Ukážka: Dmitry Gluchovsky - Stanoviště: Na stráži

V češtine vychádza nový Glukhovského román s názvom Stanoviště: Na stráži.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Stanoviště – Na stráži. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023)
Stanoviště – Na stráži. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023) / Zdroj Disclaimer
Postapokalyptická novinka od vynikajúceho autora trilógie Metro a hlasného kritika Kremľa.
Rusko v blízkej budúcnosti.
Po krátkej a krutej občianskej vojne, v ktorej sa siahlo aj po zakázaných zbraniach, zostal z Ruska len zlomok jeho pôvodnej veľkosti. Celé oblasti sú zamorené a rieky otrávené. Hlavné mesto krajiny sa medzitým vrátilo k tomu, čo jeho vládcovia považujú za zlatý vek – k cárskemu impériu.
Lenže jednotlivé mestá nemajú s vládou v Moskve takmer žiadny kontakt. Mladý Jegor sa zdržiava na základni v Jaroslavli už niekoľko rokov. Jeho nevlastný otec mu sťažuje život, krásna Michelle o neho nemá záujem, a tak sníva o svete za železničným mostom, na druhej strane rieky. Po tomto moste však nikto neprešiel desiatky rokov.
Až do dnešného dňa…
Phoenix Comicon 2013 - Scéna - D2 - 04 - Cosplay - The Treasure Planet
_
Dmitrij Gluchovskij (Дмитрий Алексеевич Глуxовский) (1979) je ruský spisovateľ a novinár. Základné vzdelanie získal v moskovskej škole V. D. Polenova s rozšírenou výučbou francúzskeho jazyka. Štyri a pol roka žil a študoval v Izraeli, pracoval v Nemecku a vo Francúzsku. Pôsobil ako vojnový korešpondent v Izraeli a Abcházsku, v Rádiu Rusko a Deutsche Welle, na kanáloch Euronews a Russia Today, bol činný ako korešpondent kremeľskej skupiny, ktorá osvetľuje činnosť prezidenta Ruskej federácie. Od roku 2008 je riaditeľom rádia Maják. Hovorí piatimi jazykmi.
Debutoval ako internetový spisovateľ sci-fi románom Metro 2033, ktorého časti publikoval na stránkach www.m-e-t-r-o.ru. Týmto spôsobom získal hodnotenie širokého okruh čitateľov.
Autor za tento román dostal prestížnu európsku cenu ESFS Awards Eurocon 2007 ako najlepší literárny debut na rok 2007. Na román, ktorý poslúžil aj ako predloha k úspešnej počítačovej hre, nadviazal pokračovaniami Metro 2034 a Metro 2035. Po tom, čo zo série vybudoval multimediálnu franšízu, ju otvoril aj ostatným spisovateľom a umožnil vytvorenie zdieľaného sveta, do ktorého prispeli aj ďalší autori ako napr. Andrej Djakov, Schimun Wrotschek, Sergej Antonow, Sergej Kusnezow alebo Suren Zormudjan.
Okrem Metra je tvorcom niekoľkých ďalších žánrových i nefantastických kníh. V románe Будущее (Buduščeje) (s. ako Budúcnosť, č. ako Budoucnosti) popisuje svet preľudnenej Európy, v ktorom je za cenu straty ľudskosti porazená samotná smrť. v knihe Сумерки (Sumerki) (č. ako Soumrak) pre zmenu spracoval myšlienku apokalypsy spojenú s koncom mayského kalendára v roku 2012. V nefantastickej zbierke poviedok Рассказы о Родине (Rasskazy o Rodině) (č. ako Povídky o vlasti) z roku 2010 prezentuje mozaiku príbehov z novodobého Ruska. K postapo tematike sa v roku 2019 vrátil v sérii románov ПОСТ (Post). V prvej časti (s. ako Stanovište 1 - Apokalypsa je len začiatok..., č. ako Stanoviště - Na stráži), popisuje neutešené vojnou a chorobami zdevastované postputinovské Rusko, ktoré sa po občianskej vojne rozpadlo na množstvo malých štátikov.
Glukhovsky dlhodobo vystupuje ako kritik Putinovho režimu v Rusku. Od začiatku vojny na Ukrajine začal ostro vystupovať proti vládnej garnitúre, za čo bol na jeho hlavu vydaný zatykač. V polovici roku 2022 emigroval do zahraničia, odkiaľ pokračuje v kritike oficiálnej ruskej politiky.
Autor bol ženatý s novinárkou Elenou Glukhovskaya, s ktorou sa v r. 2020 rozviedol. Majú spolu dve deti. (Databáze Knih, Wikipedia, upravené)


Dmitry Gluchovsky - Stanoviště: Na stráži
Pôvodný názov: ПОСТ. Эпизод 1 (Post. Epizod 1) (2019)
Séria: Stanoviště #1 ( ПОСТ (Post) #1)
Vydavateľstvo: Laser-books
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 288
Väzba: pevná s papierovým obalom
ISBN: 978-80-242-8606-8
Preklad: Rudolf Řežábek

Vydavateľstvo Laser
Vydavateľstvo Laser / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB