Nová hrozba na Enduane

Poviedka na počkanie
Filmová história scifi
„Už mi niekto konečne povie kam ideme?“ Opýtal sa už aspoň po stý krát. No tak ako aj predtým, jeho otázka znova zanikla v kajute bez povšimnutia. V rukách zvieral svoj osobný kvantový počítač, v ktorom ukrýval celý svoj poklad. Zvieral ho pevne a uhýbal pohľadom vojakov, ktorý sedeli pripútaný pred ním. Prisahal by, že za celý čas ich letu vzduchoprázdnom vesmíru ani raz nemrkli. A že tá cesta bola celkom ďaleká. Aspoň v jeho hlave. V skutočnosti tých pár svetelných rokov skočili v priebehu polhodiny.
Na prilbe desiatnika pred ním zablikala kontrolka. Prvý náznak nejakej aktivity.
„Pristávame doktor Martens!“
„Noo, konečne. A odkážte tomu vášmu Kohenovi, že nabudúce by to chcelo zhovorčivejšiu posádku“ Zamrmlal si doktor viac menej pre seba. Ich loď sa prekusávala atmosférou planéty, ktorej názov mu ostal utajený. Aktivoval dovtedy uzavretý priehľad pri svojej hlave a s údivom sledoval scenériu vonku. Nad povrchom poletovali armádne Federálne qudrovznášadlá a rozvirovali fialový prach. Zanechávali za sebou jasnú prašnú stopu a smerovali kamsi za horizont. Kde tu oblohu preťali stroje letectva smerujúce k tomu istému neznámemu cieľu kdesi v diaľke. Pristávací manéver ním trochu zalomcoval. Odtrhol zrak od jemne zadýchaného skla priezoru. Na tvrdé vojenské pristátia nebol zvyknutý. Rovnako ani na na žiarivé svetlo miestneho slnka ktoré mu zalialo tvár, keď sa vstupná rampa bleskurýchlo otvorila.
Na jasnom pozadí stála postava.
„Doktor Martens, vitajte na Enduane“
„Ďakujem vy ste kto?“ Vyhŕkol na neho otázku, zatiaľ čo vystúpil na povrch. Kufrík s počítačom mal pevne privinutý k hrudi a cez sklo okuliarov sledoval viac okolie ako osobu pred sebou.
„Kohen predsa.“ Pousmial sa popod husté fúzy. Mal zvláštnu tvár. Po pravde z neho šiel celkom strach.
„Kohen? Vy nie ste Kohen. Ten ma sem predsa poslal zo Zeme!“
„My sme všetci Kohenovia doktor....“
„Všetci?“
„Z tajnej služby predsa, následujte ma, všetko vám vysvetlím“
Doktor si nasucho preglgol a ešte väčšmi si pritiskol počítač k hrudi. O týchto mužoch od tajných už čo to počul. Bolo lepšie sa im oblúkom vyhnúť ak to bolo možné. Tento raz to však možné nebolo. Kráčal za ním k vznášadlu. Míňal pri tom zástupy vojakov v plnej zbroji, ako aj množstvo nachystanej armádnej techniky. Pripadalo mu to ako na manévroch, ktoré musel čas od času absolvovať. Kvôli práci na vedeckom výskume už toho s armádou preskákal dosť. Ale toto bolo iné. Celé to bolo zakryté rúškou tajomna. Netušil čo tu robí, ani prečo si mal zobrať výsledky svojho výskumu. Veď ešte pred pár hodinami ležal doma v posteli a rozmýšľal nad tým, čo ho dnes čaká. No ani v tom najdivokejšom sne by si nevedel predstaviť realitu chvíľ, ktoré práve prežíval.
„Takže doktor, nemáme moc času takže len v skratke...“ Usadili sa do priestoru pre posádku. Boli tam sami. Bolo to zvláštne, keďže všetky ostatné vznášadlá boli preplnené vojakmi.
„Nachádzame sa na planéte Enduan, je to pre nás taký odrazový mostík na ďalšiu expanziu...“
„Expanziu? Kam?“
„To nie je na teraz podstatné. Poprosil by som vás, keby ste ma zatiaľ neprerušovali, nemáme moc času na vysvetlenie všetkého.“
„V poriadku, :prepáčte...“
„Dnes ráno o 8:12 miestneho času sme zachytili dopad nepriateľského objektu ...“
„Nepriateľského....Kto je náš nepriateľ preboha?“ Zhrozil sa doktor a neveriacky sa zadíval okolo seba. Nevedel o nikom kto by sa momentálne voči federácii choval nepriateľsky. Kohen jeho vydesenému pohľadu nevenoval pozornosť a pokračoval sucho ďalej. Chŕlil vety akoby boli naučené a bez akýchkoľvek emócii recitoval ďalej.
„To nie je na teraz podstatné.....takže..kde som to skončil...aha, tak to teleso dopadlo zhruba na južný pól. Bolo to niečo ako kapsula obsahujúca organický život, preto ste tu. Ste predsa exobiológ. Takže my dúfame, že nám stým budete vedieť tak trochu pomôcť, teraz mierime ku karanténnej zóne.“ Svoj priamy pohľad zamieril na doktorov kufrík. Rúško tajomna sa zdalo čoraz väčšie. Z toho mála informácii, ktoré mu Kohen dal sa cítil ešte viac zmätený. Ticho, ktoré nastalo v kajute bolo neznesiteľné. Miestami sa ho snažil popiskovaním prehlušiť, no prestal tým vždy keď sa im prekrížili pohľady. Po celkom dlhej, ale hlavne mĺkvej ceste prudko zastavili. Vstupné dvere sa otvorili a dnu vošiel akýsi mladý dôstojník. Roztrasene zasalutoval a presunul do Kohenovho implantovaného čipu v hlave hlásenie. Ten si ho rýchlo prešiel. Kým tak robil oči mu akoby mimovoľne behali zo strany na stranu , pričom pôsobil dosť desivo.
„Ďakujem, môžete ísť.“ vypoklonkoval desiatnika von a usadil sa späť na sedadlo.
„Tak doktor, myslím, že tu sme skončili, ďakujem vám za spoluprácu.“
„Už sme v karanténnej zóne?“ Nechápavo sa snažil pokračovať v konverzácii.
„Zóna už neexistuje, odchádzame!“
„Čo? Prečo?“ Neistota sa v ňom zväčšovala a zapĺňala každý kút jeho vnútra. Keď sa mu nedostávalo odpovede prešiel opatrne k priezoru. V diaľke videl ohromný žltý mrak ktorý sa tiahol naprieč celým horizontom. Na pozadí modrej oblohy svietil ešte výraznejšie. Všimol si že pod ním sa nachádzala hustá spleť červených zhlukov. S tej vzdialenosti však nebol schopný rozoznať čo to bolo. Ako sa vzďaľovali mizli mu aj posledné detaily tejto podivnej scenérie. Po chvíli už nevidel nič len fialovú jemne zvlnenú krajinu, ktorá sa rýchlo menila za oknom.
„Kohen čo to bolo?“
„Tá rastlina predsa...“
„Rastlina?“
„Pravdepodobne rastlina. Prvý prieskumný tím čo mal odobrať vzorky sa nevrátil...“
„A ďalšie tými neboli?“
„My sme boli ďalší!“ Povzdychol si Kohen a zahľadel na svojho spolupútnika. Zjavne čakal na jeho ďalšiu otázku.
„Čo teraz? Ničomu nechápem!“ Nenechal na seba doktor dlho čakať, no skôr ako mohol pokračovať zastavil ho Kohen a prudko sa postavil.
„Teraz pôjdete na orbit. My na to udreme všetkým čo máme skôr, ako to pohltí a zamorí aj zvyšnú polovicu planéty. A potom to samozrejme budete musieť preskúmať.“ Podivne sa pousmial a znova sa pohodlne usadil.
„Čo to vlastne je?“
„Zrejme biologická zbraň....“
„Zbraň? A kto ju sem poslal?“
„To nie je na teraz podstatné....“

Milan "Miňo" Tichý

Milan "Miňo" Tichý

Diskusia

YaYa
Pre mňa za 8. Má to veľmi dobré prvky, nová planéta, "cezkopírakový" tajní agenti, páči sa mi posledná veta. Trošku mi ale prekáža, že tá poviedka pozostáva celá z očakávania niečoho a v skutočnosti sa toho veľa nedočkáme. Ale chápem, stane sa, že príde nápad v rozsahu novely/románu a človek má na to len hodinku.
Malá poznámka, hoci to bol len asi len preklep - orbita je ženského rodu, orbit sú žuvačky, ale možno to bol len preklep.
V každom prípade slušná práca :)
05.03.2017
Culter
Moje nervy... :) ten rozsah. Keď píšeš, musí to znieť ako streľba z rotačného kanóna. Palec hore. :) V príbehu som sa trochu stratil, napriek tomu oceňujem atmosféru, ktorú si udržal od začiatku do konca. Aj keď si viac tém otvoril ako uzavrel, nie všetko musí byť po lopate vysvetlené. Dal som 7.
05.03.2017
Ján Banar
Nie je tu nejaká poviedka, v ktorej sa nebojuje? Alebo si myslíte, že v budúcnosti budú ľudia stále takí sprostí, aby sa furt mleli? S agresívnou povahou sa do vesmíru nikdy nedostaneme, budúcnosť patrí vede, nie primitivizmu.
A rád by som už čítal niečo, čo aspoň hypoteticky môže byť pravda, lebo drísty o lietaní vesmírom ako keby išlo o jazdu autom z mesta do mesta, to sa fakt nedá!
Čo takto pristátie Číňanov na Mesiaci? Je to reálne možné, a je to budúcnosť. To nikoho ani len nenapadne, že na takú tému by bol fajn pútavý príbeh? Alebo cesta na Mars, a tu zrazu skolabuje recyklačný systém. Alebo štart z Marsu po úspešnej misii, keď zrazu všetko rachne a posádka sa ocitne na hyperbolickej dráhe bez možnosti riadenia.... To sú reálne sci-fi príbehy, ktoré sa možno o 50 rokov odohrajú. Nikoho také témy nelákajú? Len sprostosti o votrelcoch?
26.03.2017
Milan "Miňo" Tichý
Možno preto sa to volá sci-fi...autorom otvára nekonečný svet možností ( aj tých fiktívnych) na to ako a kde umiestniť príbeh. Čo sa v našom súčasnom ponímaní môže zdať nereálne, a čo si súčasnou úrovňou našich poznatkov vedy nedokážeme predstaviť, môže byť v neďalekej budúcnosti bežné. Tak ako si ľudia pred sto rokmi nevedeli predstaviť, že sa bude dať pohybovať rýchlosťou zvuku, alebo ako si pred 400 rokmi všetci mysleli, že Zem je stredom vesmíru...Navyše PVP sú špecifické, a to čo tu niekedy dokážu autori vypotiť za hodinu na základe jedného slova je ozaj dobré. A áno, myslím si, že ľudia sa budú "mleť" aj v budúcnosti...Rovnako ako to robia teraz, a ako to robili po celú históriu ľudstva. Dôvod si vždy nájdu. Ďakujem za kritiku, a smelo do písania, nápadov máte dosť.
26.03.2017
jurinko
Jan Banar, presne, ako pisal Mino - tie temy su super, spracuj ich do poviedky a radi si precitame, co si z toho vytazil :-) (Mimochodom, princip Poviedok na pockanie je, ze od nahodenia temy do nahodenia vysledku prebehne iba hodina. Preto su to zvacsa prve nastrely napadov, rychle, kratke a uderne. Na prepracovane sagy tu nie je cas.)
01.04.2017
Zdeno Jašek
Na to, že to malo byť za hodinu napísané, je to úctyhodný výkon.
Ale samotná poviedka je dosť slabá. Plno gramatických chýb sťažuje čítanie a odpútava od deja. Veľmi dlho sa vlastne nič nedeje - resp. chlapík cestuje na vojenskú základňu - to sa dá vtesnať do jednej vety. A keď sa dostaneme k záveru, nie je z toho nič.
Ja by som asi niečo takéto za hodinu nenapísal, ale otázkou ostáva, či má zmysel siliť sa do takéhoto výsledku ...
06.04.2017
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.