Dar

Ako by ste sa zachovali vy?
Podporte scifi.sk
„Chcelo by to názov...“ sedel v kresle so zavretými očami a strácal sa v myšlienkach. Samozrejme, nedokázal sa na nič sústrediť. S pokusom o nájdenie pohodlnej polohy v hlbokom polstrovanom kresle to nedopadlo o nič lepšie.
„Názov...“ bruškami prstov si šúchal čelo. Jediné, na čo sa však dokázal sústrediť bolo praskanie dreva v blízkom krbe.
„Do čerta s ohňom.“ šepol a nasrdene luskol prstami. Kameň moci, hompáľajúci sa mu v prívesku na hrudi zažiaril. Oheň zaplápolal v snahe udržať sa pri živote, no bolo mu to na nič. Potichu sa zmenil na dym a odišiel na večnosť hore komínom.
„To je lepšie.“ Čarodej sa s chuťou ponoril do inšpiratívneho ticha a doprial svojmu hrdlu pár dúškov teplej medoviny. Samozrejme, len pre motiváciu. Kvôli nej mal v zásobe hneď niekoľko čutor zlatistého moku na dosah ruky.
„Dobrodružstvá čarodeja z rodu Ulmov.“ skrsol mu v hlave nápad. V očiach sa blysla iskra a svoj prvotný úspech sa hneď rozhodol zapiť ďalším glgom. To keby bol tento nápoj, náhodou, tou bájnou obživou múz.
Zobral husacie brko, namáčal do atramentu v kalamári a horlivo začal písať. Názov a prvý odstavec mal po chvíli hotový. Celý natešený sa dokonca konečne úspešne uvelebil v kresle. Nadšene si pomädlil dlane a hrot brka opäť namočil do čiernej tekutiny.
A potom sa v jeho hlave opäť rozhostilo prázdno, teda aspoň pokiaľ ide o pokračovanie príbehu. Mal ho tam už v hrubých obrysoch uložený dobrých pár rokov. Navyše vychádzal z jeho života a kto by o tom vedel lepšie niečo napísať ako on sám. No pri Bohoch nemohol nájsť správne slová, ktorými by tomu všetkému na papieri vdýchol ten pravý život.
„Do čerta s prievanom!“ riekol o poznanie hlasnejšie ako predtým. S nahnevaným výrazom opustil pohodlie kresla a vybral sa na opačný koniec miestnosti k pootvorenému oknu. Vánok, ktorý z neho prúdil, ani poriadne necítil, no i tak padol za obeť jeho tvorivému bloku.
Miestnosťou sa prehnala oslnivá žiara. Čarodej si rukou musel zakryť zaslzené a dočasne oslepené oči. Zatackal sa a padol na drevenú podlahu svojho príbytku.
Po chvíli sa mu ako-tak vrátil zrak. Opatrne sa postavil a otrasene sa dotackal naspäť ku kreslu a písaciemu stolu. A na ňom bolo položené niečo, čo tam pred okamihom ešte dozaista nebolo.
Kniha.
Prekvapenie v kúzelníkovej tvári bolo beztak ohromné, no ešte sa zväčšilo, keď nahlas prečítal zlatým písmom vygravírovaný nápis na koženej väzbe: „ Dychberúce dobrodružstvá čarodeja z rodu Ulmov a jeho družiny.“
Neveriacky doslova zízal na objemnú knihu, jej názov a meno autora, ktoré bolo, samozrejme, jeho.
„To je ozaj dobrý názov...“ šepol si sám pre seba a opatrne otvoril knihu. Na úvodnej strane bol vložený list. Jeho text bol zjavne písaný v rýchlosti a s jeho typickou ťažkou čitateľnosťou tam bolo napísané:“ Knihu si písal cez tridsať liet a ošedivel pri tom viac, ako by bolo vhodné. Ale stal si sa vďaka tomu ešte slávnejším a uznávanejším čarodejom. Nemáš zač, robím to predsa hlavne pre seba.“
Kúzelník držal knihu v trasúcich sa rukách. V hlave mal tisíce otázok bez odpovedí.
„Tridsať rokov? No to isto. Ja to napíšem skôr...“ luskol prstom a v kozube šťastlivo zapraskal plamienok ohňa. Zahryzol sa do uložených obhorených polien a tancoval okolo nich, šíriac pri tom teplo do okolia.
Čarodej podišiel ku krbu a striedavo hľadel na knihu a na plamene. V hlave zvádzal súboj s myšlienkou hodiť ho tam a napísať to sám. Na druhej strane však bola druhá myšlienka, ktorá v jeho podvedomí nahlas kričala: „ Veď si to napísal ty sám!“
Chudák čarodej tam stál takmer celú noc, uväznený niekde na pol ceste rozhodnutia, čo urobiť. Veď uvážte sami, ako by ste sa zachovali vy?

Milan "Miňo" Tichý

Milan "Miňo" Tichý

Diskusia

8HitBoy
Veľmi príjemné. Z tvojich textov vždy cítiť, že si naozaj vypísaný autor a dnes tomu nie je inak. Viackrát si použil naozaj krásne slová a opisy.
26.09.2020
xius
Pointa tip-top. Malo to az takmer rozpravkovy nadych. Aspon nahliadnut do jeho neuveritelnych prihod by bolo plus. :) A bacha na zapis priamej reci.
26.09.2020
B.T. Niromwell
Nuž, záludnú otázku si nám položil :D Páčila sa mi najviac prvá polovica krutej prokrastinácie a hrdosti autora, že dokončli pol strany, ach, strašné zrkadlo duše :D
26.09.2020
kAnYs
Dobreee. Otazka bola naozaj zakerna :D Asi by som jasal stastim, ze som zadarmo slavny ale neskutocne by ma sralo, ze som to naozaj "nenapisal sam." Hmm. Co tak nespalovat, ale skusit aj tak sam napisat? Ale to by som asi furt cheatoval a cumel do tej uz napisanej knihy :D Naozaj dobre, zaver to vytrhol. 8.
26.09.2020
YaYa
Toto bolo fajné, mal nádherný autorský blok. Páčia sa mi vety ako: Potichu odišiel na večnosť hore komínom. Neviem, čo by som spravila. Iste by som bola radšej čarodejníkom, ktorý hotovú knihu spáli a radšej ju napíše sám, aby si užil aj ten proces. Ale ktovie, či by som sa v skutočnosti nezlomila, mať tak takúto možnosť :)
27.09.2020
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.