Kde bolo, tam bolo na JOJke

Televízia JOJ mi v posledných týždňoch rádiovými spotmi pílila uši, že začína vysielať nový seriál Kde bolo, tam bolo. Nový je možno u nás na Slovensku, v USA práve začína už druhá séria. Napriek tomu je to chválitebné, že sa dostáva aj k slovenskému divákovi.
Filmová história scifi
Z textu na stránke Jojky:
Kto z nás by nepoznal tieto frázy, ktoré uvádzajú takmer každú rozprávku. A nerozmýšľali ste niekedy nad tým, že ten rozprávkový svet je rovnako skutočný ako ten náš? Ak nie, máte teraz príležitosť. Seriál z produkcie ABC Studios (The Walt Disney Company) pochádza z pera autorov Edwarda Kitsisa a Adama Horowitza, spolutvorcov slávnych seriálov Lost (Nezvestní) a Tron: Legacy. V roku 2012 ho nominovali na prestížne televízne ceny Emmy v troch kategóriách (Najlepšie kostýmy, špeciálne vizuálne efekty a makeup), pričom celkovo v 2011-2012 získal tri ceny zo 14 nominácií. Koncom septembra 2012 na amerických obrazovkách mala premiéru II. séria seriálu.
Anglická fráza „once upon a time“ sa dá do slovenčiny preložiť aj ako „kde bolo, tam bolo“. A práve touto frázou sa začínajú mnohé rozprávky a najlepšie vystihuje aj charakter seriálu televízie ABC, ktorý v premiére uvádza televízia JOJ. Spolutvorca a spoluproducent seriálu Edward Kitsis hovorí o myšlienku, ktorá napadla jemu a kolegovi Adamovi Horowitzovi, že vlastne len rozviedli sny a túžby ľudí, aby náš svet fungoval lepšie. „Aj preto si kupujem lístky do lotérie, pretože dúfame, že vyhráme. A snívame, že v práci dáme výpoveď, odcestujeme do Paríža alebo kamkoľvek, kam túžime ísť a môžeme byť tým, čím chceme. Veď o tom je Popoluška, nie? Jedného dňa upratuje, na druhý mieri na ples. Chceli sme vytvoriť seriál, ktorým každému dáme možnosť na jednu hodinu týždenne uveriť svojim snom a tomu, že sú pravdivé.“
Once Upon a Time - Poster - Emma
Once Upon a Time - Poster - Snehulienka
Once Upon a Time - Poster - Martinko Klingáč
Once Upon a Time - Poster - Princ
Once Upon a Time - Poster - Zlá kráľovná
Seriál sa pohráva s ideou, že rozprávkový svet existuje paralelne s tým naším, ale v porovnaní s tým naším, sa v rozprávkovom všetky príbehy končia šťastne. Pravda – to len v prípade, ak Zlá kráľovná nevysloví hroznú kliatbu, že Snehulienku a všetkých ostatných pošle na miesto, kde neexistujú šťastné konce. Snehulienku jej hrozba veľmi trápi, pretože čaká dieťa, a tak navštívi Martinka Klingáča. Martinko jej odhalí budúcnosť – Snehulienkina dcéra Emma sa o 28 rokov vráti a všetkých zachráni. Všetky možné čarovné bytosti pomáhajú vyrobiť zázračnú skrinku, ktorá by Snehulienku ochránila, ale tá začne rodiť v okamihu, keď Zlá kráľovná napadne hrad. Zachrániť sa podarí iba novorodenú Emmu...
Once Upon a Time - Trailer - Prvý pohľad Disclaimer
Zdá sa, že JOJka stavila na dobrú značku, popr. že marketingové aktivity zabrali, keďže bola počas piatkového večera lídrom na televíznom trhu. Ja len verím, že toto programové zaradenie pomaly ale isto symbolizuje príchod podobných programových štruktúr ako v materskej krajine seriálu, kde sa niektoré večery počas týždňa venujú dominantne scifi alebo fantasy.
Takže: sledujte a dúfajte, že toho bude viac.

Šaňo aka Babcom

Šaňo aka Babcom

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB