Ukážka: Alastair Reynolds – Požár v Elysiu

Po rokoch sme sa v preklade dočkali novej knihy z Reynoldsovho Odhaleného vesmíru. Nech sa páči, ukážka z Požáru v Elysiu, druhej knihy s prefektom Dreyfusom.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Požár v Elysiu. Prvé české vydanie (Triton, 2023)
Požár v Elysiu. Prvé české vydanie (Triton, 2023) / Zdroj Disclaimer
Jeden občan zomrel pred štrnástimi dňami. Dvaja pred týždňom. Štyria včera... a ak sa nepodarí nájsť príčinu a celé to zastaviť, budú čoskoro po smrti všetci.
Na desiatich tisícoch habitatoch a mikrosvetoch obiehajúcich okolo planéty Žltozeme umierajú ľudia bez varovania a bez zjavnej súvislosti medzi obeťami. Ich neurálne implantáty sa z ničoho nič rozpália a roztavia.
Alastair Reynolds sa vrátil do sveta Prefekta detektívkou, v ktorej nikto nie je v bezpečí, a predkladá strhujúci príbeh o technológiách, revolúcii a pomste..



Alastair Reynolds
_
Alastair Barry Reynolds je britský autor science fiction. Narodil sa v prístave Barry v Južnom Walese. Rané roky svojho života strávil v Cornwalle. Potom sa vrátil späť do Walesu, kde na univerzite v Newcastli vyštudoval fyziku a astronómiu. Po získaní doktorátu na škótskej univerzite St. Andrews v roku 1991 sa Alaistar Reynolds odsťahoval do Holandska, kde stretol svoju partnerku Josette. Asi dvadsať rokov vedecky pracoval ako astrofyzik - z toho desať rokov pre Európsku vesmírnu agentúru.
Alaistar Reynolds patrí spolu s Kenom MacLeodom, či Nealom Asherom k novej generácii talentov britskej hard-SF scény. Do žánru vstúpil poviedkou Nunivak Snowflakes v magazíne Interzone. Počas niekoľkých ďalších rokov publikoval vďaka veľkému pracovnému zaťaženiu skôr sporadicky, zlomovou prácou jeho literárnej kariéry sa stala zrejme poviedka A Spy in Europa (č. ako Špión na Europě) z roku 1997. O rok neskôr bola Gardnerom Dozoisom vybraná do jeho významnej radu ročeniek a následne umožnila autorove vstup na stránky amerického Asimov 's SF.
Reynoldsovým najznámejším cyklom je séria gotických hard SF space opier s názvom Odhalený vesmír (tiež ako Cyklus o Inhibítoroch). Séria pozostáva zo štyroch hlavných románov Revelation Space (2000) (č. ako Odhalený vesmír), Redemption Ark (2002) (č. ako Archa), Absolution Gap (2003) (č. ako Údolí vykoupení) a samostatného Chasm City (2001) (č. ako Kaldera). Neskôr do tohto sveta prispel knihami The Prefect/Aurora Rising (2007) (č. ako Prefekt) a Elysium Fire (2018). Celý cyklus pojednáva o boji transhumanistického ľudstva proti obrovským strojom - Inhibítorom, ktorých poslaním je potlačiť inteligentný vývoj života v galaxii.
Spomedzi ďalšej románovej tvorby spomeňme knihy Pushing Ice (2005) (č. ako Transport ledu), House of Sun (2008), Terminal World (2010) či steampunkový Century Rain (2004). Románom The Medusa Chronicles, napísaným v spolupráci so Stephenom Baxterom, nadviazal na slávnu novelu Meeting with Medusa od A. C. Clarkea. Do známej frančízy Doctor Who prispel románom Harvest of Time (2013).
Okrem spomínaného cyklu o Inhibítoroch vydal v roku 2012 trilógiu Poseidon's Children, pozostávajúcu z kníh Blue Remembered Earth (2012) (č. ako Vzpomínky na modrou Zemi), On the Steel Breeze (2013) (č. ako Ocelový vítr) a Poseidon's Wake (2015). Neskôr sa pustil do série mládežníckych space opier Revenger (2016), Shadow Captain (2019) a Bone Silence (2020).
Jeho bohatá poviedková tvorba je zhrnutá v zbierkach Diamond Dogs, Turquoise Days (2003), Zima Blue and Other Stories (2006), Galactic North (2006), Deep Navigation (2010), Beyond the Aquila Rift (2016) a Belladonna Nights and Other Stories (2021). Poviedky Zima Blue a Beyond the Aquila Rift boli v roku 2019 vybrané do antológie spoločnosti Netflix.
Najnovším románom s názvom Inhibitor Phase sa znova vracia do svojho najslávnejšieho cyklu o Inhibítoroch.

Alastair Reynolds – Požár v Elysiu
Pôvodný názov: Elysium Fire)
Séria: Odhalený vesmír #6 / Prefekt Dreyfus #2 (Revelation Space #6 / Prefect Dreyfus Emergencies #2)
Vydavateľstvo: Triton (v edícii Trifid)
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 648
Väzba: mäkká / brožovaná
ISBN: 978-80-7684-157-4
Odkazy:
Vydavateľstvo Triton
Vydavateľstvo Triton Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB