Bude Lord of Light - TV seriál (?)

Vyzerá to tak, že televízne spoločnosti chytil nový ošiaľ – adaptácia kníh. A nevyhýbajú sa ani klasikám. Samozrejme, po famóznej Piesne ľadu a ohňa. aka Game of Thrones od Martina, Expanzii od dvojice autorov Daniel Abraham and Ty Franck (aka James S. A. Corey) či Childhood´s End od A. C. Clarka sa na nás plánuje vyvaliť celý zástup nových kníh...ehm, seriálov podľa kníh.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Medzi nimi ma však zaujala správa o adaptácii geniálneho cenami ovenčeného romány Lord of Light (č. ako Pán světla) od Rogera Zelazneho.
Lord of Light - Plagát - pan svetla obalka 2
Lord of Light - Plagát - pan svetla obalka 2 / Zdroj Disclaimer
Príbeh knihy rozpráva o ďalekej planéte, a civilizácii, ktorá je potomkami pozemskej kolonizačnej lodi. Pôvodná posádka využíva takmer božskú technológiu a hrá sa ...nuž, na bohov. Indických, aby som bol presnejší. Takže sa v knihe stretneme s triumvirátom Brahma, Višnu, Šiva, nebude chýbať ani Kálí či boh smrti Jama. Kým oni žijú v božskom blahobyte, ich potomkovia sa plahočia v bahne. Spomedzi pôvodnej posádky však povstane jeden, Sam, ktorému sa zavedený systém sprieči, a povedie vojnu proti zvyšku panteónu.
Lord of Light - Plagát - cover art
Lord of Light - Plagát - cover art / Zdroj Disclaimer
Román je ukážkovým príkladom science-fantasy , kedy v plnej miere platí Clarkeov citát: Akákoľvek dostatočne pokročilá technológia je na nerozoznanie od mágie. Kniha získala cenu Hugo a bola nominovaná na cenu Nebula a je považovaný spolu s legendárnym Amberom za vrchol Zelazneho tvorby. Aká však bude adaptácia?
Zatiaľ sa podľa portálu Denofgeek vedia len čriepky informácií.
Seriál so silným hinduistickým a budhistickým prostredím, ako i s výraznými science fiction prvkami, bude isto vyžadovať pevnú ruku, skvelého scenáristu a slušný rozpočet. Na projekte by sa popri iných mali zúčastniť spoločnosti Universal Cable Productions a Valhalla Entertainment spolu s legendárnou producentkou Gale Anne Hurd (Produkovala aj komplet Terminátora, Aeon Flux, Abyss či Walking Dead). Na pozícii výkonného producenta a tvorcu seriálu by sa mal nachádzať Ashley Miller (Fringe, Terminator: Sarah Connor Chronicles či X-Men: First Class). Žiadne ďalšie bližšie informácie nie sú ešte známe.
Toto však nie je prvý pokus o adaptáciu snového Zelazneho majsterštiku. Už v r. 1979 dostal Barry Ira Geller nápad sfilmovať Pána svetla a dokonca vytvoriť na jeho motívy zábavný park s názvom Theme Park Science Fiction Land. Na film vyčlenil 50 miliónov dolárov a najal legendárneho, začal spolupracovať s Rayom Bradburym a futurológmi Paolom Solerim (Arcology) a Buckminstrom Fullerom (Geodesic Dome). Navyš najal Jacka Kirbiho aby vytvoril podľa knihy koncepty pre film. Žiaľ, k realizácii ničoho z toho nikdy nedošlo, no to zďaleka nebol posledný krát, čo Pán svetla hviezdil.
Kirbiho koncepty:
Lord of Light - Koncept - concept art 05
Lord of Light - Koncept - concept art 05 Disclaimer
Lord of Light - Koncept - concept art 07
Lord of Light - Koncept - concept art 07 Disclaimer
Lord of Light - Koncept - concept art 08
Lord of Light - Koncept - concept art 08 Disclaimer
Zhruba v tom istom čase totižto došlo k politicko-náboženskému prevratu v Iráne, kde uviazla hŕstka amerických občanov. Na ich vyslobodenie a prevoz domov vypracovala americká CIA tajný plán s krycím názvom Argo (áno, presne to Argo, ktoré sfilmoval Ben Affleck a za ktorý získal v 2012 Oskara), v ktorom mali agenti ísť do Iránu natáčať science fiction film. A tým filmom nebolo nič menšie, ako spomínaný Lord of Light, medzitým premenovaný na projekt Argo. CIA teda využila Kirbiho koncept arty a scenár Pána svetla (niektoré pramene vravia že žiaden scenár nebol v tej dobe hotový, takže si ho CIA napísala sama) a išla natáčať film, ktorý nikdy nemal existovať. Takže Pán svetla zachraňoval životy.
Je však otázne, ako tvorcovia seriálu využijú uvedené fakty a či budú chcieť využiť niektoré nápady, ktoré vytvoril koncom 70-tych rokov vytvoril Jack Kirbi. V každom prípade, my tu u nás veríme, že televízna adaptácia sa viac než podarí a zachytí majstrovské dielo Rogera Zelazneho v tej najúžasnejšej podobe.
Záverom ako nadšený fanúšik ešte prikladám veľmi zdarilé fan arty na Devian Arte.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB