Knihovníci - brak pre fanúšika

Báje a mýty, rozprávky a legendy. Všetci vieme, že mnoho ich prvkov sa opakuje. Zaoberajú sa nimi mytológovia, estetici, religionisti a dokonca aj psychiatri na čele s Jungom. Tieto opakujúce časti sa nazývajú mytémy. Pokiaľ ste šikovným autorom dokážete z nich vyskladať nový príbeh, v nových kontextoch so starým významom. Tak vznikla fantastika a aj seriál Librarians. Po našom - Knihovníci.
Juraj Búry
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Flynn Carsen sa vracia, hoci len na chvíľu, aby štafetu predal ďalšej generácii, knihovníkov. Postupne, nech sa najskôr naučia čo obnáša zachraňovanie sveta 2x týždenne. Takže občas sa na obrazovke ešte zjaví, veď je hlavným lákadlom série, ale inak je to hlavne o omladine. A seriál je presne taký istý ako aj film, len ma o niečo lepšie efekty a kratšiu stopáž. Tu by som asi aj mohol skončiť, lenže neskončím, lebo je treba o ňom povedať čosi viac.
Librarians, The - Reklamné - Hlavné postavy
Librarians, The - Reklamné - Hlavné postavy / Zdroj Disclaimer
Knihovníci sú zložení z mytém. Nie tých moderných, popkultúrnych, ale tých klasických. Nie sú to len umelecké metafory, ale proste fakty, ktorými sa riadi ich svet. Autori sa však s nimi hrajú veľmi voľne, lebo môžu, keďže ich kontexty sa za stáročia zmenili. Stredoškolská vedecká výstava? Je jasné, že na nej bude Morgana le Frey. Príbeh s ázijskými drakmi? Zamiešame do neho Jablko sváru. Chcete niečo o Santovi? Dáme tam Odina. A kto by tak mohol túžiť po korune kráľa Artuša? Nindžovia, samozrejme.
Mnohí z vás si teraz povzdychli a krútia hlavami. Ale poviem vám jedno. Ono to funguje, pretože význam mytém bol zachovaný. Bludisko je bludisko a treba do neho mapu. Koruna niečomu vládne. A tak ďalej a tak ďalej. Dokonca i na symbolickej rovine! Nie je to nejaká spleť poameričtených nezmyslov. Práve naopak. Zdá sa, že tento seriál vytvárali ľudia, ktorí sa žánru rozumejú a sami sú fanúšikovia. Ľudia, ktorí vedia, že točia vlastne kravinu, tak nech je to aspoň zábavná kravina.
Librarians, The - Scéna - Pri analýze
Librarians, The - Scéna - Pri analýze / Zdroj Disclaimer
A tak sa nakoniec dívame na niečo, čo akoby vypadlo zo seriálovej estetiky 90. rokov. Buffy, Hviezdna brána, Herkules a Lovkyňa tajomstiev. Naivné braky, ktoré chceli len baviť a darilo sa im to. To sú aj Knihovníci. Obrovský brak. Znovu oživenie klasického dobrodružného príbehu. Stratený svet, Tarzan, John Carter a neskôr aj Indiana Jones – ich rozprávačské prístupy a všetko klišé nájdete aj v Knihovníkoch. Seriál na túto poetiku aj otvorene odkazuje, keď sa štylizuje do formy šestákových románov. Deje sa tak v úvode. Nemáme tu žiadne vyčačkané intro, len jednoduchý nápis. Knihovníci a Meč v kameni. Knihovníci a Srdce temnoty. Knihovníci a niečo, niekto, niekde. Proste, partička dobrodruhov v ďalšom dobrodružstve. Samozrejme, že aj s nejakým hlavným príbehom, lebo predsa len je to súčasný seriál a súčasné seriály si to vyžadujú. Inak je to klasická partička, ako z nejakého stolného RPG. Je tam zlodej, je tam vedkyňa, vojačka a kovboj. Alebo v reči fantastiky: zlodej, mág, bojovník a hraničiar. Kdesi okolo nich pobehuje aj starý múdry muž, ktorý v žiadnom mýte nemôže chýbať a Flyn, pripomínajúci streleného vedca.
Librarians, The - Scéna - Knihovníci v akcii
Librarians, The - Scéna - Knihovníci v akcii / Zdroj Disclaimer
Akí sú teda Knihovníci? Neoriginálni, naivní, detinskí a - ešte raz - brakoví. Je to niečo medzi Doctorom Who, Skladiskom 13 a Lovkyňou tajomstiev. Prekáža to? Ani náhodou! Na to je to príliš hravé, zábavné a príliš naše. Od fanúšikov fanúšikom. Ak vám to nesadne, dieťa vo vás je mŕtve a bežte radšej vyplňovať daňové priznanie.

Juraj Búry

Juraj Búry
Mám veľa čiernych vlasov, kocúra a plyšového pavúka. Väčšinou sa mocem v Nitre, alebo po kopcoch a hradoch. Strašne rád sa hrám, čítam a pozerám a potom o tom premýšľam. Pôsobím mladší ako v skutočnosti som.

Súvisiace objekty SFDB

(2014)

Knihovníci

Diskusia

Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Ak ma pamäť neklame, je to Morgana le Fey, bez "r".
18.01.2015
Stano Lacko
Nehovoriac, že 8-ma časť sa odohráva na Slovensku :-)
18.01.2015
Juraj Búry
sorry ano je to bez R. A hej 8 cast je na slovensku :) a nepletú si ná s cz aj mapu maju spravnu
18.01.2015
Stano Lacko
Co mapu, poznavacia znacka bola taka aka ma byt, wow
19.01.2015
Juraj Búry
A oni to pri tom celé točili v Portlande!
21.01.2015
Stano Lacko
No neva ved znacku kupis na internete a do 5 dni je u teba, ak to riesis cez americke dorucovacie spolocnosti, ak europske tak o tri tyzdne ;-)
21.01.2015

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2014)

Knihovníci