Mort Castle - Nový měsíc na vodě: Aký je súčasný horor? (recenzia)

Aký horor píše Mort Castle? Je považovaný za súčasného hororového majstra. Je to oprávnené?
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Meno Mort Castle nemôžete hľadať medzi začínajúcimi autormi hororu. Má za sebou vyše 500 publikovaných poviedok a za svoju tvorbu dostal viacero ocenení. Trikrát sa mu podarilo získať cenu Brama Stokera, dvakrát bol ocenený cenou Black Quill z časopisu Wired a získal nespočetné množstvo nominácii. Dokonca táto zbierka nie je jeho prvé dielo vydané v češtine. V roku 2021 mu Golden Dog vydal román „Cizinci“ a teraz sa zameriam na reprezentatívny výber jeho poviedkovej tvorby pod názvom „Nový měsíc na vodě“. Aký horor píše Mort Castle?
Nový měsíc na vodě. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2023) Obálka pre Mort Castle - Nový měsíc na vodě
Nový měsíc na vodě. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2023) / Zdroj Disclaimer
Často čítam, že tento a tamten spisovateľ je iný. Zrejme nečítali Morta Castlea. Americký autor má skutočne špeciálny štýl písania. Jeho stavba viet, používanie pomlčiek, zátvoriek, kurzívy a priamych rečí sú naozaj unikátne a ťažko tento štýl s niečím porovnať. Najväčšou záhadou je, že i napriek tomu sa jeho poviedky neskutočne dobre čítajú a text sa okamžite dostáva pod kožu.
Mort Castle má ostrý jazyk. Priamy a útočný. Jedovatý, dalo by sa povedať. Vie sa okamžite zarezať do čitateľa. Jeho horor nevyužíva veľmi často nadprirodzený prvok, skôr ide po psychologickej stránke. Po nevysloviteľných myšlienkach a zvrátených činoch. Zároveň majú v sebe akúsi úchylnosť, ktorá čaká na poslednej strane, medzi poslednymi slovami v poviedke, rozvíri predstavivosť a poviete si: "Mort Castle je ale bastard!"
Pritom sú jeho príbehy podané sarkastickým tónom a občas až s čiernym humorom. Častokrát sú až na experimentálnej vlne a je vôbec ťažké nájsť dej či príbeh. Občas je to len myšlienka, nápad, fragment, no aj ten vďaka až kúzelníckej práci so slovami má silu.
Táto zbierka poviedok sa nedá zaradiť do nejakej škatuľky, občas je aj označenie horor pritesné. Je to jednoducho Mort Castle.
Nový měsíc na vodě obsahuje prevažne krátke a útle poviedky (niektoré nemajú viac ako dve strany). Väčšina ma bavila svojou inakosťou. Vytiahnem pár z nich:
Oslava - jedna z mála poviedok s nadprirodzeným prvkom. Krátky príbeh rozpráva o chlapcovi zavretom v dome, ktorý dostáva studený obed a je nešťastný, no pomaly sa blíži hostina a možno dostane teplé jedlo, po ktorom šťastný bude. Nádherne zvratená záležitosť.
Otec a syn - útla poviedka počas obdobia, kedy Rímania ukrižovaváli ľudí, s prekvapivým záverom.
Hendersonovo místo / Dívka s letníma očima - temné prepojenie príbehov dvoch ľudí. Prvým je muž, ktorý túži byť na svojom tajomnom mieste, druhým dievča pod účinkami drog. Pri tejto poviedke je ťažké určiť, či obsahuje nadprirodzeno alebo nie. Niečo znepokojivé je za ňou, ale nie je možné to definovať. Cítite to ale. Poviedku si môžete prečítať aj v ukážke od vydavateľstva na tomto linku.
Pro tvoji informaci - priznanie otca, ako neustále zabíja svoje tri deti. Na rôzne spôsoby. Do nekonečna.
V zbierke sa našlo aj pár poviedok, ktoré som mal problém dočítať. Ich experimentálnosť prekročila hranicu únosnosti a ja som sa v nich utopil. Jedným z príkladov je poviedka „Doktor, dítě a duchové v jezeře“, v ktorej som sa stratil a do teraz netuším, o čom bola.
Morta Castlea označujú ako majstra súčasného hororu a toto označenie môžem len potvrdiť. Ide skutočne o osobitého spisovateľa. Má ostrý a jedovatý jazyk, totálne svojský a sarkazmom nabitý štýl, nebojí sa experimentovať s textom a jeho horory desia medzi riadkami. Neváhaj sa a začítaj sa do jeho diela!

Hodnotenie: 80 %

Mort Castle – Nový měsíc na vodě
Pôvodný názov: New Moon on the Water
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 372
Väzba: brožovaná
Preklad: Martin Štefko
Obálka/ilustrácia: Michal Březina
ISBN: 978-80-88067-74-0

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme českému vydavateľstvu Golden Dog.
Vydavateľstvo Golden Dog
Vydavateľstvo Golden Dog Disclaimer

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB