Klasické európske scifi filmy, o ktorých ste možno nikdy nepočuli

Filmári prišli na chuť scifi ešte začiatkom minulého storočia. A nielen tí americkí. V skutočnosti máme kopec scifáčov, ktoré sa odohrávajú aj v Rusku, Dánsku či Švédsku. Ak máte čas a chuť sa trochu zabaviť, pozrite si tieto skvosty s občas vtipnými kostýmami a názvami, ktoré vtedy vznikli. Niektoré sú dostupné online.
Rose
Filmová história scifi
Aelita - Ukážka - Disclaimer
Himmelskibet, Excelsior / Cesta na Mars / Das Himmelschiff (1918), Dánsko
81-minutová Dánska space opera v ktorej profesor Planetarios a jeho posádka cestujú na Mars, kde žijú akýsi mystickí vegetariáni. Ináč, ten dopravný prostriedok celkom vyzerá, že by zvládol cestu aj naprieč celým vesmírom :)
Aelita - Celý záznam - Disclaimer
Verdens Undergang / Koniec sveta (1916), Dánsko
K zeme sa blíži obrovská kométa a hrozí celosvetová katastrofa. Film plný kalamít, zničených miest a jedovatého plynu.
Aelita poster Aelita poster
Aelita poster / Zdroj Disclaimer
Aelita / Aelita: kráľovná Marsu (1924), USSR
Prvý celovečerný film o cestovaní vesmírom. Mladík cestuje na Mars, kde sa s pomocou kráľovnej Aelity stane vodcom povstania.
Miss Mend / Dobrodružstvo troch reportérov, (1926), USSR
250-minutový dobrodružný film z troch častí, podáva príbeh troch ľudí, ktorí sa snažia predísť biologickému útoku plánovanému istým businessmanom zo západu. Na tú dobu Na tento film sa predalo 1,7 miliónov lístkov, čo bol na tú dobu rekordný počet.
Aelita - Ukážka - Disclaimer
Kosmicheskiy reys / Vesmírna cesta (1936), USSR
Film o prvej Sovietskej misii na Mesiac v roku 1946.
Tainstvennyy ostrov / Tajomný ostrov (1941), USSR
Adaptácia románu Julesa Verna Tajomný ostrov. Piati zajatci v Americkej Občianskej vojne utečú na ukradnutom balóne a zrútia sa na neznámom ostrove, kde musia bojovať o prežitie.
Potom ako v Švédsku spadne meteorit, v okolí sa objavia zabité soby. V skutočnosti to nie je meteorit, ale vesmírna loď na ktorej pricestoval netvor, ktorý unáša a zabíja ľudí. Pri pohľade na obrázok, skutočne pôvabný netvor, však? :)
Nebo zovet / Boj mimo slnka (1959), USSR
Príbeh o zápase medzi USSR a USA o pristátí na Marse. Zaujímavosťou je, že niekoľko rokov po Sovietskej premiére mladý filmár Francis Ford Coppola tento film "poameričtil". Pridal niekoľko scén s bojujúcimi vesmírnymi príšerami a vystrihol protiamerickú propagandu. A nech sa páči, pravý Americký béčkový film!
Reptilicus (1961), Dánsko
Dánski baníci vykopú chvost obrovskej prehistorickej príšery niekde v Laponsku. No čo nevedia je, že Reptilicus môže ožiť a keď sa to stane... tak to sa držte!

Rose

Rose
Knižná recenzentka, bývalá porotkyňa Martinus Cena Fantázie, koordinátorka súťaže Mikropoviedok na scifi.sk

Súvisiace objekty SFDB

(1924)

Aelita

Diskusia

mayo
Wow, vdaka sa super tipy. Klasiky mam rad a o tychto som este nepocul... Videl som len znamejsie ako metropolis, the day the earth stood still, ci thing from another world... (1951). A ta retro grafika na plagatoch... ooo :-)
11.05.2013
Aldeberan
waw, Dani mali naozaj radi scifi :)
11.05.2013
Juraj Búry
pecka pridavam na zoznam..inak Aelita znie dosť podobne ako John Carter a vhladom na rok vydania by som sa ani nečudoval keby ním bola inšpirovaná :D
11.05.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(1924)

Aelita