Ukážka: Jaroslav Mostecký - Bastard

Vo vydavateľstve Mystery Press v týchto dňoch vychádza Bastard, posledný román legendárneho Jarka Mosteckého.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Bastard. Prvé české vydanie (Mystery Press, 2023).
Bastard. Prvé české vydanie (Mystery Press, 2023). Disclaimer
Bretónsko na začiatku 9. storočia pripomína rozkopnuté osie hniezdo. Zatiaľ čo keltskí obyvatelia túžia po nezávislosti, Franská ríša na čele s Karlom Veľkým nemieni prísť o svoje najzápadnejšie územie. Spurný zemepán Judaël snu o slobode ale podriadil všetko, dokonca aj bezpečie rodiny a svojich poddaných.
V čase, keď s družinou najvernejších hľadá pomoc u earla z Ashfordu, sa na bretónskom pobreží vyloďujú franskí vojaci a schyľuje sa ku krviprelievaniu. Iba Judaëlov ľavoboček Yannig, ktorý sa schováva v priľahlých skalách, aby nebol odvedený ako čestný rukojemník na Karolov dvor, vie, že je všetko inak a že sa Frankovia vylodili až potom, čo v zálive stroskotal vikinský drakar.
Bez toho, aby tušil, komu môže veriť, musí rozohrať hru o vlastný život, pretože nepriateľom môže byť ktokoľvek - aj jeho nevlastný brat. Bastard Yannig čoskoro spozná, že cena za šancu jedného dňa zasadnúť na otcov trón sa nepočíta na okrúhle zlaté, ale na životy priateľov a rodiny. A aby toho nebolo málo, v skalách sa prebúdza pradávne zlo, ktoré čakalo na svoju príležitosť už od chlapcovho narodenia...
Strhujúci historický román o strete Keltov, Frankov a vikingov od autora legendárnej ságy Vlčí vek. Zároveň aj posledná dokončená kniha Jaroslava Mosteckého.



Jaroslav Mostecký
_
Jaroslav Mostecký (1963) bol autor, organizátor a zberateľ SF. Narodil sa v Zábřehu na Morave, ale nakoniec sa po skončení strednej priemyselnej školy usadil s rodinou v neďalekom Šumperku. V deväťdesiatych rokoch patril k vlne autorov, ktorí položili základy dobrodružnej sci-fi a fantasy.
Zaujímal sa o históriu Čiech za vlády Přemyslovcov, Írsko a škandináviu, tramping, pasívne všetko od paleontológie po numizmatiku. Bol fanúšikom lakrosu a svojho času viedol Moravskú lakrosovú ligu. K science-fiction ho priviedlo v tretej triede prečítanie poviedky Pátek v Ohníčku. V roku 1980 založil a viedol po dobu 2 rokov na strednej škole neoficiálny SF krúžok. V rokoch 1987-1992 pôsobil v SF klube Futurum. V roku 1992 založil SF klub Jeffa Spendera.
Hoci tvoril v mnohých žánroch, najviac tiahol k historickej fantasy. To sa odrazilo aj v jeho románovom debute Jdi a přines hlavu krále (1995), prvej časti dnes už legendárnej ságy Vlčí věk. Medzi jeho ďalšie významné diela patrí zbierka hororových poviedok Čára hrůzy (1998), postakatastrofický román Archivář (2004) či kultové Útesy křiku (2004).
Bol dva krát ženatý. Zomrel predčasne v roku 2020 na následky covidu a jeho poslednou dokončenou knihou sa stal historický román Bastard (2023).(wiki,legie.info a MysteryPress)

Jaroslav Mostecký – Bastard
Vydavateľstvo: Mystery Press
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 496
Väzba: pevná / viazaná
Obálka a ilustrácie: Jana Šouflová
ISBN: 978-80-7588-449-7
Odkazy:
Vydavateľstvo Mystery Press
Vydavateľstvo Mystery Press Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

Bastard

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

Bastard