Amazon plánuje natočiť Prstenec, Sneh a Lazara

Len pred nedávnom sa na internete objavili informácie o plánoch Amazonu adaptovať niektoré ďalšie publikácie do seriálovej podoby. Ide o knihy Ringworld od Larryho Nivena, Snow Crash od Neala Stephensona a komiks Lazarus od trojice Greg Rucka, Michael Lark a Santi Arcas z vydavateľstva Image.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Poďme si najskôr povedať čo to o uvedených dielach.
Ringword (č. ako Prstenec), ktorý vyšiel pred mnohými rokmi aj v českom preklade vo vydavateľstve Baronet, popisuje výpravu na tajomný objekt v podobe prstenca okolo hviezdy. Tento obrovitánsky masívny konštrukt neznámeho pôvodu obopína spomínanú hviezdu v oblasti vhodnej pre život takým spôsobom, že na strane k nej privrátenej vytvára obývateľnú plochu tri milión krát väčšiu, než je plocha Zeme. Kniha patrí k zlatému fondu science fiction a autor, Larry Niven, v nej naplno využil mnohé kulisy zo svojho cyklu známeho vesmíru, vrátane najroztodivnejších foriem života. Kniha získala cenu Nebula za r. 1970 a ceny Hugo a Locus o rok neskôr.
Ringworld - Plagát - Ringworld cover
Ringworld - Plagát - Ringworld cover / Zdroj Disclaimer
Obálka prvého vydania Ringworld...
Ringworld - Plagát
Ringworld - Plagát / Zdroj Disclaimer
...a české vydanie Prstenca
Druhou knihou je rovnako nezabudnuteľný kyberpunkový román Neala Stephensona Snow Crash (č. ako Sneh), o ktorom sa mnohí vyjadrujú, že je to posledný kyberpunk (alebo ešte lepšie, o ktorom vravia že je to román, ktorý kyberpunk ako žáner zabil). Dej románu sa odohráva v blízkej hypermodernej budúcnosti, v Amerike, ktorá je rozdrobená na množstvo maličkých štátikov a mestských konglomerácií. Tento svet však bojuje s nevídanou hrozbou, drogou Sneh, ktorá sa však spáva aj ako počítačový vírus, a možno aj niečo viac. Autor v diele skĺbil poznatky z kybernetiky, počítačových vied, medicíny, archeológie a lingvistiky do jedinečného výtvoru. Seriál má vzniknúť v koprodukcii s Paramount Television, pričom na stoličke výkonného producenta by mali sedieť Joe Cornish (napr. Ant-Man) a Frank Marshall (okrem iného aj Back to the Future).
Snow Crash - Plagát
Snow Crash - Plagát / Zdroj Disclaimer
Prvé vydanie románu Snow Crash...
Snow Crash - Plagát
Snow Crash - Plagát / Zdroj Disclaimer
...a jeho český preklad.
Tretím dielom, ktoré sa pokúsi Amazon sfilmovať je komiks Lazarus. Ten vychádza vo vydavateľstve Image Comics a rozpráva príbeh blízkej budúcnosti, kedy po najrôznejších katastrofách svet ako ho poznáme, prestal existovať. Zanikol inštitút štátov a ich role prevzali Rodiny, akýsi absolútni feudáli. Tie si medzi sebou problémy vyrovnávajú pomocou vylepšených vojakov, Lazarov, ktorí za nich bojujú. Komiks sleduje osudy Forever Carlyle, Lazara rodiny Carlyle. Komiks pracuje s témami vernosti a rodiny. Na sfilmovaní by sa mal podieľať sám autor predlohy, Greg Rucka ako scenárista a výkonný producent, spolu s Michaelom Larkom (Captain America: The Winter Soldier) a Angelou Cheng Caplan.
Lazarus - Plagát
Lazarus - Plagát / Zdroj Disclaimer
Obálka prvého čísla komiksu Lazarus z r. 2013.
Úprimne, som na adaptácie uvedených diel veľmi zvedavý. Najmä Ringworld bude pre Amazon obrovskou výzvou, a to nielen po CGI stránke. Predsa len, verne spracovať rozmery Prstenca, či nebodaj Bábkarov alebo Protektorov, si vyžaduje dosť veľkú rozpočet. Ďalším problémom môže byť uchopenie témy tak, aby v divákovi ostal WOW pocit, aký mal pri čítaní knihy. Čo sa týka zvyšných dvoch diel, tam si myslím, že problém by nemal nastať. Jednak sa Snow Crash zvezie na módnej vlne viac či menej úspešných kyberpunkových adaptácií (Ghost in the Shell (recenzia 1, recenzia 2), Blade Runner 2049 (trailer a video prequely), chystaná adaptácia Akiry), jednak majú tvorcovia skvelé skúsenosti s vykreslením dystopickej budúcnosti. To sa im koniec – koncov podarilo už pri vcelku úspešnej adaptácii Dickovej alternatívnej histórie The Man in the High Castle, v ktorej popisujú nepeknú budúcnosť po tom, čo mocnosti Osiu vyhrali druhú svetovú vojnu a rozdelili si USA medzi seba.
Čo dodať záverom? Treba Amazonu držať palce a tešiť sa, že nám privedú na obrazovky výborné adaptácie skvelých diel. A poprípade si skrátiť čakanie ich prečítaním.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB