroj Disclaimer
Denis Villeneuve vizuálne plynule nadväzuje na originálny počin Ridleyho Scotta. Jeho jednofarebné kompozície na čiernom alebo bielom podklade v širokoúhlom formáte, ktoré stoja epicky samé o sebe, symbolizujú jednofarebnosť post-apokalyptickej budúcnosti. Ponúkajú buď hyperpopulované mestá skladané z vrstiev monolitických temných blokov, kde život je svetlo prechádzajúce ryhami sťa tepnami tohto urbánneho tela. Alebo pôvodne radiáciou zamorenú pustatinu bez ľudí, kde prvé znaky znovu prebúdzajúceho sa života našej devastovanej planéty sú zase viditeľné. Nádej je tu ukázaná v opustení pôvodnej spoločnosti a farmárskej samote (postavy Sappera Mortona a Ricka Deckarda). V čom Villeneuve ešte pokuľháva, je vykreslenie intímnych emocionálnych momentov, ktoré buď zobrazuje v plnom svetle alebo úplnej tme, bez nuancie potrebnej na ich sprostredkovanie.
Blade Runner 2049 - Scéna - Agent K a prostitútky
Blade Runner 2049 - Scéna - Agent K a prostitútky / Zdroj Disclaimer
Ryan Gosling sa zhostil svojej úlohy s pasiou. Jeho monotónny pohľad odovzdanosti systému, v ktorom žije bez možnosti úniku, nás sprevádza celým filmom. Možno práve táto stoickosť, ktorej sa odovzdáva aj počas toho, ako mu niekto rozbíja tvár päsťami alebo keď niekoho dusí, je pre nás zarážajúca a nedovoľuje divákovi emocionálne preniknúť do jeho vnútra. To už Harrison Ford v pôvodnom Blade Runnerovi bol plastickejší a čitateľnejší. Harrison Ford ako starý Richard Decker vyznieva žiaľ skôr ako karikatúra pôvodného blade runnera. Film by sa bol pravdepodobne asi obišiel aj bez neho, ale meno na plagáte je meno na plagáte. Zároveň je to nostalgický ťuk do klobúka pre nás starších fanov. Vďaka aj za to.
Blade Runner 2049 - Scéna - Decker
Blade Runner 2049 - Scéna - Decker / Zdroj Disclaimer
Zaujímavým zjavom vo filme sú ale ženy a ich postavenie v deji. Tvoria totiž voči starej generácii elít práve tú stenu, na ktorej sa systém láme. Či je to postava poručíčky LAPD (Robin Wright), pod ktorú spadá agent K, či veliteľky odboja replikantov (Hyam Abbass), ktorá pripravuje prevrat a oslobodenie svojho „národa“ - ich zasadenie a boj o „dobro“ pre vyššie ciele sú citeľným kontrapunktom k mužskému odcudzeniu od ľudstva, ktoré je stvárnené Deckerom, agentom K alebo Niandrom Wallaceom. A aj nádej budúcnosti…
Blade Runner 2049 - Scéna - Poručíčka Joshi vs. Luv
Blade Runner 2049 - Scéna - Poručíčka Joshi vs. Luv / Zdroj Disclaimer
Film netématizuje len globálnu ekologickú katastrofu, ktorej dôsledky vnímame ako post-apokalyptické pozadie filmu. Nájdete v ňom tiež problematiku detskej práce ako formy vykorisťovania ale zároveň globálne premiešanej komunity, ktorá hovorí stovkami jazykov, no tento novodobý Babylon funguje bezchybne. Romantické vzplanutie k replikantke v prvom filme tu supluje romantický (?) vzťah hlavného hrdinu k virtuálnej osobnosti, ktorá napomáha hlavnému hrdinovi byť aspoň doma, medzi štyrmi stenami, trochu človekom. Podobne aj tu vzniká otázka, či AI niekedy v budúcnosti naozaj prebudia dušu vo svojom vnútri (a la Ghost in the Shell) alebo či „len“ budú vedieť tak verne simulovať ľudské city sťa dokonalý stroj, ktorý je za týmto cieľom naprogramovaný… a agent K si to tu aj uvedomuje. Napriek tomu ho práve jeho chybné citové naviazanie na Joi robí ľudským.
Blade Runner 2049 - Scéna - Joi na holoplagáte
Blade Runner 2049 - Scéna - Joi na holoplagáte / Zdroj Disclaimer
Koniec filmu zrkadlí koniec prvého dielu. Namiesto dažďa tu ale máme post-apokalyptický sneh, ktorý možno prvýkrát vo filme nie je znečistený všade prítomným smogom, teda ľudským zásahom do nevinnosti prírody. Slávny monológ Rutgera Hauera ale Villeneuve supluje tichom, v ktorom sa odrážajú pocity diváka z tejto filmovej básne o nádeji.
Blade Runner 2049 - Scéna - Agent K v pustatine
Blade Runner 2049 - Scéna - Agent K v pustatine / Zdroj Disclaimer
P.S. Film je dlhý. Má 163 minút. Ak sa do neho ale pohrúžite a budete si ho vychutnávať, ani to kvôli výbornému stále konštantnému tempu nespozorujete. Fanúšikovia hollywoodskych rýchlokvasiek ale nenájdu v tomto dielku svoju šálku kávy. Budú Vás v kine, namiesto toho, aby odišli, vyrušovať mrmlaním a pozeraním do telefónov, ktoré odvádza zase vašu pozornosť, takže jediné, čo Vám ostane, je ich upozorniť, že by s tým radšej mali prestať. Alebo budú celý čas čušať a na konci vyhlásia, že to bolo utrpenie… Ako pre koho.
Hodnotenie:
pre filmových kašmentke: 8/10
pre bežného diváka: 4/10

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Blade Runner / Blade Runner 2049

Každý z nás je Blade Runner

Nový Blade Runner 2049 je film o tom, že nič neznamenáte, nie ste výnimoční a len služba ľuďom lepším a dôležitejším ako vy, dáva vašemu životu zmysel. Varovanie: táto glosa obsahuje spoilery!

Blade Runner 2049 ako báseň o nádeji

Denis Villeneuve sa podujal na veľké sústo: priblížiť sa kultovému pôvodnému filmu a vybudovať na týchto základoch ďalší kúsok post-apokalyptickej budúcnosti, ktorá je ale emocionálne strhujúca a zastrašujúca zároveň. Dal nám Blade Runnera 2049.

Blade Runner 2049 (recenzia)

Denis Villeneuve chvála bohu nespadol do pasce, ktorú si vytvoril vo filme Arrival, kde vzťah úplne zadusil sci-fi. Tu sa to nestalo. Drží sa témy a nepotápa všetko kvôli sentimentálnosti, lebo tá je riadnou súčasťou filmu a myšlienky.

Blade Runner: The Final Cut (recenzia)

Je september 1982 a svetovú premiéru má nový neo-noirový film Ridleyho Scotta. V kinách je prijatý vlažne. Kritici sú polarizovaní. O rok na to ale film získava cenu Hugo a v nasledujúcich rokoch sa stáva jedným z kultových snímkov vedecko-fantastickej cinematografie - Blade Runner.