Sloboda za dverami

PNP
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Za dverami
Milka sa prebrala. Alebo len nadobudla vedomie? Ani sama nevedela, či včera večer zaspala, alebo ju Tomáš zbil do bezvedomia. Laná, ktorými bola priviazaná k posteli ju nepríjemne rezali do zápästí.
S bolesťou otočila hlavu. Dvere do vedľajšej izby boli zatvorené. Našťastie. Vždy, keď sa otvorili vyšiel z nich Tomáš s tým svojím úlisným úškrnom. Ale včera sa predsa len veci neskončili tak ako obyčajne. Niečo sa stalo.
„Čo to bolo?“ premýšľala, ale včerajšie spomienky boli akoby prekryté hmlou.
Úporne sa snažila spomenúť. Z útržkov, ktoré sa jej vynárali jej bolo zle. Zdalo sa jej, že si Tomáš nejako ublížil. Dobre mu tak, ale čo sa stalo?
„Nejako som to urobila ja,“ spomenula si.
Videla jeho tvár nad sebou, spomínala si ako zrazu zvreskol a zmizol. Potom už len cítila rany a údery ako ju mlátil a nadával jej.
„Ako ma to nazval?“ povedala nahlas úporne sa snažiac pochopiť, čo sa stalo.
„Bosorácka suka,“ povedal Tomáš.
Milka stuhla a začala sprudka dýchať, panika jej zachvátila celé telo. Triasla sa a pozerala na Tomáša, ktorý stál vo dverách vedľajšej miestnosti. Obočie mu kamsi zmizlo a v ruke držal sekáčik na mäso.
„Nie nie, prosím nie!“ bedákala žena sledujúc zbraň v mužovej ruke.
Vykročil k nej. Strach sa jej miešal s nenávisťou, napínala svoje putá a snažila sa od neho odtiahnuť, no bol stále bližšie. Vtom v sebe zacítila obrovskú silu a čelo postele prasklo.
Tomáš sa na ňu s výkrikom vrhol. Ruky však už mala voľné a odgúľala a spadla na zem. Sekáčik dopadol na miesto, kde mala ešte pred chvíľou hlavu.
Postavila sa a utekala, Tomáš jej však zastal cestu k jediným dverám v miestnosti. Pomaly pred ním ustupovala. Do očí sa jej drali slzy zúfalstva.
„Spriahla si sa so Satanom?“ povedal chlap a odpľul si na zem.
„Čo?“ nechápala.
„Predala si dušu za silu aby si mi mohla zdrhnúť?“ dobiedzal do nej stále.
Potom pochopila, čo sa včera stalo. Prebudila sa v nej mágia. Pamätala si, čo všetko dokázala babička.
„Dúfam, že nikdy nebudeš musieť mágiu použiť zlatíčko,“ povedala jej kedysi, keď povedala, že by chcela byť tak silná ako ona, „mágia sa prebudí, len ak veľmi trpíš. Ani vtedy to nie je isté.“
Trpela. Pri tomto chlapovi si vytrpela celé mesiace. Neexistoval človek, ktorého by nenávidela menej. Vzdorovito sa postavila.
„Chcem aby si horel v pekle,“ precedila pomedzi zuby.
Tomáš začal s krikom horieť.
Milka ho obehla a bežala k dverám. Za ktorými sa skrývala sloboda.

Martin Hlavňa

Martin Hlavňa
Každý autor vkladá do príbehu niečo jedinečné. Kúsok samého seba, obraz svojho vnútorného sveta.

Diskusia

Veles
Krátke, jednoduché, ale dobré, páčilo sa mi to. Možno trošku viac vybudovať atmosféru, alebo zopár opisov, aj keď ja osobne by som možno privítal aby ten ich súboj bol dlhší. Ale to je nepodstatné :)
21.08.2022
YaYa
Krátke, jasné, žiadne nejasnosti. Len keď ja o týraných ženách, resp. deťoch čítam čoraz neradšej. A taký detail. Neviem, či to mám zaradené správne, ale miesto toho "zviazaná lanom" by som dala povrazom. Lano mi evokuje skôr niečo, čo drží plachty na lodi/vlečie auto, hrubšie pevnejšie.
21.08.2022
Martin Hlavňa
@YaYa tiež zrovna takú tému nemusím, ale vzhľadom na to, že moje poňatie bolo "sloboda za dverami" mi to na to nejak sedelo. Plus som dúfal, že s tým na krátkom rozsahu vybudujem aspoň nejaké sympatie s hlavou postavou a antipatie voči násilníkovi.
Lano/Povraz - asi máš pravdu.
@Veles Ten súboj na konci som pôvodne chcel tiež len mi nejak neostal čas xD
21.08.2022
Milan "Miňo" Tichý
Bolo to jasné a zrozumiteľné. Na mňa
trochu strohé. Chcelo by to viac sa pohrať s atmosférou a budovať napätie aby to celé nevyznelo príliš plocho.
21.08.2022
Olex
Ahoj,
priala by som si, aby všetky obete násilia našli v sebe magické schopnosti a dokázali svojich násilníkov premôcť. Pozadie príbehu a postavy sú málo dokreslené. A na začiatku máš napísané - Ani sama nevedela, či včera večer zaspala, alebo ju Tomáš zbil do bezvedomia. Myslím, že na také veci obeť nezabudne, ani keď sa dejú opakovane.
22.08.2022
B.T. Niromwell
Prišlo mi to trošku možno až príliš jednoduché, ale skôr na tej úrovni viet ako príbehu. Také trochu polopatistické. Na PNP veľmi vydarené, ale ak by si s tým mal viac plánov, odporúčala by som trochu popracovať na napätí a atmosfére.
22.08.2022
Timotej
Hej ľudia neviu tu niekto ako dlho trvá kým sa vám uploadne normálna poviedka. Lebo som ich publikoval viacero naraz(nepublikovaná tvorba čo poviem) a akosi čakám mesiac noo. Neviem moc sa tu nevyznám takže neviem jak to tu funguje atď.
03.09.2022
B.T. Niromwell
Ahoj Timotej, čakačka na nesúťažné poviedky je niečo vyše mesiaca až dva, ide totižto o to, že ich musíme publikovať okolo súťažných poviedok a až do dealdinu súťaže, ktorý je každé dva mesiace, nevieme, koľko priestou budeme musieť venovať Fantastickej poviedke a koľko môžeme venovať nesúťažným. Tým, že sme práve uzavreli priímanie poviedok do tohto kola, v priebehu najbližších dní už dostaneš dátum s publikovaním svojich nesúťažných poviedok.
04.09.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.