Čas vypadnúť

Vyzeralo to ako obyčajné rande
Podporte scifi.sk
Večerali spolu v reštaurácii. Einstein a pani Neznáma. Vyzerali ako párik postarších milencov, ktorí sa len nedávno dali dokopy, aspoň tak to zo začiatku vyzeralo, keď sa jeden druhému pozreli do očí, keď sa nenápadne dotkli rukami... Sedel som pri vedľajšom stole a preto som sa stal jediným svedkom ich stretnutia. A nebolo to obyčajné rande!
Obaja boli hlboko zabratí do rozhovoru, očividne dôležitého… Einstein vyzeral ako, no, ako Einstein a pani Neznáma bola veľmi vysokej postavy, čo bolo vidieť i napriek tomu, že sedela v kresle, extrémne chudá a jej tvár mala ostro rezané rysy.
“Tak, ako sa Ti tu páči?” opýtala sa Neznáma “splnil si svoju úlohu?” a dodala “potrebujem im poslať nejakú správu”
“Myslím, že som si počínal celkom dobre” odvetil Einstein “v krátkosti zhrniem celú svoju činnosť”
“Poslali ste ma sem zviesť ich z cesty, pretože ich technický pokrok spolu s pokrokom vedeckým dospel do takého štádia, že by trvalo len pár desaťročí a objavili by všetky princípy a základné stavebné bloky celého vesmíru. Keby táto rasa predátorov získala získala moc plynúcu z kompletného Poznania, netrvalo by dlho a zničili by úplne celý vesmír.
Musel som vymyslieť, ako to urobiť čo najlepšie, aby nikto ani len na moment nepochyboval, aby to navonok vyzeralo dôveryhodne a aby ich to zviedlo z cesty k Poznaniu na mnoho rokov. Preto som prišiel s teóriou, teóriou relativity. A poriadne som s nimi vybabral!
Taký dlhý čas si mysleli, že newtonovská fyzika dokáže vysvetliť celý vesmír. Potom však začali zisťovať, že len v určitých medziach a nedokáže vysvetliť všetko… A vtedy som prišiel ja, aby som im zabránil v konečnom Poznaní. Moja vhodne zvolená teória dokáže vysvetliť niektoré anomálie, ale ozaj iba niektoré a moje umenie spočíva v tom, že zatiaľ nik nespozoroval jej výrazné obmedzenia! Aká hlúpa rasa… Pritom by stačilo nahliadnuť za horizont, ktorý som im sám ukázal...
Myslím, že som uspel na mnoho desaťročí a keď sa znova priblížia ku konečnému Poznaniu, znova niekoho pošlete… Nikdy im nemôže byť dovolené uspieť, veď pozrite, ako zneužili len maličký úspech. Použili energiu jadra na vzájomné zabíjanie. Ale to našťastie už nie je môj problém. Ja si tu teraz užijem zaslúžený oddych, aspoň na to je toto miesto dobré. Ich telá umožňujú prežívať pôžitky omnoho lepšie ako tie naše.”
Pani Neznáma sa ledva badateľne usmiala:”Tak to mám pre teba potom dosť zlú správu” a dodala”potrebujeme Ťa totiž inde. Len tvoja fantázia a talent dokážu zabrániť hroziacej katastrofe. Iba náhodou sme objavili civilizáciu, ktorá sa práve snaží využiť energiu skrytú vo vákuu. Je to rasa podobná tejto tu. Bola som tam na prieskum, majú inštinkty šelmy a využívajú ich na ovládanie iných. Musíš vymyslieť niečo, čo im zabráni v úspechu. Ale určite si to tam tiež uziješ, ich receptory sú mimoriadne uspôsobené na vnímanie a preciťovanie príjemného. Sama som vykonala krátku obhliadku terénu v jednom z ich tiel a som si viac než istá, že sa pri práci aj zabavíš.
Tvoje pôsobenie tu sa skončilo, je čas na odchod.”
“Pre Temnotu ducha” vzdychol si Einstein “tak dobre, ale potom si vezmem voľno na dva obehy štandardného galaktického času. A všetky sľúbené solárne kredity.”
Neznáma sa opäť usmiala:”Všetko je vybavené. Priprav sa, zajtra vypadneš z tejto hnusnej diery.”
Na druhý deň som našiel v novinách smútočné oznámenie: Dnes v Princetonskej nemocnici, po vnútornom krvácaní zomrel jeden z najväčších géniov Albert Einstein. Jeho prínos celému ľudstvu je neoceniteľný a jeho vedecká práca bola obrovským míľnikom na ceste k poznaniu…

jinjang

jinjang
Ak naozaj žijeme v multiverze, myslím, že som niekde uprostred tej najhoršej a najlepšej varianty vesmírov

Diskusia

Veles
Nápad dobrý, ale prevedenie pokrivkáva. Trebalo by viacej zapracovať na gramatike, a hlavne na priamej reči, tam sú asi najväčšie nedostatky. Inak to bolo celkom dobré :) A som rád že šťastie skúšajú stále noví a noví ľudia, snáď ťa tu uvidíme aj nabudúce :)
23.07.2022
jinjang
Ďakujem. A to som bol na svoju gramatiku vždy pyšný :) Pomohlo by mi vedieť, v čom konkrétne okrem priamej reči robím chyby, rád sa poučím... Rád skúsim aj inokedy.
23.07.2022
Veles
Treba dávať čiarky aj bodky, aby sa vedelo rozlíšiť či sa veta skončila alebo pokračuje, napr. “Pre Temnotu ducha” vzdychol si Einstein “tak dobre, by malo byť správne napísané “Pre Temnotu ducha,” vzdychol si Einstein, “tak dobre... A lepšie je písať poviedku vo Worde, sám som zistil že je to tak lepšie, lebo tu sú úvodzovky nastavené na americký štýl, ak sa nemýlim (Samému mi to bolo raz vyčítané :D ).
23.07.2022
jinjang
Ďakujem. A sľubujem, že sa polepším :)
23.07.2022
Nebuzardar
ako Einstein a tak, dobre všetko...ale mňa veľmi zaujal ten iný nápad ukrytý v poviedke, to užívanie si v ľudskom tele, to, že možno niekotoré rasy mimozemské musia sa prevteliť, aby mohli rozkoš zažiť, to by stálo za rozpracovanie.....
23.07.2022
Olex
Ahoj,
poviedka mala veľké ambície, škoda, že času bolo málo. Mne by sa určite páčilo rozsiahlejšie spracovanie tejto tematiky. Myšlienka, že akási mimozemská rasa znemožňuje iným vesmírnym druhom dosiahnuť technologický pokrok, je veľmi zaujímavá. Aj v druhej línii sa črtá zaujímavý námet v podobe schopnosti užívať si pôžitky, ktoré je možné zažiť, len vďaka vtelení sa do iných vesmírnych bytostí.
24.07.2022
Milan "Miňo" Tichý
Bolo tam niekoľko slušných nápadov, napísane by to nebolo zle, ale tá priama reč a odstavce to úplne zabili. Čitateľnosť išla dole a to je potom problém. No našťastie je celkom jednoduché ho vyriešiť a naučiť sa správne písať priamu reč a odstavce. Internet je plný dobrých rád, tak ich už len využiť a ďalej písať.
24.07.2022
8HitBoy
Nebolo to zlé, ale myslím, že to bude typický príklad toho, keď nejaký nápad v hlave autora vyzerá skvele (bol zaujímavý), ale autor ešte nemá úplne vypilovaný skill a nevie ho z hlavy preniesť 1:1 do poviedky. Zamakaj na tej priamej reči, to poznamenali ostatní veľmi dobre. Veľa čítaj, veľa píš. Základ na písanie máš slušný a rozhodne sa z teba môže postupne stať zaujímavý poviedkár.
24.07.2022
jinjang
Rád si nechám poradiť. Musím sa priznať, že za najdôležitejšie som považoval, aby v texte neboli pravopisné chyby a ani ma len nenapadlo, že odstavce alebo priama reč by mi mohli robiť problémy :) Mýlil som sa. Skúsim sa polepšiť.
Ďakujem všetkým.
24.07.2022
Martin Chabada
Nápad zaujímavý, nie až tak úplne originálny, tá krivkajúca štylistika ale kazí celkový dojem.
Jedna technická poznámka. Teória relativity má svoje obmedzenia, preto sa objavujú nové hypotézy, ktoré sa snažia ju nahradiť, Veľmi zaujímavá je napríklad "entropická gravitácia", ktorá nevysvetľuje gravitáciu ako zakrivenie priestoročasu ale ako niečo, čo vzniká z chaosu kvantových neurčitostí v priestoročase (podobná iným entropickým "silám" ako difúzia alebo osmóza):
https://en.wikipedia.org/wik i/Entropic_gravity
27.07.2022
xius
PNP je kratka, chyby v zapise ci preklepy dolezite nie su. No rozhovory zaboleli. Einstein povie: "v krátkosti zhrniem celú svoju činnosť" a potom strucne prerozprava svoju ulohu a vysledky bytosti, ktora ho tam vyslala. To chce dynamicky rozhovor, nejaku aktivitu okolo. Mohli si napriklad necakane zivo uzivat jedlo a pitie. A hrdina/citatel by len z narazok pochopili, ze Eistein je ufon a ze nam kazi pokrok.
Dobra sprava vsak je, ze to chce len prax, ako uz pisali aj ini. :) Napad bol vyborny!
27.07.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.