Babylon 5 sa vracia s pôvodným obsadením v animovanom filme

Ako tvorca Babylonu 5 už niekoľko dní dopredu avizoval na sociálnych sieťach, dnes sme sa od neho konečne dočkali uverejnenia prvých informácií o pripravovanom doteraz (a aj naďalej ešte trochu tajnom) projekte z univerza Babylonu 5.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Joe Michael Straczynski (JMS) je známy najmä ako hollywoodsky scenárista, ktorý svoje prvé skúsenosti nadobudol na známych animovaných seriáloch ako sú He-Man and the Masters of the Universe, She-Ra či Jayce and the Wheeled Warriors alebo oceňovaní The Real Ghostbusters, pričom na posledných pracoval ako hlavný scenárista a zodpovedal za smerovanie celkového príbehu týchto seriálov. Preslávil sa ale najmä (vo fandome) svojím seriálom Babylon 5, pričom následne spolupracoval aj s Ronom Howardom a Clintom Eastwoodom na filme podľa jeho pôvodného scenára The Changeling. Zachraňoval scenár filmu Ninja Assassin pre sestry Wachowské a posledne s nimi pracoval najmä na prvej sérii globálneho seriálového fenoménu Sense8.
J. Michael Straczynski
J. Michael Straczynski / Zdroj Disclaimer
Napriek tomu, že fanúšikov a fanúšičky Babylonu 5 univerza neustále zásoboval detailami o tvorbe seriálu, produkčnými rozhodnutiami či spomienkami z písania daných epizód, už sme pred pár rokmi všetci zlomili palicu nad tým, že by sme sa niekedy do prostredia tohto seriálu vrátili a zažili v ňom nové dobrodružstvá. Predsa len – seriál počas svojho vysielania aj na Slovensku získal veľmi vášnivý fandom, ktorý ho vďaka epickej space operovej šírke, mytologickým presahom a filozofickým rozmerom umiestnil medzi kultové diela science-fiction. Späť na obrazovky (či monitory) sa po rokoch vrátil až po reštaurovaní z pôvodných pások do vysokého rozlíšenia, keď sa od roku 2020 objavil v novej vyleštenej verzii (v rozmere 4:3, v akom bol aj pôvodne vysielaný) voľne dostupný na streamingových platformách Apple, Amazon a neskôr aj HBOmax (žiaľ nie v Európe). Po skoro tridsiatich rokoch bol tak prvýkrát opäť dostupný širokej verejnosti.
Keď sa pred dvoma rokmi ozvali šuškania, že televízna stanica CW by rada uviedla seriál z tohto univerza, zdalo sa, že ľady sa začali lámať a veci sa budú posúvať k lepšiemu. Jej vtedajší šéf, Mark Pedowitz, je veľkým fanúšikom pôvodného seriálu a tak spolu s JMS premýšľali, ako využiť možnosti, ktoré táto frančíza ponúka. Výsledkom bol scenár na pilotnú časť rebootu Babylonu 5, ktorý by síce ponechal hlavné črty seriálu z deväťdesiatych rokov zachované, ale posunul ho do nového tisícročia. Žiaľ – ako je to Babylonu 5 už odnepamäti súdené – aj tu zasiahla vyššia moc a CW po reštrukturalizácii Warner Bros. konglomerátu, kúpila spoločnosť Nexstar Media a tá sa zatiaľ nerozhodla, či vôbec chce do tohto projektu investovať.
Babylon 5 - Reklamné - Promo - Hlavné postavy
Babylon 5 - Reklamné - Promo - Hlavné postavy / Zdroj Disclaimer
Zatiaľ, čo sa ale dialo toto, sa produkčné ozubené kolieska roztočili na inom projekte, ktorý doteraz veľmi úspešne ukrývali Warneri pod pokrievkou, pričom je možné predpokladať, že pred jeho uverejnením aj čakali na to, ako skončia rokovania s Nexstar. Čakaniu je však koniec, pretože akurát J. Michael Straczynski na svojom Twitterovom účte uverejnil prvé informácie, o čo sa v tomto projekte, ktorý uzrie svetlo sveta už tento rok, bude jednať:

Babylon 5 v novom animovanom seriáli

Presne tak! Už tento rok sa dočkáme nového celovečerného (90 min) filmu z prostredia Babylonu 5! Animáciu prevzalo domáce štúdio Warner Animation, ktoré stojí najmä za kreslenými filmami z DC univerza, Scooby-Doo alebo posledne aj Mortal Kombat. Čaká nás teda s veľkou pravdepodobnosťou klasická 2D animácia postáv v 3D prostredí, eventuálne s použitím 3D modelov vesmírnych lodí.
Babylon 5: Cesta domov - Produkcia - Scenár k filmu
Babylon 5: Cesta domov - Produkcia - Scenár k filmu / Zdroj Disclaimer
Čo o tom hovorí sám JMS?

„Prichádza BABYLON 5 ANIMOVANÝ FILM od spoločností Warner Bros. Animation & WB Home Entertainment! Tradičný B5: drsný, úprimný, nezastaviteľný, a plný srandy prekračujúcej čas a priestor & milostný list pre fanúšikov. Názov filmu, dátum vydania a ďalšie detaily sa dozviete do dňa o týždeň. #B5AnimatedMovie“

Film je už celý natočený, hotový a informácie o dátumu vydania priamo na DVD alebo BluRay budú nasledovať budúci týždeň, takže si spolu držme klobúky! Dovtedy sa môžeme pretekať v domnienkach, o čom asi tak tento film bude...

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB