Interstellar? Vážení priatelia, nie!

Nie, toto nie je politicky korektná recenzia. Dokonca ani neviem, či to je recenzia na film, z ktorého som videl 3/4 hodiny...
Podporte scifi.sk
Interstellar - Produkcia - Nolan za kamerou
Interstellar - Produkcia - Nolan za kamerou / Zdroj Disclaimer
Christopher Nolan bol pre mňa úplne neznámym režisérom. Temného rytiera som nevidel, klasické komiksy nečítam, Počiatok / Inception si nepamätám – viem, že som ho videl, ale asi nezanechal žiaden výraznejší dojem. Všade okolo mňa sa zrazu objavili recenzie a komentáre na jeho nový film. Vraj je skvelým pokračovaním jeho doterajšej práce. Pardon za výraz, ale hovno. Dlho som bojoval so svojou skepsou, ktorá ma varuje pred „filmami roku“, či väčšinou oscarovských sračiek (špeciálne pozdravujem DiCapria aj s jeho sfetovaným Vlkom). Keď sa však našiel niekto, kto ma doviezol do kina a dokonca zaplatil vstupné, nedalo sa odolať.
Späť ale k filmu...
O čom ten film hovorí?
Uráža nás?
Neviem ako iných, ale mňa áno.
Ľudský čas na Zemi sa končí, bez zjavnej príčiny vymierajú pestované rastliny, prichádzajú prachové búrky a všetky autority to už vzdali. Čo urobí ľudstvo - zruší všetkých vedcov, zakáže vesmír a konšpiračné teórie sa stanú oficiálnou ideológiou. Kvalifikovaní piloti/inžinieri musia pestovať kukuricu za pomoci poloautomatických kombajnov, ktoré nemá kto opravovať a ani navrhovať. Takéto ľudstvo si nezaslúži prežiť.
Interstellar - Scéna - Cooper s deťmi
Interstellar - Scéna - Cooper s deťmi / Zdroj Disclaimer
Tak, ako to ide dolu vodou s ľudstvom, to ide dolu vodou aj s celým filmom. Nejakým riadením bratov Nolanovcov sa hlavný hrdina dostane do supertajnej konšpiračnej základne NASA, ktorá síce oficiálne neexistuje, ale napriek tomu má vybavenie, ktoré jej umožňuje vyslať ľudskú posádku do čiernej diery chemickou raketou (sic) cca. 12-krát za sebou. Počas letu jej má asistovať hranatý inteligentný (priblblý) robot, ktorý vie rozprávať a chodiť po troch nohách aj v stave beztiaže. (Nemôžem si pomôcť, pripomína mi Jar Jar-a z Hviezdnych vojen.) Okrem hlavného hrdinu je tam ešte sexi vedkyňa, ktorú asi bude hlavný kladný hrdina niekedy v budúcnosti šukať a dvaja ďalší kozmonauti, z ktorých jeden zvracia v umelej gravitácii 1G (asi dopozeral film do konca). Priznám sa dobrovoľne, po grcajúcom kozmonautovi som odišiel z kina, ďalšie 2 hodiny by som určite nezvládol.
Interstellar - Scéna - Kryotruhla Dr. Manna
Interstellar - Scéna - Kryotruhla Dr. Manna / Zdroj Disclaimer
Mal by som spomenúť aj ostatné zložky filmu okrem príbehu, kameru, herecké výkony (žiadne som si nevšimol, neveril som ani jednej postave), triky (40 rokov staré zábery zo štartujúceho Saturnu, ktorý pamätá program Apollo). Áno, zabudol som na vedcov, ktorí vraj boli celý čas v Nolanovom tíme, aby bol film čo najpresvedčivejší. Boli tam vôbec alebo prišli iba na poslednú polhodinu, kde sa to celé nakoniec vysvetlilo?
Neviem, nevidel som. Mám na vás malú prosbu, vysvetlite mi tento film aspoň trochu, moja stredoškolská fyzika spolu s nejakými knihami o čiernych dierach a teórii vesmíru, ktoré som prečítal, mi na to nestačí. No možno si počkám na nejaký DVD rip, ktorý môžem posúvať v čase, aby som sa dozvedel, ako vedci z Nolanovho tímu vysvetlili nelogickosti prvej 3/4 hodiny.
Prichádzame v mieri.

Juraj Kundrík

Juraj Kundrík

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Culter
Juróóó!!! :))) Ty si to riadne zabil. :) Ja som si film užíval od začiatku až do konca, roboti ma vyslovene bavili, cez logické prešľapy sa dokážem preniesť, pokiaľ ma vo filme niečo zaujme a tu som mal furt na čo kukať. Mne napríklad sexi vedkyňa vôbec neprišla sexi, a to Hathaway - ka sexi vie byť, nazdávam sa, že ju takú zanedbanú nechali naschvál, aby jej dali uveritelnejší punc. Ale takto je to asi v poriadku, aj v Cene fantázie boli poviedky, ktoré dostali hodnotenie 1 a 9...
14.11.2014
Kr4b
Čo sa vysvetlení týka, vo finále naozaj nie sú všetky, ktoré by tam mali byť. A nenájdu sa ani nikde inde. Ale film ma takisto bavil a netuším, čím môže niekoho urážať (z pseudorecenzie som to asi nepochopil). Btw, sú recenzie, ktoré sa zaoberajú iba časťou diela (hodinou filmu/hry, kapitolou knihy), takže toto by sa za recenziu považovať dalo, keby nešlo o vyslovené vygrcanie pocitov autora :)
14.11.2014
andrej android praznovsky
Fuuu. Jednak pisať recenziu na film ktorý si vôbec nevidel /pisem nevidel, lebo vidiet film znamená dopozerať do záverečných titulkov/ sa mi zdá dosť odvážne a ist vopred negatívne naladený do kina je tiez chyba. JA som na to bol s troma kamošmi a hodinu sme sa o tom bavili, spolu sme si dokázali vysvetliť kopec "nelogickostí" až na jednu, ale tú menovať nebudem, lebo to si už sedel doma. CUTLER skoro všetko povedal za mňa. Roboti neboli blbí a šúchali sa po zemi v umelej gravitácii, mali skvelý zmysel pre humor, o čo si predčasným odchodom prišiel.
Herecké výkony? MAthew Mcconaughey podal najväčší herecký výkon v doterajšej kariére, bol si ešte tam keď dostal videosprávy od svojich deti? Ak si toto niekto číta a váha či ísť na Interstellar, jednoznačne choď!A napíš sem svoj názor.
14.11.2014
robrob (Anonym)
Nech sa na mňa autor tohto článku nehnevá, každý má svoj názor na vec, ale písať o filme ktorý ani nevidel celý sa mi zdá úplne od veci. Tak isto robiť recenziu sci-fi filmu, keď viditeľne autor nie je veľký fanúšik tohto žánru je blbosť.
To je všetko, pretože na mňa tento článok vyskočil ako facka, a musel som sem vyjadriť svoj názor.
14.11.2014
kAnYs
Podla mna bol interstelar super. Nejake tie logicke kopance tam sice boli, premysa (zaverecna pointa) bola ale skvela. A co sa tyka konspiracnych teorii ako vyucovanej "pravdy"... V amerike su skoly kde sa vyucuje kreacionizmus :D. Get real. Ked moze ludom celostvetovo jebat z jednoho nabozenstva, preco by nemohlo aj z ineho? Konspiracne teorie su, v principe, to iste ako nabozenstvo. Viera v nieco nepodlozene a casto poprene, ktora prameni z potreby dat neznamym veciam zmysel...
14.11.2014
Bester (Anonym)
Nemám problém s negatívnymi recenziami na filmy, ktoré mám rád, ale tento článok je prosím pekne, aby som použil slovník autora, publicistická sračka. Obyčajný "hate". V sekcii recenzie nemá čo robiť článok (či skôr "pohŕdajúci pľuvanec na chodník") o filme, ktorý autor ani nevidel, navyše keď automaticky s predsudkom pristupuje k "filmom roku" ako k sračkám.
Tak teda pre informáciu, na filme pracoval ako konzultant a producent teoretický fyzik Kip Thorne. Jeho úlohou nebolo látať príbehové nedostatky (či tam boli alebo nie, nech posúdi každý sám), ale v prvom rade nastaviť a zosúladiť to, čo sa deje vo filme s fyzikálnymi teóriami odvodenými od našich súčasných poznatkov. Podľa mnohých (vrátane mňa) si svoju prácu spravil výborne. Či je to v súlade "s nejakými knihami o čiernych dierach a teórii vesmíru" neviem, zrejme su tieto knihy tiež teoretické a nemusia sa zhodovať.
14.11.2014
Marek Páperíčko Brenišin
Nuž, zvyknem hodnotiť aj spacenews, pretože predsa len, je rozdiel, či niekto prinesie kvalitný príspevok, z ktorého sme na vetvy, alebo nejaký zlepenec, ktorý sa tak tvári. Drvivá väčšina ľudí recenzie písať nevie a autor je príkladom jednej z nich. Okrem toho, že porušil snáď väčšinu základných kameňov recenzie (malo to mať nejaký úvod, koncept, prevedenie, klady, zápory, čo malo vyústiť v nejaké zhrnutie). Koncept autor len "lízol", aby sa dostal k záporom a povedal, že je to na figu, čo je asi záver. Ostatní to už spomenuli, vidieť z filmu časť a recenzovať ho, je ako privoňať k jedlu a vyhodiť ho do koša, pričom povieme, že nechutilo. Zlé, zlé, zlé, nie je to prvýkrát, čo tu niečo také prišlo, dúfam, že sa táto stránka nestane doménou tendenčných a emocionálne presýtených príspevkov.
14.11.2014
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Nie je to zo strany autora recenzie trochu podvod (alebo prinajmenšom neprofesionálne), že film nebol ochotný ani len poriadne dopozerať ?
14.11.2014
Kr4b
Je - a práve to mu tu najviac vyčítame.
14.11.2014
andrej android praznovsky
Juraj: Aby si si nemyslel že ja som v živote nič podobné nenapísal:)))) Ale bolo to zaslúžene:)))a po vzhliadnuti celého filmu.
http://www.scifi.sk/ spacenews/2078/Stvrty_druh_-_r ecenzia.html
Určite si raz ten film v klude dopozeraj, možno s časovým odstupom a myslím si že film je stavaný ako óda na vsťah otca k svoim deťom. Neviem či máš deti ak ešte nie počkaj keď budú mať pár rôčkov a budeš pri ňom rumázgať ako ja. Scéna s odpočítavaním/odchodom z domu vyburcovala moje emócie na maximum,
14.11.2014

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB