Prievozník

Niekedy je lepšie zaplatiť.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Bola to tmavá noc. Hviezdy sa schovávali za mračnami a len zriedkavo spoza nich vykúkali spolu s kosákovitým mesiacom. Lesom sa ozývali volania nočných vtákov, v kríkoch šramotali hlodavce a cestu osvetľovali len mihotavé svetielka svetlušiek.
Touto tmou sa však predieral ešte niekto iný. Srdce mu divoko bilo a s námahou lapal po dychu. Neustále sa ohliadal. Občas zakopol, no okamžite zase vstal a utekal ďalej nehostinným lesom.
Utekal, až pokiaľ mu cestu nepreťala široká rieka, ktorej mohutné zurčanie vypĺňalo orchester nočného lesa.
Rozhliadal sa nervózne okolo seba, až kým jeho zrak nezachytil ďalšiu postavu.
Nebol to nikto z jeho prenasledovateľov.
Vysoký neznámy bol celý zahalený obyčajným, starým plášťom. Stál tam pri plti. Vedľa nej, lano natiahnuté ponad rieku.
Štekot psov.
Blížili sa.
Nemal čas. Pokiaľ im chcel utiecť, musel prekročiť rieku. Pltník bol v tej chvíli jeho najväčšou nádejou. Aj tak už mal v pätách smrť.
Štekot psov ho vybičoval, aby s vypätím posledných síl pribehol k cudzincovi.
„Potrebujem, ha, okamžite, ha, na druhú stranu!“ vybrechol popritom ako lapal po dychu.
„Tri strieborné,“ odvetil s mrazivo pokojným hlasom prievozník.
„Nemám! Nemám pri sebe žiadne peniaze! Prosím! Ide mi o život!“
Prievozník uchopil jeho tvár do svojej mocnej dlane. Mal kožené rukavice, ale aj cez ne bolo cítiť, aké má neznámy neprirodzene drsné ruky.
Zahľadel sa do temnoty pod prievozníkovou kapucňou, no okrem črtou tváre nič nevidel. Zdalo sa mu, ako by sa niečo v jeho oku zaligotalo. Aspoň si myslel, že to bolo oko. Temnota, ktorá ho úpenlivo sledovala ho znepokojovala.
„Dobre teda,“ prehovoril nakoniec pltník, svojím pokojným hlasom. „Urobím výnimku, ale nabudúce mi zaplatíš viac. Mám dokonalú pamäť na tváre.“
Vôbec sa nezamýšľal nad nečakanou dobrosrdečnosťou prievozníka a okamžite vošiel na jeho plť. Vysoký muž v starom plášti sa poriadne zaprel a pravidelnými ťahmi uviedol drevené plavidlo do pohybu.
„Tam je!“
„Strieľajte!“
Z brehu sa ozývali výkriky mužov a brechot psov. Chaotickú melódiu nočného lesa náhle preťala hromová salva muškiet. Hlasy vtákov boli nahradené trepotom ich krídiel.
„Aargh! Hrom do toho!“ zakričal bolesťou, keď sa s dierou v nohe zvalil na drevený podklad a narazil si rameno.
Zbehol pohľadom po prievozníkovi. Ten však naďalej ťahal plťku naprieč dravým prúdom s obdivuhodnou pravidelnosťou. Iba slabé cinkanie začul, keď sa do nich oprela druhá salva a prievozníkom to ani neotriaslo. Plátová zbroj?
„Sme na druhom brehu,“ oznámil pltník a pozrel na svojho zákazníka, ktorý sa v bolestiach krčil pri jeho nohách.
Zobral ho na ruky, akoby nič nevážil a uložil ho na breh. Potom sa vrátil k svojmu plavidlu a začal ho ťahať na druhý breh.
„Počkaj! Oni ma chcú zabiť! Predsa ich neprivezieš sem! Takto im utiecť nedokážem!“
„Sú to zákazníci,“ odvetil dlháň cez rameno a ďalej ťahal svoju plť.
Utečenec len bezmocne sledoval jeho vzďaľujúci sa chrbát.
„Prievozník, zober nás na druhú stranu!“ zavelil hrozivo jeden z prenasledovateľov.
„Tri strieborné na hlavu. Jedna strieborná za zviera. Dvadsať strieborných.“
„Platíme len olovom,“ odvetil vodca prenasledovateľov a pozdvihli voči nemu nabité muškety.
„Dvadsať strieborných,“ odvetil pokojne prievozník.
Vodca sa zahnal po jeho hlave svojou šabľou.
Cink.
Mesiac v tej chvíli vyšiel spoza oblakov a jeho svetlo sa nežne odrážalo na oceľovej tvári prievozníka. Jeho podivné oči, hmýriace sa drobným pohybom, sa upreli naňho.
"Démon..."
Noc preťali výkriky a zúfalé náreky. Utečenec na druhom brehu si pri pohľade na morbídne divadlo pred ním pomyslel len: „Tie tri strieborné mu radšej donesiem hneď ako budem môcť.“

Smrtislav Pierko

Smrtislav Pierko
Psychicky narušený jedinec, ktorý trpí realitu len preto, aby sa na konci dňa mohol strácať vo fiktívnych svetoch.

Diskusia

Nebuzardar
Veľmi sa mi páčila atmosféra, pekne plastická, tú noc aj prievoznika som si vedel úplne predstaviť, čítalo sa to ako víno
17.04.2021
xius
To by slo, atmosfera bola fajn, spracovanie prievoznika tiez. Ze si to nezasadil do stredoveku/klasickeho fantasy je fajn odklon. Zvysok je ale pomerne ocakavatelny, nicim prilis nevyboci. Cakal som nejake trpke nasledky pre "nabuduce mi zaplatis viac" alebo nejake bravurne zvladnutie prenasledovatelov. Zaklad to ale malo dobry!
17.04.2021
BocianSara
Páčilo sa mi ako si prepojil obidve témy hoci som tiež očakávala trošku horší koniec pre nášho hrdinu :D
18.04.2021
8HitBoy
Pekná robota, fajn práca s atmosférou a príjemný nápad. Všímam si tvoje texty u nás už nejakú chvíľku a mám pocit, že ti scifi.sk a miestne komentáre dosť pomáhajú a od kola na kolo posielaš lepšie a premakanejške texty. To je len a len super, držím palce!
18.04.2021
Tomáš Staviteľ
Pekne imaginativne :) super praca, dobre sa to citalo, aj ked sa musim priznat, ze zaver ma osobne uz akosi nebavil :(. Mozno mi tam chybalo viac autora, viac niecoho "ineho", originalneho :) celkovy dojem ale velmi pozitivny ;)
18.04.2021
Zlodejisnov
Začiatok bol super. Atmosféra taktiež, no prikláňam sa k tomu, čo bolo napísané. Záver tak trochu nezaujal.
18.04.2021
Smrtislav Pierko
Tieto pnpčka mi fakt nejdú, ale sú zábavné :D Je to už moje druhé stretnutie s týmto formátom a tak som už lepšie vedel, čo od toho čakať. Aj som mal celkom dobrý progres prvú polhodinu. Potom som sa zamyslel nad dianím keď už boli na plti, začal som špekulovať a zrazu pozriem na hodiny a bolo 19:55 Tak som len rýchlo dopísal čo som mal a to som už dosť začal sekať obsah v nadstavenom čase :D
Naozaj obdivujem niektoré poviedky čo som tu čítal a boli fakt dosť premakané aj obsahom aj formou. Je to skutočne zábavné adrenalínové písanie :D
18.04.2021
YaYa
Toto poňatie prievozníka bolo náhodou celkom zaujímavé, paradoxne tým, že ako jeden z mála neprevážal dušičky. To, že záver trochu vyšumel, sa pri PNP proste stáva. Ale hlavné je zabaviť sa pri písaní. A zaujímavé nápady, ktoré prídu, sa stále dajú rozpracovať v niečom inom. A o pôvode tejto prievozníckej bytosti by sme si asi prečítali viacerí ;)
18.04.2021
R. Gilga Mesh
Wow, čítalo sa mi to veľmi dobre. Všímam, že si zakomponoval oba PNP námety :D Na konci som čakal, že ho prievozník prevezie už "na druhú stranu", keď chlapíka postrelili, ale asi to tak nie je. Ale neva, hodka robí svoje :D. Veľmi pekne, čisto a jasne, sa mi to čítalo. :)
19.04.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.