4x horror drabble

Drabble je experimentálny žáner, ktorý má iba jedno pravidlo - každé dielo musí mať presne 100 slov. Tentokrát na hororovú nôtu.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Niekto
Tu i tam nachádzala posunuté veci. Akoby ich niekto vzal, chvíľu prezeral, a v zamyslení položil nazad, trocha vedľa, než si pamätala.
Otravné kvapkanie z kúpeľne ju už potretíkrát prinútilo dotiahnuť kohútik, ktorý nepoužívala.
Najhoršie to bolo v noci. Chladnička sa otvárala a zatvárala. Niečo cinklo, ako príbor, opatrne položený na sklenenú dosku stola.
Za dverami svojej spálne sa cítila bezpečne. Upokojovala sa myšlienkou, že sú to všetko iba falošné vnemy. Nervy, podráždené z práce.
Tam sa všetci tvárili, že ju nevidia. Nik k nej neprehovoril, neodpovedal. Bolo to nevychované, no zvykla si. Práca v márnici je už raz taká.
Lov
Samica prešla okolo. Prach spod jej nôh zavíril v slnečných lúčoch.
Počul ostatné samce, postávajúce okolo napájadla. Plánovali hry.
Aj alfa samec sa ozýval, jeho hlas znel tlmene.
Nechcel tam byť. Vrátiť sa do nory mal však dovolené až po západe slnka.
Tam, za oknom kancelárie, bol skutočný svet.
Tu, vnútri, nebolo nič živé. Ani rastlinka.
Venoval sa abstraktným problémom, aby na konci príslušného časového obdobia obdržal virtuálne prostriedky odmeny.
Aby nemusel na naozajstný lov.
Tie milióny rokov sme prežívali iba kvôli tomuto?
Keď poslednýkrát prechádzal okolo napájadla, nič nevysvetľoval. Nebolo čo.
Rozhodol sa, že predkov náležite poctí.
Skutočným lovom.
Santa
Chceli uniknúť pred zimou a dažďom. Tomáškovi nezáležalo, kde vianoce strávia. Mamička ho uistila, že ich Santa nájde. Z osamotenej vily je na pláž kúsok, nožičky sa neunavia. Namiesto stromčeka zdobili banánovník, pod neho koláč a mliečko. Odmena za darčeky.
„Santa všetko zjedla!“ pribehol ráno za rodičmi, ktorí ešte vychutnávali spánok.
„Ten Santa. Ešte sa chvíľu hraj, dobre?“
***
„Iste je veľmi hladná, dajme viac koláča“, radil Tomáško večer.
V noci Santa chodila po streche. Hľadala komín, aby prekĺzla dnu. Prímorské vily krby nemávajú. Santa zúrila.
Tomáško mal pravdu. Santa je samica. Veľmi hladná.
Po tisícročiach zanedbávania.
S jedlom rastie chuť.
Matka
Vznášal sa v načervenalej tme. Nevedel, ako dlho. Nevedel nič.
Potom sa ozval hlas. Bola to matka. Rozprávala mu o svete tam vonku. Rozprávala im. Bolo ich veľa. Takých, ako on.
Matka bola krásna. Žila medzi ľuďmi. Polovica z nich by pri pohľade na ňu chcela byť otcom.
A ona im to dovoľovala.
Už rozumel. Mali veľa otcov, ale len jednu matku.
Povedala im, že sa zakrátko budú musieť narodiť.
Začal kopať.
***
„Mám pre vás jednu dobrú a jednu zlú správu“, povedal lekár v bielom plášti mužovi s opuchnutým bruchom. „Tak najprv tú dobrú. Nie je to zlyhanie pečene.“

mayo

mayo

Diskusia

William Cody
Woow... Minidielka nevyhľadávam, no nedalo mi pozrieť sa ako sa s tým vysporiadaš. Paráda, vzhľadom k tomu, že poznám Tvoje texty, kde nešetríš slovami /myslím to v dobrom, páčia sa mi tie texty/, je to Tvoja úplne iná poloha. Všetky štyri kúsky mali hlavu aj pätu, boli dostatočne rozmanité. Myslím, že tvojmu srdcu najbližší je práve Lov, Niekto je ducharska klasika, Santa iste nápad z dovolenky a Matka, tam som si nie istý, či to bolo čosi s krvinkami alebo iná metafora. Každopádne na taký presný a minimálny rozsah dosť na to, aby som sa zamyslel, akú informáciu ako autor podávaš. U mňa 8.
22.02.2014
jurinko
Mna to az tak nebavilo. Minule to bolo lepsie a navyse horory prilis nemam rad. Cez drabble ale prinasas na tuto stranku nieco nove, co je fajn. Dal som teda tiez 8
22.02.2014
mayo
vdaka chlapi :) Jurinko, ved to ani nie su horrory, len ich zaciatky. William, v tej poslednej nie je ziadna metafora, treba ju brat doslovne. som rad ze tie ostatne boli zrozumitelne, lebo s tym mam problem aj pri dlhsich textoch ;)
23.02.2014
Puf
Uz idu komentare?
23.02.2014
Puf
Idu, jupi. Tak do tretice: pre mna tiez za osem, najviac sa mi pacila ta prva, poslednu som nepochopila. Lov bol zaujimavy a Santa, to bolo take zlate :) A este, ze ti to tu niekto ohodnotil nizkou znamkou a zdupkal :D
23.02.2014
jurinko
Podla mna proti hodnoteniam nizkou znamkou a zdupkaniu by sme mali hromadne zabojovat. Hrozne ma to stve...
23.02.2014
mayo
Neviem no, dufam ze je to len kvoli tomu ze nesli komentare... k tej poslednej napoviem: matka je votrelec,, rozhovor je telepatia.
23.02.2014
Puf
Ahá, telepatia. Tak uz to dava zmysel. Stve to asi kazdeho komu sa to prihodi, aj ja privitam, ked budem vidiet trosku viac do toho vsetko a nic hodnotiaceho cisielka.
23.02.2014
Marek Páperíčko Brenišin
No, vidím, že mi koment neprešiel, tak píšem znovu. Mne to celkom nesadlo, ale zasa musím uznať, že si sa s tým popasoval a dobre. Niekto mi nahnal husiu kožu, Lov sa mi až tak nerátal, Santa bol znovu dobrý a Ten posledný mi tiež nejako nesadol. Ale za pár chybičiek a celkovo ak to mám hodnotiť, spolu s dobrým dojmom som dal 7 a teším sa ďalej :-)
23.02.2014
Marek Páperíčko Brenišin
A k jurinkovmu komentáru: áno, to by som bral, ja som tiež dostal 1/10 od nejakého trolla, ktorý sa ani nenamáhal :-)
23.02.2014
mayo
no tak to je potom uspech ze cosi z toho aj vyvolalo nejake emocie :) a ake chybicky? ja vidim len jednu, okrem ciarok, ktore pisat neviem... myslel som ze gramatyku mám uš v malýčku :)
24.02.2014
Adhara
Mne sa to páčilo... dobrá štylistika a členenie zaručili, že to odsýpalo. Prvá a druhá mi pripadali viac-menej na tej istej úrovni. Možno prvá trošičku lepšia, a zdá sa mi, že jej pointa je á la Tí druhí, či nie? Santa ma veľmi neoslovila – ani neviem prečo – a poslednú som najprv nepochopila, ale s nápovedou už chápem (aspoň dúfam :-)) a pripadá mi z nich najviac úderná. Pre mňa za 9.
24.02.2014
mayo
dakujem, som rad ze aj ta posledna sa niekomu pacila :) je aj moja najoblubenejsia. tou to zacalo, potom santou, tie ostatne som vymyslel len do poctu. ano ta prva sa da chapat akoze ma v dome duchov, ale ktovie, ta zenska je ocividne psycho, mozno su to len jej halucinacie :)
24.02.2014
Kr4b
Mam rad horory - nie filmy ci videa, ale poviedky. Nezabudnem na to ako sa mi pacila Biela tma v ktoromsi rocniku CF... Ale k veci. Po tom co som precital (citaj prelistoval) Farby strachu, moj nazor na to, co ludia povazuju za horor, rapidne klesol. Necakal som pre istotu vela ani od tohoto, ale prijemne to prekvapilo. Hoci, pripadalo mi to skor ako vtipy :-) to nemyslim zle, mozno som to nepochopil. Keby hej, asi dam viac ako 8
25.02.2014
Adhara
No, ja som myslela, že ten prvý príbeh sa dá chápať aj tak, že hrdinka je v skutočnosti duch a predmety presúvajú tí živí. :-) Keď si ju v práci nikto nevšíma, nezdraví, to mi pripadalo podozrivé, lebo však aj patológovia majú kolegov a minimálne tí by sa s nimi bavili. To by bola pointa v duchu filmu Tí druhí. Či nad tým priveľmi špekulujem?
26.02.2014
Puf
Aj ja som to tak pochopila a ked to tak nie je, mayo, beda ti! :D
26.02.2014
stopjak
Ja mám mikropoviedky veľmi rád. Rýchlo sa čítajú a sú takou esenciou toho najlepšieho, čo od dobrej poviedky čakám: originálny nápad, kvalitné spracovanie a prekvapivá pointa na úplne malom priestore.
Práve na nich sa mnohokrát ukáže vyspelosť a vypísanosť autora. Každé slovo má svoj zmysel a svoje miesto. A toto nedokáže hocikto (preto sa o to sám ani nepokúšam :))
Cením si hlavne buď neokúkaný námet, alebo naopak nápaditosť spracovania nejakého klišé. A údernosť pointy, to je to, čo viem oceniť. Myslím, že mayovi sa to tu vcelku podarilo. Dávam 9.
A dík, Kr4b, bola to Cefa 2012.
26.02.2014
mayo
kr4b - no ved ked si v tom nasiel cierny humor, tak budiz :) pri takychto kratkych textoch asi este ovela viac zavisi na citatelovej interpretacii. a co sa tyka horrorov, je to zaner, v ramci ktoreho roznych ludi vystrasia rozne veci (rozni autori)... Adhara & Puf: no asi vas sklamem, ale nebolo to tak - vykradnut napad "tych druhych" by som si nedovolil - ta interpretacia ma ani nenapadla :D hlavna postava je zivy clovek, a v dome ma poltergeistov, alebo je proste psycho, trpi preludmi a sama nevie co robi... ved nemusi byt just patolog, mozno len pomaha - chodi s vozikmi medzi chladnickou a patologiou... a so zivymi sa nebavi ked nemusi. ale priznam sa tym smerom som dosledky nedomyslal. Stopjak: vdaka :) btw mne sa Biela tma pacila o dost viac nez tie na prvom a druhom mieste.
26.02.2014
Kr4b
Neviem, dlhšie diela dávajú síce viac priestoru na dej, štylistiku, príbeh a vykreslenie sveta, no zároveň priamo úmerne rastie aj pravdepodobnosť výskytu chýb, nie? Každopádne by som si naniečo takéto tiež netrúfol. Ze nemám rád limity je to najmenej :D Ale dlzka presvedčí človeka, že čítaním nestráca čas, skoro tak dobre ako priaznivé komentáre. Mayo - vo FS sú aj dobré a dokonca jedna skvelá poviedka. Ale je rozdiel človeka vystrašiť a znechutiť. A horor, aby bol zaujímavý potrebuje aj skvelý príbeh (alebo aspoň nápad či vyvrcholenie), aj skvelý dej, aby udržal pozornosť čitateľa. Ked napríklad odbočím k filmom ako Saw, je jasné, v čom majú prvé dva diely navrch od pokračovaní. A napríklad vo FS bola poviedka, tuším Pustny vlak, ktorá mala viac ako vacsina tých ostatných - dojem. Tebe sa to na tak krátkom rozsahu podarilo slušne, ale je to ako poznámkový papier na kvalitnú kresbu.
01.03.2014
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.