Scavengers Reign: trocha drastickejšia Pandora

Tento článok začal ako odstavec do Best of seriály... a skončil ako trojstranová recenzia na seriál, o ktorom ste pravdepodobne nepočuli a ktorý si, dúfam, teraz zoženiete a pozriete. A prečo? Lebo je jednoducho geniálny!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Existujú seriály, ktoré majú bombastickú reklamu, a nakoniec z nich nič nie je. Premrhaný potenciál, hlúpe zásahy produkcie, zlé scenáre alebo slabé herecké výkony. A potom máte kúsky, o ktorých prakticky nikto nič nevie, na streamovacích spoločnostiach síce sú, ale len v USA a napriek tomu patria do prvej ligy.
séria reklamných posterov
séria reklamných posterov Disclaimer
Práve zástupcom druhého prípadu sú Scavangers Reign, nádherné animované scifíčko v tej najčistejšej podobe. Jedno z najlepších... čo najlepších? Jednoducho najlepší seriál roku 2023! A HBO ho odpálkovalo bokom, len tak! To jednoducho naštve! Aj preto sa tu najbližších pár riadkov budem rozplývať nad príbehom stroskotancov na cudzej planéte, kde to životom len tak kypí, v prostredí tak podivnom, fascinujúcom a nepriateľskom, ako len džungľa plná všakovakej smrteľne nebezpečnej a pritom fascinujúcej hávede môže byť.
Scavengers Reign - Trailer - Oficiálny Disclaimer
Najskôr čosi k obsahu. Scavangers Reign je kreslený scifi seriál, v ktorého dvanástich, zhruba dvadsaťpäť minútových epizódach sa postupne stretneme so štyrmi preživšími (a jedným robotom) havárie vesmírnej zásobovacej lode Deméter. Tá síce nie je tak úplne zničená, ale po tom, čo jej hrozila skaza, krúži v podobe takmer opusteného vraku okolo planéty, kam sa jej nehibernovaná posádka evakuovala v záchranných kapsuliach. Dopad na planétu bol tvrdý a aby mali aspoň akú-takú možnosť prežiť, musia s poškodenou Deméter nielen diaľkovo pristáť, ale najmä sa k nej dostať! Začína odysea mimozemskou divočinou!
Sam a Ursula
Sam a Ursula / Zdroj Disclaimer
Azri a robot Levi
Azri a robot Levi / Zdroj Disclaimer
Kamen
Kamen / Zdroj Disclaimer
Hollow
Hollow / Zdroj Disclaimer
Jeden z najreálnejších aspektov je práve to, že jednotlivé skupiny netušia o tých ďalších. Proste predpokladajú, že prežili iba oni, a z celých síl bojujú, aby sa aspoň ako tak priblížili k záchrane. V štyroch, spočiatku nezávisle na sebe sa odvíjajúcich dejových líniách, tak sledujeme osudy členov posádok. Ursula, botanička a odborníčka na pestovanie zeleniny a hydropóniu, tvorí tím so Samom, veliteľom posádky. Práve Sam sa od prvej epizódy snaží naviazať kontakt s Deméter a pristáť s ňou na planéte. Ďalšiu skupinku preživších tvorí Azri, nákladová špecialistka, ktorá sa pomaly ale isto zmieruje s tým, že na planéte dožije. Spoločnosť jej robí robot Levi, ktorý vám veľmi rýchlo prirastie k srdcu. Nič však nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá a aj Levi si so sebou nesie malé, ale veľmi dôležité tajomstvo. Spočiatku preskakujeme len medzi osudmi oboch od seba oddelených skupín, až v závere prvej časti sa stretávame s posledným preživším, Kamenom. Ten je ešte aj po niekoľkých dňoch od dopadu stále uviaznutý vo svojej záchrannej kapsule a nedokáže sa z nej dostať von, až kým na neho nenatrafí neznáma zvedavá myseľ.
Postavy sú dosť realisticky vykreslené, ukazujú svoju silnú i slabú stránku. Nejde teda o žiadnych nepremožiteľných Supermanov, skôr o bežných Robinsonov so silným pudom sebazáchovy. V priebehu seriálu sa vyvíjajú, mnohé z nich zažívajú skutočné muky a časom vám na nich začne aj záležať. Pozor však, aby ste si náhodou niektorú z nich neobľúbili až príliš...
Parazitická voš
Parazitická voš / Zdroj Disclaimer
Výtrusy robia nepekné veci
Výtrusy robia nepekné veci / Zdroj Disclaimer
Mäsožravá fauna
Mäsožravá fauna Disclaimer
Mačkovták
Mačkovták Disclaimer
Príbeh v štýle objavovania cudzej planéty preskakuje nielen medzi stroskotancami samotnými, ale skáče aj v čase do minulosti a späť a odhaľuje nám, čo bolo prvotnou príčinou katastrofy. Najmä v rámci Kamenových vidín sa dostávame na palubu Deméter, kde jeho očami sledujeme osudy niektorých postáv i sled udalostí vedúcich k opusteniu lode. Podobne je to prakticky u všetkých preživších – v ich spomienkach sa vraciame na palubu korábu, odkrývame minulosť, vzťahy medzi jednotlivými členmi posádky i motiváciu ich konania. A práve táto ďalšia vrstva v podobe spomienok vypovedá o mnohom, nielen o Kamenovi ale aj o ostatných preživších. Okrem neho v spomienkach dosť výrazne dominuje Sam, kapitán Deméter a jeho konanie a vzťah ku Kamenovi. A práve tam zistíte, že síce niektorí sú za poškodenie lode zodpovední viac než iní, ak sa s nimi jednalo inak, možno by nemuselo dôjsť k havárii. No aj napriek tomu všetkému „čo by bolo keby“, však po odkrytí charakterov niektorých postáv k nim začnete chovať antipatie, čo sa ešte viac prehĺbi v priebehu ďalších častí seriálu.
Alebo aj nie. Nie každý je totižto dosť silný, aby prežil, a aj náš pomyselný zbabelec konal len v rámci svojho pudu prežitia. Tak ako ostatní. Inak, práve interakcia Kamena s mimozemským obyvateľom planéty je ďalšou veľmi zaujímavou vrstvou príbehu. Telepaticky i telekineticky nadaný emzák, ktorého titulky označujú ako Hollow, je spočiatku nevinný tvor, ktorý Kamenovi pomôže a oslobodí ho zo zaseknutého modulu. No zároveň tým spustí celý sled udalostí, na konci ktorého sa sám Hollow zmení v niečo monštrózne. A hoci je jasné, že tvor Kamena využíva na uspokojenie svojich chúťok, je to paradoxne práve slabošský Kamen a jeho egoizmus, ktorý predstavuje pomyselného hada v rajskej záhrade. Takže nikto nič nie je nikomu dlžný, obaja sa navzájom potrebujú a obaja vytvorili na tom druhom závislosť.
Planéta so svojim agresívnym životom však nikomu nič nedaruje. Každý okamih sa bude pokúšať hrdinov zabiť, zožrať alebo naklásť do nich vajíčka, nie nutne v tomto poradí. A je jedno, či sa o to pokúsia mačkovtáky, ktoré na svojich chrbtoch nosia svoje obete do korún stromov, aby ich upražili, akási huba, ktorá na základe jedinej kvapky krvi napodobní svoju obeť s jasným cieľom, alebo najrôznejšie formy parazitov, ktoré preberú nad vaším telom kontrolu. A to je len začiatok, pokojne si môžete pripočítať všakovaké lietajúce potvory, vznášajúce sa chlpaté guľôčky, hmyzie parazity, splašené stádo pseudokoní, mäsožravé medúzo-chobotnice, obrovské vši, stonohé pavúky a tisícky rôznych tvorov a bytostí.
Za Scavengers Reign vďačíme dvojici tvorcov Josephoci Bennettovi a Charlesovi Huettnerovi, ktorí už v minulosti vyprodukovali osemminútový animovaný nemý kraťas Scavengers o dvojici ľudí prežívajúcich v divokom prostredí mimozemskej planéty. Časom tento koncept rozšírili nielen o ďalšie motívy a voilá, Scavengers Reign bol na svete. O vizuálnu stránku projektu sa zasa postarali spoločnosti Titmouse, Inc. a Green Street Pictures a dali si sakra záležať.
Scavengers (2016) Disclaimer
Mnohí píšu, že zo seriálu cítiť ducha aj formu legendárneho francúzskeho výtvarníka Jeana Girauda, známejšieho ako Moebius. Ale to akoby ste povedali, že z piva cítiť chmeľ. Moebius totiž koluje v žilách celému seriálu ako borovička Slovákom. A nielen on. Fanúšikovia európskej animovanej tvorby isto pocítia aj vplyv Reného Lalouxa a jeho Fantastickej planéty, francúzko-československého scifáča zo 70-tých rokov, alebo Gigera, ktorého biomechanika zanechala svoje stopy aj tu, či dokonca Miyazakiho a jeho Nausicy. Pri sledovaní má divák pocit, že skôr pozerá prírodopisný dokument o živote na inej planéte v štýle Alien Life alebo Alien Planet. Nádherná animácia spojená s podivnosťou planetárneho ekosystému ladia oku a pritom nechávajú diváka v napätí i úžase, čo bude na hrdinov striehnuť za najbližším kmeňom či listom stromu. Exotická fauna i flóra je vskutku fascinujúca a tvorcov stálo iste veľa síl popremýšľať nad jednotlivými vzťahmi medzi organizmami takéhoto rozmanitého ekosystému.
Mimozemský život je nádherný a nebezpečný
Mimozemský život je nádherný a nebezpečný / Zdroj Disclaimer
Mimozemský život je nádherný a nebezpečný
Mimozemský život je nádherný a nebezpečný / Zdroj Disclaimer
Tvorcovia naplno využili povestný wow efekt a silu imaginácie a fantázie o mimozemskom živote. Za všetko spomeniem scénu, keď sa jedna z hlavných postáv stane svedkom zrodenia maličkej humanoidnej postavy, ktorej jediným zmyslom života je preusporiadať semená v materskej rastline, aby pár okamihov na to zahynula (tú koniec-koncov vidno v prvotnej podobe aj v spomínanom Scavengers z 2016). Stvárnenie cudzieho života je neskutočné, nejde pritom vždy výlučne iba o vzťah predátor – potrava. V seriáli často narazíme na komplikovanú symbiózu, ako napríklad tú medzi čeľustnatými rybami a podivnými chodiacimi rybníkmi. A niektoré z organizmov dokonca vedia využiť pre svoje účely aj naši hrdinovia – ako napríklad nafukujúce sa balóny či dýchacie masky, všetko pôvodne živé organizmy.
Asi jedinou chybičkou na inak dokonalom diele je jedna zo záverečných scén, ktorá sa prelína do metafyzična, čo každému tak úplne nemusí sadnúť. Na druhej strane, keď už kresba v štýle Moebia, tak nech je to so všetkým, vrátane filozofického pozadia, tak ako to vedeli len Moebius a Jodorowsky!

Záver: Viem si predstaviť, že mnohým možno Scavengers Reign nesadne. Radšej budú ochkať v stokrát prevarených zápletkách či slabých scenároch a hereckých výkonoch takých typických pre niektoré superhrdinské alebo fantasy seriály. Pravoverným scifistom i zvedavcopm, ktorých som snáď týmto článkom navnadil, však Scavengers Reign vrelo odporúčam všetkými desiatimi. Nielen kvôli príbehu a postavám, ale tiež kvôli atmosfére starých dobrých scifíčok zlatej éry a už spomínanému WOW efektu, ktorý v dnešnej dobe tak veľmi chýba.

Hodnotenie: 100%

Scavengers Reign
Krajina pôvodu: USA
Výroba: USA, MAX+, 2023, 12 x 23-27 min
Jazyk: anglický
Žáner: animovaný, scifi, science fantasy, dobrodružný, akčný
Réžia: Joe Bennett, Charles Huettner, Benjy Brooke, Jonathan Djob Nkondo a ďalší
Scenár: Charles Huettner, Joe Bennett, Sean Buckelew, James Merrill a ďalší
Hudba: Nicolas Snyder
Hrajú: Alia Shawkat, Wunmi Mosaku, Sunita Mani, Bob Stephenson, Ted Travelstead, Pollyanna McIntosh, Dash Williams, Freddy Rodríguez, Chris Diamantopoulos a ďalší

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Veles
Zaujímalo by ma, že kde to pozeral recenzent?
10.02.2024
cyberstorm
Pssst :P
27.02.2024

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB