Akú cenu má všetko zlato Kremnice? (recenzia)

Všetko zlato Kremnice je rozprávkovo vyzerajúca prvotina, ktorá ako prvotina vôbec nepôsobí. Aká teda je?
Filmová história scifi
Zástupcovia vydavateľstva Hydra nám v mnohých diskusiách, ktoré sme s nimi v našom online priestore viedli, prezradili, že pandémia bola pre nich veľmi náročným obdobím. Zdá sa však, že ho naše najfantastickejšie vydavateľstvo využilo najlepšie, ako sa dalo, lebo od minulého roku nám prináša nové knihy jednu za druhou. Medzi nimi hneď na prvý pohľad zaujme prvotina Jozefa Mikloviča Všetko zlato Kremnice – a to doslovne. Pevná čierna väzba so zlatým titulom a lemovaním s pôvabnou ilustráciou a impozantnou hrúbkou románu sa vyníma medzi ostatnými publikáciami a vyzerá presne tak, ako by si to každý fanúšik high fantasy želal. Čo sa skrýva vnútri?
Urban fantasy pre mládež, ktorá ale neurazí ani staršie publikum. Hlavný hrdinom je Jakub zo zlatníckej rodiny, na prahu dospelosti rieši školu, rodinu a svoje miesto na zemi, až kým ho život nestrhne do podzemia a neurčí mu vlastný smer. V horách, skalách a lesoch okolia Kremnice, a vôbec všade vo svete, sa totiž ukrývajú mýtické tvory a božstvá, ktoré si za tisíce rokov svojej existencie vytvorili vlastnú civilizáciu. Nie lepšiu, nie horšiu, ale inú, čím ďalej, tým viac odklonenú od tej hore. A tak keď sa Jakub ocitne medzi nimi, po chvíli nedôvery sa rozhodnú, že práve on môže byť ich vytúženým spojivkom s ľuďmi.
Všetko zlato Kremnice. Prvé vydanie (Hydra, 2022).
Všetko zlato Kremnice. Prvé vydanie (Hydra, 2022). / Zdroj Disclaimer
Autor veľmi trpezlivo a logicky opisuje spoločnosť a jej zákonitosti z pohľadu chlapca, ktorý sa pomaly mení v muža a hľadá si miesto na pomedzí dvoch svetov. Prím hrá dobre zvolený rozprávač, ktorého skúsenosti zo sveta ľudí veľmi prirodzene určujú jeho miesto v podzemí. Čitateľ sa po celý čas nachádza v hlave tohto v podstate už dospelého mladíka, a teda má príležitosť spoznávať fiktívny svet permoníkov, lesných víl, Živeny a Vesny rovnakým tempom ako Jakub, akoby sa do neho sám ponoril. Kubo je zvedavý a technický zdatný, čím si autor vytvoril príležitosť zaoberať sa technológiami permoníkov naozaj detailne. Nezvolil si pritom lenivo stredovekú verziu sveta, ani hypermodernú, ale umne kombinuje mýtickú atmosféru a prežité výrobné postupy s modernými. Práve prepracovanosť a hĺbka civilizácie, ktorú Miklovič vymyslel, nemá v slovenskej fantastickej literatúre obdobu. Samotný dej je pritom pomerne epizodický a slúži hlavne na vytváranie situácií, v rámci ktorých sa môže čitateľ s novým svetom čo najlepšie zoznámiť. Dozvie sa veľa o zlatníctve a výrobnom procese, či už tom skutočnom alebo fiktívnom, o čosi vylepšenom, na svoje si prídu fanúšikovia zbraní a ich výroby. Príbeh sa totiž do veľkej miery zaoberá prípravou na možný konflikt.
Kdesi na pozadí sa rysuje hrozba, tá však, najmä spočiatku, prebleskuje do deja len akosi náhodou, skryto, i keď čitateľ tuší, že hlavný konflikt sa bude točiť okolo nej. Banda tajomných cudzincov totiž začne unášať víly do otroctva. Kubovi je čosi ako násilie spočiatku úplne cudzie, postupne však aj vďaka prísnemu, no veľmi milenému majstrovi Mathyasovi či všetkými masťami mazanej Drancparte príde na chuť zbraniam a bojovému umeniu. Postavičky sekundujúce Jakubovi sú ďalším pôvabným prvkom Miklovičovho sveta. Motá sa ich tam naozaj veľké množstvo a niektoré síce len dotvárajú kulisy podzemnej civilizácie, ale túto úlohu plnia veľmi dobre. Do popredia vystupujú postavy ako charizmatický Joachim, človek, ktorý pred stovkami rokov bojoval vo vojne s Turkami, až kým mu víly nedali nesmrteľnosť. Veľký potenciál má aj Radawa, v podzemnom svete víla a v tom ľudskom topmodelka. Pevne verím, že autor nesklame, a nechá ju ešte ukázať jej vplyv a manipulatívny intelekt v plnej sile. O potenciáli hovorím, lebo zo záveru jasne vyplýva, že príbeh má pokračovanie (a potvrdzujú to aj samotné Hydry ale psst!).
Na záver treba povedať že kniha nepôsobí ako prvotina. Plynie systematicky a trpezlivo, no zároveň hravo a veľmi imaginatívne. Akcie tu nie aj až tak veľa, dielo má neodškriepiteľný feel-good feeling, čo nemusí každému sadnúť, ale podľa konca usudzujem, že práve toto sa v ďalšom diele prudko zmení. Nečakajte dramatické intrigy, skôr sondu do zvedavej mysle chlapca, ktorý spoznáva nový svet, čaro prvej lásky a nezmyselnosť nenávisti, svet, kde biotechnológie a mágia majú rovnakú moc.
Hodnotenie: 80 %
O autorovi
Jozef Miklovič (1964) sa metalurgii drahých kovov venuje už viac ako tridsať rokov. Pri písaní svojej prvotiny využil množstvo vedomostí, ktoré získal z dennodennej praxe, či už ide o výzdobu a úpravu zbraní, alebo o prebíjanie munície pre športovú streľbu. Okrem toho má na jeho tvorbu veľký vplyv záľuba v slovanskej a germánskej mytológii a histórii. Námet na knihu Všetko zlato Kremnice vznikol na prechádzke v lese, kde na neho spod zeme vyskočil permoník – našťastie len umelý. Inšpirácia však bola veľmi reálna, a tak momentálne pracuje na rozšírení svojej kremnickej ságy.

Jozef Miklovič – Všetko zlato Kremnice
Počet strán: 480
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
ISBN: 978-80-89968-79-4
Rok vydania: 2022
Obálka a ilustrácie: Jakub Šimjak

B.T. Niromwell

B.T. Niromwell
Má rada: dobrú literatúru, dobré béčka, knihy, filmy, rýpanie do začínajúcich autorov. Nemá rada: zlú literatúru, ľudí, čo používajú slovo "moc" ako príslovku

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB