Krv, slzy a kvety čerešní

V stredovekom Japonsku sa deje niečo hrozivé. Súťažný text zo súťaže Ohnivé pero, námet Marek Čabák.
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - Krv, slzy a kvety čerešní
Ilustračné obrázky k spacenews - Krv, slzy a kvety čerešní / Zdroj Disclaimer
Prišli v noci.
Démoni s planúcimi očami, metajúci okolo seba ohnivé gule a požierajúci mŕtvych. Prišli z hrebeňov Kitakami v hodine duchov do dedín v okolí. Obyvatelia sa nestihli ani prebrať a boli spálení na popol. Trvalo to len pár okamihov.
Potom sa démoni vzniesli, preleteli more, aby ďalej ničili a plienili. Behom niekoľkých dní spustošili polovicu Nihonkoku. Privolali mnoho pohrôm a mnoho žiaľu. Ich hnev sprevádzali zemetrasenia, veterné smršte i požiare. Nárek dorazil až k ušiam božského šogúna. Aby ho umlčal a upokojil rozbúrených duchov predkov prahnúcich po krvi, zvolal svojich najlepších bojovníkov. Neostalo ich veľa, mnohí padli, keď bránili svoje rodiny pred netvormi.
Medzi nimi bol aj mladý Saburo.
Nedávno oslávil dvadsiate piate leto. Izumi, najkrajšia žena v kraji, pravidelne líhala po jeho boku a bohovia im požehnali. No uprostred noci, keď mal hlavu opojenú vínom, za strašného hluku vzplanuli domy v meste. Vzápätí sa zdvihol vietor a strhol strechu jeho domu. Za ním prišla horúčava z ktorej splanuli steny. Saburo už stál na nohách a svoju ženu viedol von. Zem sa opäť otriasla. Dom vedľa nich sa vzniesol do vzduchu a preletel cez stenu toho ich. Muž začul za sebou iba vyľakaný výkrik. Jeho dlaň ostala prázdna a on bol sám obkolesený škľabiacimi sa netvormi. Izumi ležala obďaleč, pokrútená uprostred trosiek. Darmo bojoval proti démonom, nepodarilo sa mu skoliť ani jedného. Keď vyčerpaný klesol na špinavú zem, netvory si ho prestali všímať. A tak sa musel bezmocne dívať na to, ako telo jeho ženy požierajú diabolskí votrelci.
I napriek zraneniam, napriek temnote, čo sa hromadila v jeho vnútri a zahmlievala mu úsudok, napriek tomu všetkému teraz stál na zelenej planine a sledoval šíky tých odporných tvorov pochodujúcich v údolí pod ním. Tráva mu šušťala pod nohami, nebo zakrývali čierne mraky. Slnko už dávno zapadlo a mužom nastúpeným vôkol neho od úst stúpala para.
Keď nastal čas boja, ako prvé zaspievali luky. Šípy zasvišťali vzduchom a neškodne sa odrazili od kovom nasiaknutej kože démonov. A tak mocný šogún vydal príkaz k útoku. Aj diabli sa zoradili a pripravovali svoje plamenné strely.
Saburo vytasil katanu a s bojovým pokrikom sa rozbehol z kopca. Myslel pri tom na Izumi, videl ju ako sedí pod čerešňou a ružové lístky jej poletujú okolo tváre. Usmieva sa ne neho.
Pár sekúnd na to ho spálila rana z plazmového dela.

Juraj Búry

Juraj Búry
Mám veľa čiernych vlasov, kocúra a plyšového pavúka. Väčšinou sa mocem v Nitre, alebo po kopcoch a hradoch. Strašne rád sa hrám, čítam a pozerám a potom o tom premýšľam. Pôsobím mladší ako v skutočnosti som.

Diskusia

draculin
Japonsko to vobec nemuselo byt, ten dej by vysiel presne tak isto v akomkolvek prostredi. Takze prostredie, ktore tvori 95% textu je nevyrazne. Zvysok je "prekvapiva" pointa, ktora sice naozaj prekvapiva je, ale zase ani neohuri. Taky slusnejsi priemer.
11.02.2013
Kei
HMM, hmm. Musím pochváliť, že je to pekne napísané, až na pár preklepov a slovka "splanuli -> splanúť" namiesto vzplanúť.
Ale ako poviedka... Neoslovilo. Ani neviem čo si mám o tomto myslieť, mám pocit, že to skončilo skôr ako to vlastne začalo. Ak pointa má byť v tom, že sa v stredovekom japonsku objavili moderné plazmové delá tak by bolo zaujímavejšie vedieť ako a prečo k tomu došlo. Ak pointou má byť to, že si ľudia verili v démonov a pritom to neboli démoni, tak tá pointa to zaklincovala - kým všetko je písané z hľadiska japoncov, posledná veta je akoby z pohľadu druhej strany a tým pádom táto pointa nevynikne. Teda nie som expert ale myslím si, že v tom je kameň úrazu. Keby bol čitateľ dovedený popisom k tomu, že kto vlastne sú tí démoni a že strieľajú z dela, vyniklo by to oveľa viac. Teda aspoň si to myslím.
11.02.2013
Juraj Búry
heh :D keďže to bola zábavka na jeden večer, môžem byť so "slušným priemerom" spokojný. Inak uvažoval som nad pokračovaníma zatial mi vychádza, že by to nebol zlý nápad... či?
11.02.2013
William Cody
Pokračovanie?? :D neskončilo to už úplne?? :), ešte nájde šogún nejakého romantika ?
11.02.2013
Juraj Búry
možno mal brata :D
11.02.2013
Kei
Romantický brat? len to nie, radšej nech sa objavia praví démoni a predvedú naozajstný krvák XD
11.02.2013
jurinko
No. A ved ty asi vies, ze to nie je uplne ono. Napis pokracovanie (alebo resp. nieco NAMIESTO tohoto z rovnakeho sveta) a daj si na tom zalezat. Jedna drobnost - ked pozieraju mrtvych a maju taku obrovsku prevahu, preco si palia vlastne zradlo plazmovymi delami na uhol, ktory sa neda jest? Ved by ich mohli jest zaziva a oni by nemali nijaku moznost sa ubranit, ci nie? Druha drobnost - dom urcite nepreleti cez stenu druheho domu. Ibaze by ten prvy bol kontajnerovy domcurik 5x3x3 a ten druhy Empire State Building. Ak su aspon podobne velke, tak ten druhy preleti bud cez dom (cely, nie stenu), alebo ho zvali, alebo rozdrti, alebo sa spolu premenia na kopu rozvalin, ale urcite nepreleti cez jeho stenu, pretoze to evokuje, ze tam ta stena zostala, akurat ma mozno v sebe dieru. Mam hodnotit? Tak dobre. Tak som dal 4
11.02.2013
jurinko
Ozaj, obraztok sa paci? Zacinam sa popri pridavani poviedok venovat aj pridavaniu obrazkov k nim, tak by som bol rad za spatnu vazbu :-)
11.02.2013
Juraj Búry
Obrázok je fajn.
To ostatné..hnidopišstvo :D V tradičných jamponských domoch tvorí vela priečok papier a tenké dosky (nie zase všetko, majú aj pevnú kostru a tak) podľa mojich informácií, takže mi prišlo normálne, že cez seba prelietavajú... ako lampióny. Ale môžem sa mýliť :D Takáto vec sa mi už nevidí podstatná, keby som sa úplne držal reality tak nemá zmysel nejaký príbeh vôbec písať
11.02.2013
stopjak
Veľmi krátke, takmer ako osnova deja, príp. hrubý náčrt scenára a nie plnohodnotná poviedka.
Nebudem opakovať pripomienky tých predo mnou, len dve veci vypichnem: Saburo bojoval s démonmi po zničení domu, ale prestali si ho všímať, keď klesol k zemi. Naproti tomu jeho ležiacu ženu zjedli. Prečo nie aj jeho?
Druhá vec: Poviedku by som si asi radšej pozrel ako sfilmovanú epizódu napr. Krajných medzí, kde by aj tá záverečná scéna, vychádzajúca z poslednej vety, mala omnoho väčšiu silu ako na papieri. Filmári vo vás sa nezaprú :) Dávam 6
13.02.2013
cyberstorm
k poviedke: prilis kratka, suhlasim s tym ze to posobi skor ako osnova alebo scena z dlhsej poviedky. chcelo by to rozvinut. pointa ako taka moze byt, ale zas rozvinut trosku viac. mozno viac popisu, mozno viac psychiky, viac sa pohrat s napadom.
14.02.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.