Vražda na planéte Kreos

Vraždu veľvyslanca Zeme prichádza na planétu Kreos vyšetriť detektív Frank Fox. Podarí sa mu to?
Filmová história scifi
Tvrdia o mne, že som najlepší detektív. Neprotestujem, som si vedomý svojich kvalít. A práve preto vykonávam túto prácu. Vyhľadávam a zliepam dohromady úlomky pravdy. Ak sa má stať zločin, som ten, kto si s tým zločinom poradí. Moje meno je Frank Fox.
PLANÉTA KREOS, ROK 2087
Celá planéta bola veľká ako priemerné mesto na Zemi. Bola špinavá ako Mexico city, chaotická ako doprava v Bangkoku a smrdela ako Ružomberok. Bol som na Kreose v súhvezdí Centaurus sotva desať minút a už som zo seba musel zhadzovať tri mimozemské štetky.
Najskôr práca, potom zábava, musel som si to neustále pripomínať, pretože... Poviem vám to takto, kto nikdy nemal kreoťanku, nevie, čo je to sex. Sú o desať stupňov teplejšie. Dovolenka na Kreose môže byť nezabudnuteľná, ale nesmiete sa predtým zabudnúť zaočkovať proti mnohým pohlavným chorobám, inak si domov môžete doniesť nechcený suvenír. Mal som známeho, ktorý sa odtiaľto vrátil s akýmsi parazitom v penise, ktorý mu tam spravil takú šarapatu, že už nemám známeho.
Miesto činu sa nachádzalo v jednej z izieb hotelu Čierna diera. Veľvyslanec Zeme ležal nahý na podlahe pri posteli s podrezaným hrdlom. Oči mal otvorené, hľadeli do stropu.
"Odhadujeme, že tu takto leží desať hodín. Čo vy na to?" opýtal sa ma miestny protektor a netrpezlivo čakal na odpoveď. S tou jeho bielou pokožkou vyzeral mŕtvolnejšie ako mŕtvola, kvôli ktorej som prišiel.
"Nevnucuj mu svoje závery, ty kreotén," ozval sa druhý protektor, vychádzajúci z kúpeľne. "Čauko, Frank. Ja som stavil dvacku na osem hodín. Podľa mňa je desať veľa. Pozri na tú krv."
Prstom ukázal na zaschýnajúcu červenú mláku, potom sa otočil na mňa. Prižmúril som oči.
"Tridsať na viac ako šestnásť hodín," vyhlásil som po chvíli.
"Kurva," zareagoval druhý protektor. "Stopro?"
"Hrubý odhad. Ale je to človek, v tých sa trochu vyznám. Vidíte jeho bradavky? Posmrtné škvrny v ich okolí vymizli a vytvorili sa sekundárne v oblasti bokov. Takže je obeť mŕtva minimálne dvanásť hodín. Očné bielka má vyschnuté, rohovky skalené, preto tipujem tých šestnásť hodín a viac. Tu máš prachy."
Druhý protektor ich nahnevane vzal. "Daj sem. Ozvem sa ti, keď s ním bude súdny lekár hotový."
Prikývol som a začal si prezerať miestnosť. Vytiahol som UV lampu, posvietil si na obeť, uvidel stopy semena na jeho nohách. Na posteli ho bolo oveľa viac. Postrehol som, že obaja protektori zatiaľ kamsi zdúchli. Vošiel som do kúpeľne, kde bola šanca nájsť nejakú lepšiu stopu väčšia.
Pravdepodobne tu mal štetku, alebo milenku, preto je v hotelovej izbe a všetko je od semena. A keďže je mŕtvy, tá osoba by o tom mohla čosi vedieť. Keby sa na mňa usmialo šťastie, môže to byť dokonca vrah a prípad je uzavretý, uvažoval som.
***
"Pamätáš si na tohto človeka?" Ukázal som recepčnému dole v hale fotografiu veľvyslanca.
Prižmúril oči a zapozeral sa na displej komunikátora.
"Vrav, ty starý brav, nemám celý deň. A nehovor mi, že si nepamätáš, lebo ti to neuverím."
"Pamätám," prikývol prestarnutý kreoťan. "To je ten mŕtvy človiečik, čo som kvôli nemu volal protektorov, však? Nemá na tej fotke ranu na krku, tak som si nebol istý."
"Áno, to je on. Prišiel sám, alebo mal spoločnosť?"
"Myslím, ak ma pamäť neklame, že mal pri sebe dve naše samice."
"Štetky?"
"Je to možné. Viete, dnes sú štetky všetky. Aspoň mne to tak pripadá. Zbadajú človeka a idú sa zblázniť, pičulienky rozbesnené, akoby vaše čuráky liečili niektorú z tých hnusných chorôb, ktoré sú teraz tak rozšírené."
"Daj mi ich opis."
Recepčný sa zamyslel. "Jedna bola taká... menšia, druhá taká väčšia, obe ešte veľmi bledučké, takmer priesvitné. Jedna mala oči červenšie, pery modré... vlastne aj druhá mala modré pery, ibaže... ehm... neviem presne. Mali veľké cecky, to viem naisto!"
"Okej, to mi moc nepomôže. Keby si ich tu ešte niekedy videl, skontaktuj protektorov."
Recepčný prikývol a ja som sa pobral preč. Medzi dvermi ešte zakričal: "Ozaj, človiečik, jedna z nich mala na cecku tetovanie!"
Otočil som sa. "Tetovanie?"
"Hej, veľkého vtáka. V živote som takého nevidel, možno bude tam od vás."
ALULAH
Musel som ísť do baru, pretože som nemohol zaspať a nič lepšie mi nenapadlo. Keďže na Kreose mal deň iba štrnásť hodín, večer prišiel skoro. Pár dní potrvá, než si zvyknem. Barman mi nalial drink a okamžite sa na mňa nalepila prvá samica.
"Ahoj," pozdravila ma. "Priletel si pracovne?"
Prikývol som a prstami si vybral z drinku malého zeleného tvora, ktorého tam barman pridal pre jeho výrazne korenistú chuť.
"A nechceš si popri práci trocha užiť?" Prisunula sa bližšie. "Viem si dať nohy za chrbát."
Pozrel som na jej obrovitánske prsia, akoby sa túžili dostať na slobodu. "To znie lákavo."
Usmiala sa. "Môžeme ísť ku mne, bývam neďaleko."
Vzala ma k sebe, a len čo sa dvere zavreli, už som mal nohavice spustené pri členkoch. Nebudem zachádzať do detailov, no povedzme, že keby som po tých dvoch hodinách UV lampu rozsvietil v jej byte, vyzeralo by to tam ako po výbuchu 101 dalmatíncov.
Neskôr v posteli som sa jej spýtal na samicu s tetovaním vtáka na prsiach. Nepoznala ju, ale poradila mi, aby som zašiel za Skeyom, miestnym pasákom, vraj má kopec štetiek a potetovaná by mohla byť jednou z nich.
***
Skey bol malý tenký kreoťan, pravdepodobne narkoman, zrejme okrem štetiek predával aj fet. Nebolo by to nič nezvyčajné. Postával na rušnej ulici pred vstupom na trhovisko. Určite mal zbraň. Ale to aj ja.
"Nazdar, Skey," pozdravil som ho, keď som k nemu prichádzal.
"Serus, kámo. My sa poznáme?" Zasmrkal a nepokojne si pár krát pretrel nos rukou.
"Ty mňa asi nepoznáš, ale ja som o tebe už počul."
"Si poliš? Čo tu chceš? Si si asi pomýlil planétu, čo?" Zaškeril sa, no neprestával byť nervózny.
"Kľud, ty zmrd. Ty ma nezaujímaš, hľadám jednu samicu."
"Pre polišov samice nemám. Zabudni na to, kámo."
Premeral som si ho. "Prečo si taký nervózny?"
"Ja? Ja nie som nervózny. Drž hubu! Vieš, kto ja som? Som Skey!" Vystrel sa a snažil sa vyzerať čo najsebavedomejšie.
"Mňa nezaujíma, že si gej."
"Čo?! Nie gej! Skey! Si hluchý?!"
"V pohode, ja proti gejom nič nemám."
"Kurva!" Skey spoza opasku vytiahol pištoľ a chystal sa ju použiť. "Ty skurv..."
Vtom som mu zbraň z ruky vykopol a skočil naňho. Chytil som ho pod krk, zakvičal ako prasa. Chvíľu kládol odpor, potom som mu podkopol nohy a zosunul sa na zem. Rukami som mu drvil krk a kolenom ho tlačil k zemi.
"Počúvaj ma dobre, Gej, pretože sa nerád opakujem. Hľadám samicu, ktorá má na prsiach má vytetovaného vtáka. Poznáš ju?"
Mierne som mu uvoľnil krk, no namiesto toho, aby mi prezradil, čo po ňom chcem, ma poslal do riti. Lakťom som mu vybil pár predných zubov a pritlačil ho k zemi tvrdšie.
"Len v tom pokračuj a ako riť bude o chvíľu vyzerať tvoja držka. Opýtam sa ťa to znova, poznáš ju?"
Skey so slzami v jeho tmavočervených očiach prikývol, popritom chrčal. Keď som ho konečne pustil, chytil si boľavý krk a zalapal po dychu.
"Fajn. Povedz mi, kde ju nájdem."
***
Volala sa Alulah a bola to mimoriadne príťažlivá kreoťanka. Prsia mala veľké, presne ako opisoval recepčný, a na nich vytetovaný vták. Niektoré perá mal zlaté, iné purpurové, žiaril ako slnko. Fénix.
Zdvihol sa kúdol prachu. Alulah ma postrehla, keď som vystúpil z taxíka, ktoré sa znieslo na zem pár metrov pred ňou. So záujmom si ma premeriavala. Vedela, že moje kroky povedú k nej.
"Hľadáš sex, fešák?" spýtala sa a zaujala dráždivú pózu.
Koľko krát už túto frázu použila? Tisíc krát? Niežeby na tom záležalo. Napriek veciam, ktoré sa mi diali v nohaviciach som musel zostať profesionál.
"Ty si Alulah?"
Na tvári sa jej zjavil prekvapený výraz. Len poď, rozbehni sa preč, hovoril som si v hlave, a mám vraha, koniec prípadu. Neutiekla, hoci to v jednom momente určite zvažovala.
"Čo po mne chceš?"
Ukázal som jej fotografiu. "Spoznávaš ho?"
"Neviem, stretávam sa s mnohými ľuďmi."
"Tento človek je ale špeciálny, pretože je to mŕtvy človek. A tiež to bol veľvyslanec Zeme na tejto planéte, čiže žiadny obyčajný sexturista. A vraj ťa s ním videli v hoteli Čierna diera v ten deň, čo mu niekto podrezal hrdlo, preto sa ťa to opýtam ešte raz. Spoznávaš ho?"
Opäť sa zatvárila prekvapene, tentoraz so štipkou zdesenia.
"Ja som ho nezabila! Iba som urobila svoju robotu a hneď potom som odišla."
"A čo tá druhá?"
"Neviem o žiadnej druhej."
"Boli ste s ním predsa dve, nie?"
Alulah pokrútila hlavou. "Nie. Bola som s ním sama."
***
Po tom, čo som Alulah oprel o stenu budovy v jednej tmavej uličke a doprial si rýchly orgazmus, som zašiel k nej domov, kde sme si to rozdali ešte dva krát. Svoje remeslo ovládala dokonale.
Neskôr mi porozprávala o veľvyslancovi, ale nič z jej slov ma neposunulo v prípade vpred. Spomenula napríklad jeho úchylku - mala mu pomôcť zasunúť penis do vlastného análneho otvoru, a keď sa to nepodarilo, opľul ju, prefackal a s nervami ju vyhnal z hotelovej izby preč.
Iste, bol to úchylný bastard, ale dôvod k vražde to nebol. Najmä nie pre štetku, ktorá musela byť na podobné veci zvyknutá.
Prečo ten recepčný hovoril o dvoch štetkách? Táto otázka mi vŕtala v hlave minimálne s rovnakou intenzitou, s akou som sa ja pred pár minútami vŕtal v Alulahinej vagíne. Až taký dementný nemohol byť.
***
"Takže tie štetky boli dve?" spustil som na zvráskaveného kreoťana okamžite, ako som prešiel cez mohutné dvojkrídlové dvere hotela. "Si si istý?"
Recepčný sa šibalsky usmial. "Vedel som, že keď spomeniem dve namiesto jednej, vrátite sa sem."
"Prečo?"
"Pretože nás predtým pozorovali, vieš? Vyhrážali sa mi, že ma zabijú, keď ti prezradím, že som ich tu videl chvíľu predtým, ako ten mŕtvy človiečik zomrel."
"Kto?" S prižmúrenými očami som čakal na odpoveď, hoci som ju už tušil.
"Vieš, skoro ma porazilo, keď som vtedy zavolal protektorov a prišli tí dvaja. Hneď som vedel, že v tom majú prsty. Boli takí... ehm... ako by som to povedal? Prejebaní? Hej, to je to správne slovo!"
DOBRE VYKONANÁ PRÁCA
Dali mi dole z hlavy dátovú prilbu, z ktorej vychádzalo množstvo farebných káblov, strhli prísavky z môjho nahého tela a podali župan. Vstal som z kresla a hodil ho na seba. V tmavom kúte miestnosti zasvietili zuby. Vedúci pracovník oddelenia bezpečnosti Zeme Jim Trivette vystúpil na svetlo, na jeho tmavej pokožke sa ligotali kvapky potu.
"Takže veľvyslanca plánujú zavraždiť dvaja protektori?" opýtal sa ma.
"Podľa toho, čo som videl, tak áno. Štetka, ktorá s ním v ten deň bude, ho neuspokojí, on ju vykopne z izby. Napriek tomu bude všade plno semena, čiže bude pravdepodobne po jej odchode neúnavne masturbovať. Recepčný uvidí dvoch kreoťanov, ako idú hore do izieb, potom nájde veľvyslanca mŕtveho. Zavolá protektorov a prídu tí dvaja, ktorí v ten deň v hoteli už raz boli. Myslím, že to môžeme uzavrieť."
"Určite? Do vývoja NDB ešte potrebujeme naliať kopec prachov. Akákoľvek chyba v tejto fáze môže narušiť chod programu."
"Keď som prezeral hotelovú izbu UV lampou, postrehol som, že jeden z nich mal na nohaviciach a vrchnej časti topánok stopy semena. Zrejme to postrehol aj on, preto sa obaja okamžite vyparili. Protektori majú zakázané pri vyšetrovaní manipulovať s ľudskými mŕtvolami, preto je jediným vysvetlením to, že sa zašpinil, keď veľvyslanca podrezával."
"Okej, to mi stačí. Si najlepší, Frank." Trivette sa otočil na podriadeného, ktorý ešte stále zapisoval moju výpoveď. "Informujte našich ľudí na Kreose, aby oboch protektorov zadržali z dôvodu budúcej vraždy najvyššieho člena diplomatického zboru Zeme. Nech to označia ako čin s úmyslom ohroziť stabilitu mierovej dohody medzi planétami."
Pracovník za počítačom prikývol, napravil si okuliare a zobral do ruky komunikátor.
***
Prišiel som domov, pozrel na zbalený kufor, skontroloval letenku. Musím sa poponáhľať. Letím na Kreos, tentokrát reálne. Všetkým tvrdím, že odchádzam na dovolenku, ale ešte ma tam čaká práca.
Preto som Trivetteovi nemohol prezradiť meno skutočného vraha, pretože tým vrahom budem ja. V dobe, v ktorej sa dá nahliadnuť do budúcnosti je prakticky nemožné niekoho vplyvného zabiť, preto aj moja odmena bude taká, že ma zabezpečí do konca života. Nech odídem kamkoľvek. A s kýmkoľvek.
Naša láska môže povstať z popola, drahá Alulah.

MartinB

MartinB
Autor, ktorý píše o tom, čo ho baví. Ak tým pobaví aj ostatných, dodá mu to ešte väčšiu motiváciu sa zlepšovať. Inak je to finalista súťaže Literárny Zvolen 2023 a víťaz Fantastickej poviedky 3. kola v roku 2023.

Diskusia

Veles
Nové kolo, nové príbehy :D
Poviedka má zaujímavý nápad, ale zopár vecí mi tam škrípe. Tie reči okolo sexu ma najprv pobavili, no rýchlo to u mňa prešlo do rutiny a stratilo to čaro.
Príbeh, variácia na Minority report má celkom dobrý spád, ale trochu mi tam vadili tie... nadpisy? Neviem ako to pomenovať (ALULAH, DOBRE VYKONANÁ PRÁCA). A na konci by som vynechal tú poslednú vetu. Poznal sa aj predtým s ňou, alebo sa do nej zamiloval počas tej simulácie?
01.03.2023
ama_rilla
Na to, že sa poviedka odohrávala na inej planéte, sme sa o nej dozvedeli akurát to, že tam majú veľa prostitútok, ktoré nerobia nič iné, len sa snažia dostať každého pozemsťana, čo sa tam objaví. Pripadá mi to ako táky tinedžerský mokrý sen. V podstate aj samotné vyšetrovanie bolo pomerne priamočiare, detektív použil 0 dôvtipu a deduktívnych schopnosti, na všetko mu postačilo jeho telo (penis) :D Nápad a la Minority report v závere prijemne potešil. Mne by sa asi aj viac pozdávalo, keby to tam aj skončilo. Záver vyvoláva otázky o tom, kto si kúpil detektíva, prečo sa chceli zbaviť veľvyslanca a na tieto odpovede už nedostaneme.
01.03.2023
Hieronymus
Cítil som z toho Raymonda Chandlera (alebo Dashiella Hammeta), čo sa mi veľmi páčilo a preto je škoda toho ostatného. Nadpisy na tak malom rozsahu nemajú veľmi zmysel, pokojne tam nemuseli byť a text by tým neutrpel. O planéte sme zistili, že existuje a žijú na nej ženy s hentai proporciami a sú teplejšie ako ľudské ženy, čo je škoda, lebo by som rád o planéte vedel viac. Toto by ale bolo v pohode nebyť toho Minority report. Hneď ako som dočítal poviedku mi napadlo niekoľko otázok. Ako to teda funguje? On sa teda stane súčasťou budúcnosti a vyšetruje prípad. Pracujeme teda s tým, že je najlepší detektív na svete a prípad určite vyrieši, nech by bol akokoľvek komplikovaný. Lenže prečo teda neskočil v budúcnosti do fázy, keď človeka zabili? Lebo do budúcnosti už skočil, tak prečo neprejsť celú cestu, prečo zastať na začiatku? Prečo zabíjal čas s vyšetrovaním? Aj keby sme dali do kontextu, že jeho postup je sledovaný ďalšími ľuďmi pri stroji, tak stále nechápem, prečo všetko vyšetroval? Aby mali tí ľudia show? Aj tak vyliezol zo stroja a povedal im, čo videli.
Ďalšia vec. Hodia ho do stroja, aby vyriešil prípad, povedzme, že z nejakého dôvodu by to tak malo byť. Opäť, ľudia v kutici vidia, čo vidí on. Ale čo teda vidia? Jeho zmanipulovanú interpretáciu budúcnosti podľa všetkého. Lebo Jim Trivette sa odvoláva na to, čo chcela vidieť hlavná postava. Hlavná postava má nejakú špeciálnu schopnosť, že vidí budúcnosť? Asi nie, v texte to nie je, ale je tam napísané, že je taká doba, keď sa to dá. V tom prípade mi príde čudné, že sa firma, ktorá potrebuje naliať ešte veľa peňazí do tohto projektu, spolieha na jedného človeka. Nestálo by za to najať ďalších, ktorý to vedia a porovnať výsledky, aby vedeli, že sa hýbu správnym smerom? A keby to nebolo o ľuďoch, ale iba o stroji, ktorý vás vie preniesť kam len chcete do budúcnosti, tak opäť, prečo nenajať ďalších, aby to skontrolovali? Ťažké by to nebolo, vzhľadom na to, že hlavná postava (aspoň v tomto prípade) nemusela veľa rozmýšľať a väčšinu času súložila. Potom by bolo ale dobré vysvetliť ako vie manipulovať to, čo mu zobrazuje stroj.
Podľa mňa by bolo lepšie, keby bola poviedka postavená na tom, že netrafili správneho vraha a potrebujú si prejsť celý proces viac zoširoka a tým pádom by sa dostali aj k vyšetrovaniu, prípadne k tomu kam išiel vrah po vražde. Vtedy by mi to dávalo zmysel, že to všetko absolvujeme s hlavnou postavou. A tiež je vždy možné sa pohrať s tým, či budúcnosť, ktorú vidíme je aj tá, ktorá sa skutočne stane.
Skrátka začiatok bol veľmi dobrý, ale stred a koniec to pre mňa zabili. V každom prípade sa to čítalo dobre, fajne to odsýpalo.
Jo a meno Jim Trivette mi pripomenulo, že som dlho nevidel Walker texas ranger.
A to je dobre.
01.03.2023
Veles
Inak, oveľa lepšie by bolo, ak by sa to neodohrávalo na planéte, ale na vesmírnej stanici. Viem že je to scifi, no aj tak mám problém predstaviť si planétu veľkú ako priemerné mesto na Zemi. Neviem si predstaviťz ako by na niečom takom malom mohol existovať taký "vyvinutý" život.
01.03.2023
MartinB
@Veles - poznal sa s ňou aj predtým, preto ich láska môže povstať z popola. Allulah miluje ale ich láska kedysi nevyšla. Vtedy si na znak ich láska dala vytetovať na prsia vtaka zo zeme, ktory sa jej zapacil, ked jej kedysi rozpraval o Zemi.
-Je vyrobený stroj, ale stále vo vývoji, ktorý umožňuje nahliadnuť do budúcnosti. Stane sa vražda veľvyslanca, naši ľudia z firmy objavia mŕtvolu, aktivujú časový bod stroja NDB, ktorý vyšle impulz do stroja v minulosti. Prichádza najlepší detektív, pretože musí konať rýchlo, nevie sa ešte, kedy sa vražda stane. A od tohto časového bodu, kedy je objavená mŕtvola vyšetruje, aby sa vražde zabránilo.-
To, čo ste čítali je len tá verzia, ktorú si detektív vymyslel, resp. pozmenil, aby zadržali nesprávnych vrahov. on si v simulácii hlavne užíval sex, vyšetrovanie nejako riešiť nemusel, keďže vedel, že vrah bude on. Dal im oficiálnu verziu a utekal na planétu vykonať svoj čin, za ktorý zinkasuje tučnú odmenu a chce utiecť spolu s Allulah, pretože po nom pojdu, ked sa vrazda skutocne stane a bude sa realne vyšetrovať.
02.03.2023
Hieronymus
Ďakujem za vysvetlenie.
02.03.2023
MartinB
Ja ďakujem za spätnú väzbu
02.03.2023
MartinB
A máš bod za odhalenie Trivetta :D
02.03.2023
Veles
Škoda, že to nebolo aspoň naznačené, to že ju poznal a už s ňou niečo mal. Aj len krátka veta typu "Je krásna ako kedysi..." alebo "V posteli sa vie stále tak zvŕtať"
Potok by sa ho mohol spýtať ten Trivette a mali by pochybnosti. Aspoň tak by som to teda ja urobil :D A vďaka za vysvetlenie
02.03.2023
MartinB
Praveže som sa to tam snazil skrz to tetovanie naznacit, inak sa mi to nedalo, ale chapem tvoj point
02.03.2023
MartinB
a vlastne aj ten nadpis Allulah som tam dal preto, aby vyzerala dolezitejsie pre "hrdinu". tiež nad roznymi napovedami som premyslal, ako napr. v uvode - Ak sa má stať zločin, som ten, kto si s tým zločinom poradí. to je taky dvojzmyslel že potrebujete vraždu? poradím si s ňou :D
02.03.2023
Veles
Tu je podľa mňa krásne vidieť problém, keď autor vie presne, čo sa stane, kto je kto a pozná skutočnú zápletku. Teraz to nemyslím nejako ofenzívne potom, aby si si nemyslel :D Neviem, možno si to poslal niekomu na betaread, ale ak by si to poslal napr. mne, hneď by som ti to povedal, pre čitateľa to nemusí byť také zjavné. Sám som s tým mal (a občas stále mám) problém.
03.03.2023
MartinB
hej, ta miera prezrádzania a neprezrádzania informácií je doslova alchýmia. ťažko ju začínajuci autor odhadne
03.03.2023
Ray Janonoff
Zo začiatku ma to bavilo, ale ako bolo spomenuté, rýchlo to prešlo - až na Skey-gej, čo mi pripomenulo Joea Špinu :D
Nad príbehom som sa zamýšľal asi toľko ako hlavný hrdina, takže mi vysvetlenie na prvýkrát stačilo, než som videl komentáre.
Desať stupňov ma iritovalo, až príliš to odkazovalo na naše prostredie - ale načo sme potom na inej planéte? Ale možno to nemal byť vtip, len som to zle pochopil.
09.03.2023
Kasiopejka
Poviedka ma bavila, mala zaujímavý nápad, len v tom konci som sa trocha stratila. A tiež ma trocha mrzí, že sme sa o planéte nedozvedeli viac.
11.03.2023
Lucika
Mám rada detektívky, celkom dobre sa to čítalo, len mi trochu vadilo, že tam všetci stále hovorili o sexe :D Koniec sa mi páčil, len, ako spomínali už aj vyššie, hodilo by sa nejako ináč naznačiť spojenie medzi Allulah a detektívom. Cez to tetovanie mi to vôbec nedošlo.
14.03.2023
MartinB
Vďaka za komentáre, ľudia :) @Lucika, aj som rozmyslal, ze to tam viac rozpisem, ale nakoniec som to tam nechal len tak visieť, aby bola hlavna myšlienka poviedky to, že to urobil on. To ich spojenie nepovazujem v tejto poviedke za až take dolezite. Islo mi o to najskor prekvapit, ze ta vrazda sa este nestala a druhe prekvapenie, ze to urobí on. Tu allulah som tam nechal len tak v naznakoch, aby si ludia potrapili hlavicky aj :D
14.03.2023
Lucika
No koniec ma prekvapil, takže to ti vyšlo :) určite skús ešte dakedy napísať detektívku
15.03.2023
Olex
Ahoj,
celkom zaujímavá postavička toho detektíva „Aroganta“. Mohla by to byť dobrá poviedka, ak by si na nej ešte popracoval. Okrem toho, čo píšu čitatelia vyššie, by som ešte navrhla, aby mal detektív nejakú pridanú hodnotu, niečo kvôli čomu by ho čitatelia mali radi.
16.03.2023
Arcey
Po štylistickej stránke pecka. Mnohí začínajúci autori majú v ICH forme prehnane používať slovo som, tu sú jednotlivé opisy prostredia, postáv a deja zvládnuté na jednotku. Čo sa týka logiky a jednotlivých častí poviedky, je to horšie. Nepochopil som prečo si poviedku rozdelil na dve pomenovnaé kapitoly, ak nerátam ten úvod. pokojne si mohol všetky scény necahť rozdelené pomocou hviezdičiek a bolo by to fajn. Čo sa týka hlavnej postavy, príde mi ako príliš dokonalý a na miesto svojej roboty si sexuje s podozrivou a podobne. Chýba mi tu kus napätia a zapojenie dôvtipu ak má ísť o najlepšieho detektíva. Posledná časť bola pre mňa najviac zmätočná. Veľmi slabo bolo vysvetlené, že hlavný hrdina vlastne videl budúcnosť - nápad je fajn, len to chce viac vysvetlovačiek a nie vybafnúť to na čitateľa z ničoho nič. Moje hodnotenie: 7/10
28.03.2023
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.