Všetko zlé na Hre o tróny

Posledná časť Game of Thrones bola takmer perfektná. Tak sme pre vás pripravili zhrnutie všetkých chýb 6. série. Aby ste náhodou nezabudli.
Aldeberan
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Hra o Tróny je stále dobrý seriál. Avšak kedysi, prvé tri až štyri série, to bol seriál vynikajúci až výnimočný a mnohým fanúšikom tie časy chýbajú. Najnovšia séria je „klasickou“ americkou televíziou – dej konečne odsýpa rýchlo, ale na úkor občasných logických chýb a zlého rozprávača. Cieľom tohto článku nie je ani tak zrecenzovať, ako skôr upozorniť na niekoľko dôležitých faktorov, ktoré Hru o tróny zosúvajú z pomyselného trónu najlepšieho seriálu súčasnosti.
1. Jon Snow vstane z mŕtvych... a nikto si to ani nevšimne
Človek by si myslel, že keď nádejný mladý vodca vstane z mŕtvych, vzbudí to väčšiu odozvu. Očakával som náboženské uctievanie, pohŕdanie, strach, nedôveru či fanatickú oddanosť. Nič z toho. Jon Snow proste pokračuje ďalej a všetci nad jeho smrťou len krčia ramenami.
Game of Thrones - Jon Snow Dead It's dead, Jim!
Game of Thrones - Jon Snow Dead / Zdroj Disclaimer
2. Arya aj celý jej príbeh sú zbytočné. A nudné!
Už dve série príbeh Arye neprináša žiadnu pridanú hodnotu seriálu ako celku. Jasne, chápeme, mladá sa vytrénovala a v poslednej časti niekoho dôležitého zabije. Ale prečo sme sa na to museli pozerať? Prečo sme to nepreskočili, alebo aspoň nezredukovali na minimum, podobne ako veľkú časť Branovho príbehu? Jediné, čo divákovi táto dejová línia dala, bolo 15 minút umývania mŕtvych tiel a plno nudného dialógu.
3. Teleportácia
Tu trochu podvádzam. Teleportácia v Hre o tróny nie je vždy zlá vec. Knihy sú také rozťahané aj preto, že postavy musia cestovať cez celé kontinenty a Martin väčšinou celú ich púť poctivo opisuje. To, že sa Tyrion a neskôr Theon so sestrou teleportovali hneď k Denerys príbehu len pomohlo. Varysova teleportácia z Dornu na palubu Denerysinej lode je skôr drobná chyba. Ale inokedy teleportácia seriálu škodí. Taký Malíček je teleportačným preborníkom. Bežne pendluje medzi Severom a Údolím (Vale). Takáto cesta by v reálnom živote trvala týždne, ak nie mesiace - treba si uvedomiť, že Westeros je veľký zhruba ako Južná Amerika. Avšak vrchol jeho teleportačných zručností sme mali možnosť pozorovať v 9. časti, kedy teleportoval celú arrynovskú armádu, zdanlivo z Vale rovno k Winterfellu. Takáto vojenská výprava by nebola len tak – Arrynovci by museli dobyť minimálne niekoľko hradov, zabezpečiť si zásobovanie, proste viesť regulárnu vojnu s bitkami a obliehaním. Boltonovci aj Snowova armáda by o ich prítomnosti vedeli a len ťažko by ich príchod mohol byť úplným prekvapením. No v seriáli ich prítomnosť nikomu nevadí.
Game of Thrones - Scéna - 1
Game of Thrones - Scéna - 1 / Zdroj Disclaimer
4. Ramsay je neporaziteľný super sadista
Najmladší Bolton je záporák z rozprávky, nie uveriteľná postava. Na rozdiel od ostatných záporných postáv mu chýba akákoľvek ľudská stránka a iná motivácia ako chorobný sadizmus. Ramsay nerobí chyby, má dokonalé reflexy a ako ukázala 9. časť, je geniálny taktik. Práve v bitke bastardov mali tvorcovia príležitosť nechať Ramsayho urobiť chybu, možno ho nechať prehrať práve kvôli jeho (jedinej) charakterovej črte – sadizmu. Namiesto toho sa celý stret riadil tou najjednoduchšou televíznou logikou.
Mimochodom, pamätáte sa na toho Jona Snowa, ktorý zabil svojho vlastného nadriadeného aby infiltroval nepriateľa? Je to naozaj tá istá postava, ktorá vedome a dobrovoľne zaviedla celú armádu do jasnej pasce, kvôli pomste bez nádeje na úspech? Ešte že Malíček zhodou okolností išiel okolo aj s celou armádou rytierov... čo ma privádza k ďalšiemu bodu.
5. Bitky sa nevyhrávajú. Z bitiek vás zachraňujú
Pamätáte sa, kedy naposledy nejaká armáda v seriáli vyhrala bitku vďaka taktike či odvahe? Jednoducho vlastnou zásluhou a nie vďaka vyššej moci alebo nečakanej posile? Bolo to v druhej sérii, keď Robb Stark obetoval časť svojej armády, aby sa prešmykol okolo Lannisterovcov. Odvtedy každá bitka prebiehala nasledovne: náš protagonista prehráva, situácia je beznádejná, keď v poslednom momente príde nečakaná pomoc. Bolo to tak s Lannisterovcami a Tyrellovcami pri Blackwater Bay, Nočnou hliadkou a Stanisovou armádou, keď sa wildlings snažili dostať na juh a v 6. sérii, keď Denerys zachránila Mereen pred otrokármi a Arrynovci zasa Snowovu armádu v bitke bastardov.
Možno to bude ten veľký zvrat na konci seriálu. Naši hrdinovia budú bojovať proti horde zombíkov, prehrávať a na poslednú chvíľu... nikto nepríde a všetci zomrú.
The End.
6. Proste sa nesnažia
Tvorcovia seriálu abdikovali na detaily. Ramseyho lovecké psy len tak zmiznú, Synovia Harpie nezmyselne bojujú pred hradbami, Snow sa len pozerá, ako ho Boltonovci obkľučujú, ultrahorľavé jurty, Sansa zabudne povedať, že má v rukáve záložnú armádu, vzácne meče z Valýrskej ocele len tak visia nad krbom v obývačke... doslova desiatky logických chýb a nedomyslených prvkov, ktoré kazia dojem zo seriálu. Vysvetlenie je jediné: pozornosť tvorcov sa presunula z dobrého príbehu na ukazovanie holých poprsí a šokujúcich úmrtí.
Game of Thrones - Scéna - 11
Game of Thrones - Scéna - 11 / Zdroj Disclaimer
Ako som napísal na začiatku, to všetko neznamená, že Hra o tróny je zlý seriál. Naopak, stále stojí za to. Avšak doby, kedy som vstával v pondelok ráno o piatej, aby som si pred prácou pozrel nahranú (ehm) epizódu, sú dávno preč.

Aldeberan

Aldeberan
Filmový a seriálový recenzent. Profesionálny hejter a odkrývač toho najbizarnejšieho v pop-kultúre. Redakčný glos-majster.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Miška (Anonym)
Ak sa vám got nepáči, bežte pozerať pretty little liars a nehnevajte got fans.
28.06.2016
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Trefná kritika. Už došla predloha, tak varia z vody a tlačia na Martina, nech niečo rýchlo zbúcha, aby mali z čoho čerpať.
28.06.2016
Peťa (Anonym)
Postava Arya Stark má svoju teóriu o pobyte v Dome čiernej a bielej, ktorá z toho robí masterpiece.
http://zimaprich adza.net/arya-waif-by-mohli-by t-jedna-ta-ista-osoba/
18.07.2016
Aldeberan
keby to bola kniha, tak tomu mozno verím. Ale seriál sa už nehrá na detaily - všetko je tak, ako sa zdá a jediné prekvapenie, ktoré nás čaká, je kto zomrie.
18.07.2016
Peťa (Anonym)
Bod 1. - je to seriál, do konca ostávajú už len 2 série a zrejme je potrebné ešte urobiť veľa zvratov. Natalie Dormer v rozhovore povedala, že bolo nutné ukončiť veci okolo náboženského prevratu rýchlo, práve z dôvodu času. (Rozhovor tu: zimaprichadza.net/kralovna-mar gaery-tyrell-nebola-obet-cerse i/) Takže tak treba vnímať aj zmŕtvych vstanie Jona Snowa. Vedel o tom iba malý okruh ľudí, ktorí to ďalej nerozširoval.
Bod 2. - Za príbehom Arye je zrejme niečo viac. Viď môj prvý post. Dom čiernej a bielej. Názov hovorí, že ide nejakú dualitu. Možno sa o tom dočítame viac v knihe.
Bod 3. Varys sa neteleportoval, len sa pridal k flotyle neskôr, keď dosiahla vody Západozemia. Viac info: zimaprichadza.net/13-detailov- ktore-ste-mozno-nevsimli/
18.07.2016
Peťa (Anonym)
Bod 4. - Psychopati bývajú veľmi logickí, presní a nerobia veľa chýb. Jon Snow možno v boji s divokými exceloval, ale nešlo o jeho rodinu. V tom bol rozdiel. Malíček nešiel okolo zhodou okolností, ale na žiadosť Sasi. Sansa konala na vlastnú päsť preto, lebo ju nikto (ani Jon) nepočúval. Bála sa ich reakcie, ale vedela, že to musí urobiť. Tento akt jej tiež vydobil isté postavenie, aj v očiach Jona a smrť Ramsayho jej už prenechal.
Bod 5. - V tomto bode súhlasím. Je to príliš televízne. Napriek tomu bola Bitka bastardov široko ďaleko najlepšia podívaná. :)
18.07.2016
Peťa (Anonym)
Bod 6. - Prečo by mali ukazovať ako zabíjajú Ramsayho psov? Nemyslím, že je na to čas. Ani to nie je dôležité pre príbeh. Musia ukázať tisíc iných detailov, ktoré budeme chápať až v 7. sérii. Prečo by vzácne meče nemali visieť nad kozubmi? Nikto netuší, čo sa na nich valí spoza steny. Jonovi nikto poriadne neverí. A nikto netuší, že tá oceľ je proti týmto stvoreniam účinná. Aj Ned Stark používal Ľad len pri slávnostných príležitostiach.
Kým v ostatných sériach sme si mohli prečítať detaily, teraz nemôžeme. To je celý problém. Seriál nikdy neukáže všetko tak, ako kniha. A myslím, že to ti teraz chýba. V seriáli to všetko prejde strašne rýchlo, že má človek pocit, že to nemalo žiadny zmysel. Lenže treba si to pozrieť asi viac krát alebo si o tom prečítať diskusie. Z nich vyplynie veľa ďalších vecí, čo si človek nevšimne alebo neuvedomí na prvý krát.
18.07.2016
Aldeberan
vďaka za reakcie, good points. Ja som proste napísal článok o všetkom, čo vadí mne a zároveň aj aspoň časti fanúšikov (pretože mne toho vadí ovela viac :) Diskusie a teórie okolo GoT aj ASOIAF sledujem, fan teórie žeriem, ale len málo je podľa mňa pravdivých. Hlavný problém seriálu je podla mna v bode 6 - tvorcovia sa už jednoducho nesnažia. Detaily á la Ramseyho psy sú symptón hlbšieho problému - scenáre už nie sú premyslené, ide sa na efekt, nie do hĺbky, príbehu chýba inteligencia a nejednoznačnosť, ktorú predtým preberal z kníh. Prečo by mali ukazovať, ako psy zomrú/utečú? Pretože to vyzerá blbo a keby chcú môžu a zaberie to sekundu. Mohli tú sekundu ubrať z umývania mŕtveho tela Jona Snowa. Preto si myslím, že sebalepšie podložená seriálová fan teória (ako že Arya = Waif) nebudú pravdivé - seriál je už príliš hlúpy na to, aby vyviedol niečo takto chytré :) Bodaj sa mýlim.
18.07.2016
Stano Lacko
Tolko moznych spoilerov, parom by to vzal ;-)
19.07.2016
Stano Lacko
Anyway, viacej sa tesim teraz na knihy, lebo v serialy to cele len tak preblislo
19.07.2016

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB