To najlepšie za rok 2023: Filmy

Aké boli najlepšie fantastické filmy roku 2023 podľa redakcie scifi.sk? Čo sa nám páčilo zo žánrov science fiction, fantasy a horor?
cyberstorm
Filmová história scifi
Minulý rok bol na dobré filmy dosť skúpy. Dostali sme síce návrat veľkej filmovej legendy v podobe Indiana Jonesa, ktorý nebol až taký zlý, avšak na pôvodnú trilógiu sa nechytal. Superhrdinské blockbustery vyhoreli, scifíčka zas trápil slabý príbeh či postavy. Klasické fantasy, až na Dungeons and Dragons, v podstate neexistujú a kino horory až príliš často vsádzali na prevarené (i keď sem-tam zábavné) pokračovania veľkých franšíz, ktoré však originalitou prekvapili málokoho. Scénu trocha zachraňovali komornejšie či artovejšie ladené snímky, no výrazný nadupaný kinotrhák chýbal.
Našťastie trocha iná situácia vládla na streamovacích kanáloch. Tam sa darilo nielen hororom ale aj fantasy, čo sa však nedá povedať o nejakom poriadnom scifi, ktorý tento rok chýbal.
Osobne ma v pozitívnom slova zmysle veľmi prekvapil český Bod obnovy, animovaná Nimona i spomínaný Dungeons and Dragons, od ktorých som naozaj nič neočakával. O to viac som sa bavil a užíval si jazdu.
Naopak, sklamaním roku bol jednoznačne Snyderov Rebel Moon, pri ktorom som zaspával nudou a fascinovane krútil nielen nad neoriginalitou, ale aj logikou príbehu.
Napriek tomu sa nám v redakcii podarilo vybrať zopár zaujímavých snímkov, ktorých zoznam vám prinášame 😊

ANIMOVANÉ FILMY


Nimona - Trailer - Oficiálny Disclaimer
Nimona
Keď je Ballister Boldheart, rytier vo futuristickom stredovekom svete, obvinený zo zločinu, ktorý nespáchal, jediný, kto mu môže pomôcť dokázať jeho nevinu je Nimona, zlomyseľná tínedžerka užívajúca si chaos. Čo na tom, že nie je tak úplne človek, lež tvorom meniacim tvary, likvidáciou ktorého bol Ballister poverený. Ale keďže ho chce dostať celé kráľovstvo, Nimona je najlepší (alebo technicky jediný) pomocník, v ktorého Ballister môže dúfať. A keď sa hranice medzi hrdinami, darebákmi a príšerami začínajú stierať, oni dvaja sa pustia do vážneho chaosu – Ballister raz a navždy očistí svoje meno a Nimona... proste spôsobí poriadny chaos. Je to farebné, ružové, woke a ja neviem ešte aké, ale viete čo, je to neskutočne zábavné! Skvelá adaptácia rovnomenného komiksu, ktorá chytí za srdiečko a nepustí. Skvelý animák o láske, priateľstve, ale aj zrade s výrazne väčším presahom, než sa zdá. A nebyť Spideyho, tak by titul najlepšieho filmu roka pripadol jednoznačne Nimone! Vrelo odporúčame!

SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE- trailer Disclaimer
Spider-Man: Across the Spider-Verse
Miles Morales, ktorý je teraz na plný úväzok dobrým susedom Spider-Manom v Brooklyne, sa znovu stretáva s Gwen Stacyovou, s ktorou sa vydá na zbesilú jazdu Mnohovesmírom, v ktorom sa stretne s novou partiou Pavúčích hrdinov, ktorí bránia samotnú podstatu paralelných svetov. Keď sa však medzi Pavúčími hrdinami objaví rozpor, ako sa vysporiadať s novým nebezpečenstvom, Miles zistí, že bude musieť prehodnotiť, čo pre neho znamená byť hrdinom, aby zachránil tých, ktorých na svete miluje najviac. Je to zábavné, akčné, vizuálne úžasné a s prekvapujúcou hĺbkou. Síce len prvá polovica (druhú dostaneme v 2024), ale aj tak, najlepší animovaný film roku!

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem - Trailer - Oficiálny Disclaimer
TMNT: Mutant Mayhem
Nové spracovanie ninja korytnačiek s klasickými postavami Leonarda, Donatella, Raphaela a Michelangela spolu s majstrom Splinterom! Po rokoch, keď boli chránení pred ľudským svetom, sa korytnačí bratia rozhodli získať srdcia Newyorčanov a byť akceptovaní ako normálni tínedžeri. Spolu s April O'Neilovou sú na stope záhadného zločineckého syndikátu, no čoskoro im to prerastie cez hlavu, keď sa na nich vypustí armáda mutantov. Návrat vo veľkom, ktorý vďaka svojmu jedinečnému vizuálnemu štýlu a príbehu vystihuje podstatu príťažlivosti franšízy.

HRANÉ FILMY


Asteroid City - Official Trailer - In Select Theaters June 16, Everywhere June 23 Disclaimer
Asteroid City
Jedenásty celovečerný film autorského režiséra Wesa Andersona predstavuje opäť silne štylizovaný fiktívny svet, tentoraz zasadený do 50. rokov USA. Asteroid City by bolo úplne nezaujímavým fľakom na mape, keby naň pred rokmi nedopadol meteorit, ktorý tu vyhĺbil kráter. Blízko vzniklo svojrázne mestečko, ktoré hostí pravidelné stretnutia výnimočných mladých ľudí a ich rodičov, ktorí tu majú zmerať sily, pobaviť sa a uistiť sa, že na tú genialitu nie sú sami. Avšak práve počas zrazu vesmírnych kadetov naruší pokojný život tohto púštneho mestečka mimozemská invázia. Tvorca odkazuje na vlnu sci-fi snímok z danej doby, ktorých poetiku upravuje k obrazu svojmu. Ako je už u Andersona zvykom, snímka disponuje hviezdnym obsadením z radov jeho dlhodobých spolupracovníkov a spolupracovníčok ale i hercov a herečiek, ktorí sa pod jeho vedením predstavia prvýkrát. Najlepší hraný film roku 2023!

Bod obnovy (2023) HD trailer české #scifi Disclaimer
Bod obnovy
Predstavte si, že žijete v roku 2041, kedy máte právo byť po nehode či inej neprirodzenej smrti oživení. Stačí si len pravidelne vytvárať digitálnu zálohu svojej osobnosti – bod obnovy. Vďaka tomu dal prelomový vedecký objav dar nesmrteľnosti, ak ste poctiví a zálohujete sa najneskôr každé dva dni. Po tomto čase je obnova nemožná. Mladá ambiciózna detektívka so smutnou minulosťou práve dostáva do rúk prípad, kedy boli základné pravidlá obnovy porušené. Bod obnovy obete bol zmazaný a tak má pred sebou výnimočný zločin. Kto je vrahom? Strhujúci príbeh zasadený do blízkej budúcnosti, keď technológie budú zaručovať lepší život, a ľudia si budú môcť zaplatiť jeho predĺženie.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves - Trailer - 2 Disclaimer
Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
Keď partiu zlodejíčkov podrazí jeden z jej členov, nie je to nič moc. O to viac ak zvyšok chytia a za trest uvrhnú na galeje. Našťastie, vždy existuje šanca sa z nich dostať... a splatiť vštky dlžoby. Krvou. Zatiaľ najlepšie vnorenie do sveta DnD. Nemá síce Jeremyho Ironsa, ale Chris Pine, Michelle Rodriguez a Hugh Grant rozhodne stoja za to. Parádna akčná jazda s klasickým príbehom vlámať - ukradnúť - zachrániť je napchaná humorom a akčnými scénami, ktoré fakt stoja za to! Skvelá chuťovka, ktorá nesadne snáď len ufrflaným puritánom, chytila za srdce i gule a až do poslednej chvíle nepustila.

EVIL DEAD RISE - Official Trailer - (Redband) Disclaimer
Evil Dead Rise
V najnovšom, piatom filme zo série Evil Dead, sledujeme Beth, ktorá oneskorene prišla pozrieť svoju staršiu sestru Ellie. Tá vychováva sama tri deti v stiesnenom byte v L.A. Opätovné stretnutie sestier je prerušené objavením záhadnej knihy hlboko v útrobách budovy, kde Ellie žije. Čítanie z nej vyvolá démonov schopných posadnúť mäso a uvrhne Beth do boja o prežitie, v ktorom čelí tej najstrašnejšej verzii materstva a rodiny, akú si dokáže človek predstaviť.

Godzilla Minus One (2023) CZ HD Trailer Disclaimer
Godzilla Minus One
Nové spracovanie legendárnej Godzilly sa sa odohráva v období po druhej svetovej vojne, kedy je Japonsko na dne svojich síl. Lenže z jadrového spádu Hirošimy a Nagasaki povstáva veľké monštrum menom Godzilla, ktorá zaútočí pár týždňov po skončení vojny a dostane Japonsko do ešte väčších problémov. Podarí sa zničeným ľuďom prežiť... nieto sa brániť?

Guardians of the Galaxy Vol. 3 - Trailer - Oficiálny Disclaimer
Guardians of the Galaxy vol.3
V snímke Strážcovia galaxie: Volume 3 od Marvel Studios sa obľúbená partia vesmírnych stroskotancov udomácňuje na Kdovíkde. Ich spokojný život však čoskoro narušia ozveny Rocketovej búrlivej minulosti. Peter Quill, ktorý sa stále trápi stratou milovanej Gamory, musí vypraviť svoj tím na nebezpečnú misiu s cieľom zachrániť Rocketov život, pričom nezdar v tejto misii môže znamenať koniec Strážcov tak, ako ich poznáme. Tretí diel Strážcov galaxie je asi to najlepšie, čo sa tento rok podarilo v rámci MCU vyprodukovať. A hoci sa stále nechytá na prvý diel, rozhodne stojí za pozretie.

Indiana Jones and the Dial of Destiny - Trailer - Oficiálny Disclaimer
Indiana Jones and the Dial of Destiny
Indiana Jones je späť vo svojom poslednom filme a spolu s ním nové dobrodružstvo, v ktorom musí nájsť Nástroj osudu a zabrániť silám zla, aby ho zneužili na obnovu Tretej ríše! Znova máme možnosť stretnúť Indyho, ale aj Marion Ravenwood a jeho dávneho priateľa Sallaha. Zlé jazyky tvrdia, že je to len slabý odvar v porovnaní s originálnou trilógiou, že sa z filmu vytratila duša a atmosféra a celkovo to nestojí ani za deravý grajciar. Naša rada? Pošlite tých ľudí preč, sadnite si do kresla, nasaďte širák a nechajte sa znova vtiahnuť archeologickým dobrodružstvom!
Tata da tááá-tata dááá-tata datááá- tada dááá dááá dááá!

INFINITY POOL - Official Trailer Disclaimer
Infinity Pool
Počas pobytu v izolovanom ostrovnom letovisku si James a Em užívajú dokonalú dovolenku na nedotknutých plážach, výnimočného personálu a na slnku. Ale pod vedením zvodnej a tajomnej Gabi sa odvážia mimo rezortu a ocitnú sa v kultúre plnej násilia, hedonizmu a nevýslovnej hrôzy. Tragická nehoda ich povedie k politike nulovej tolerancie zločinu: buď vás popravia, alebo ak ste dosť bohatí na to, aby ste si to mohli dovoliť, môžete sa namiesto toho pozerať, ako umierate. Experimentálny horor, ktorý má fanúšikom tohto žánru jednoznačne čo ponúknuť.

No One Will Save You | Official Trailer Disclaimer
No one will save you
Nikto ťa nezachráni je film o talentovanej mladej žene Brynn, ktorá sa vzdialila svojej komunite. Osamelá žena plná nádeje nachádza útechu v dome, kde vyrastala, avšak vyruší ju podivné zvuky pochádzajúce od votrelcov z inej planéty. Nasleduje akčné stretnutie Brynn s mimozemskými bytosťami, ktoré ohrozujú jej budúcnosť a zároveň ju nútia čeliť vlastnej minulosti. Veľmi (ne)príjemná únikovka na pozadí omnoho väčších problémoch. V niečom pripomína legendárne Shyamalanove Znamenia (Signs), avšak na rozdiel od nich tu už od začiatku vieme, čomu hlavná hrdinka čelí. Avšak nebojte sa, twistov je vo filme celkom dosť, takže si isto užijete!

The Creator - Trailer - TVORCA (2023) oficiálny traser trailer SK titulky Disclaimer
The Creator
Uprostred vojny v budúcnosti medzi ľudskou rasou a silami umelej inteligencie je hlavný hrdina, zocelený bývalý agent špeciálnych jednotiek, ktorý smúti nad zmiznutím svojej ženy, naverbovaný, aby vypátral a zabil Stvoriteľa, nepolapiteľného architekta pokročilej umelej inteligencie, ktorý zbraň s mocou ukončiť vojnu... a ľudstvo samotné. Joshua a jeho tím elitných agentov sa vydávajú cez nepriateľské línie do temného centra územia okupovaného AI... len aby zistili, že zbraň, ktorá má zničiť svet, je AI v podobe malého dieťaťa. Pre mnohých prázdny film od tvorcu, ktorý v mnohom vykráda sám seba (Rogue One), pre iných príjemný film s presahom. Pre nás jeden z niekde napomedzi, avšak so skvelou vizuálnou stránkou.

WONKA | Official Trailer Disclaimer
Wonka
Charlie a továreň na čokoládu od Roalda Dahla patrí k najznámejším detským príbehom, ktoré sa dočkali nejedného filmového spracovania. Najnovšie sa tvorcovia od Warnerov rozhodli pustiť do prequelu a objasniť nám osudy Willyho Wonku predtým, než sa stal magickým čokolatiérom. Film sleduje tŕnitú cestu nadaného Willyho za snom otvoriť si vlastnú čokoládovňu, jeho trampoty v boji proti cukrárskemu kartelu i ľudskej chamtivosti. S pomocou priateľov i zásluhou škriatkov tak zažíva dobrodružstvo, na konci ktorého ho čaká sladká odmena. Napriek všetkým obavám film s mladým Chalametom v hlavnej roli, tak trocha v štýle Burtona, funguje celkom dobre a rozhodne patrí k tomu lepšiemu, čo sme minulý rok mali možnosť vidieť.

ĎALšIE ODPORÚČANÉ FILMY


Bird Box Barcelona
Home For Rent
Malum
Mars Express
Saw X
Scream V
Talk To Me
The Boogeyman
The LAst Voyage of the Demeter
They Cloned Tyrone
V/H/S/85
When Evil Lurks

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2023

To najlepšie za rok 2023: Filmy

Aké boli najlepšie fantastické filmy roku 2023 podľa redakcie scifi.sk? Čo sa nám páčilo zo žánrov science fiction, fantasy a horor?

To najlepšie za rok 2023: Hororová literatúra

Množstvo vydaných hororových kníh, najmä v českom preklade, má rok od roku stúpajúcu tendenciu a v roku 2023 prvý raz prekonal magickú hranicu sto. Vybrať z takého množstva tie najlepšie diela bolo naozaj ťažké, no snáď sa nám to podarilo :) Best of prekladový horor za rok 2023 :)

Best of 2023: Prekladová detská a Young Adult fantastika

Ak máte radi YA či detskú fantastiku, tak mrknite na náš zoznam Best of 2023, kde sme sa zo všetkých vydaných v minulom roku snažili vybrať tie najepšie tituly.

To najlepšie za rok 2023: Prekladová Fantasy tvorba

Najlepšie dospelácke fantasy knihy za rok 2023 v slovenskom a českom preklade! A že ich teda nie je málo! Ktoré z nich ste čítali vy?