Exception anime: chybná 3D tlač vo vesmíre

Máte chuť na kvalitnú sci-fi ako vystrihnutú z diel Lema alebo Asimova? Pozrite si Exception! Budete sa baviť.
Arcey
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
V ďalekej budúcnosti mieri k planéte X-10 vesmírna loď, ktorej posádka má zabezpečiť, aby pripravili pre ľudstvo nový domov a mohli ho úspešne kolonizovať. Nejde ale o obyčajných astronautov, všetci členovia sú vytlačení z genetického materiálu ľudí pripravených na misiu. Vytvorenie ľudskej schránky umožňuje technologický div – Kolíska.
Biologická 3D tlačiareň.
Zrazu sa objavíte nahý a v hlave máte všetky spomienky vášho pôvodného ja. Viete, ako vyzeráte, ako čo chutí, vonia, aký má tvar, ale aj to, kde sa nachádzate, akú máte úlohu a prečo to robíte. Viete, že ľudstvo potrebuje nový priestor, a je na vás, aby ste zabezpečili všetko potrebné. Viete, že ste len kópia a že vaše skutočné telo letí v ďalšej lodi za vami, uložené v kryospánku, a objaví sa o sto rokov neskôr. Máte ešte vôbec dušu? A čo vaše postoje, názory a spomienky? Ste vôbec dôležitý, bude vaša smrť mať zmysel?
exception | Official Trailer | Netflix Disclaimer
Ako vidieť, seriál Exception z produkcie Netflixu je poriadna dávka filozofických myšlienok a spočiatku sa javí ako priamočiary príbeh okolo neľahkého poslania. Našťastie, disponuje veľkým množstvom zvratov, prekvapení a aj menením rytmu. Je to sci-fi triler s úžasnou atmosférou, plný akčných scén či do detailov premyslených kulís a konfliktov. Spomínaná psychologická rovina miestami spomaľuje dej, ale nemusíte sa báť, každá epizóda má poriadnu dávka napätia.
Jednotlivé postavy sú obrovským plusom a vnášajú do deja väčšie či menšie tajomstvá, ako aj vlastné a miestami skryté motivácie. V posádke je lekárka Nina, technik Oscar, expert na bezpečnosť s bojovými zručnosťami Mack, botanička Patty so silnými empatickými sklonmi a nakoniec veliteľ Lewis. Práve jeho osoba – teda kópia – odštartuje rad neočakávaných a nebezpečných udalostí a posádka bude čeliť dilemám najrôznejšieho druhu.
Posádka: chybne vytlačený Lewis
Posádka: chybne vytlačený Lewis Disclaimer
Posádka: Mack
Posádka: Mack Disclaimer
Posádka: Oscar
Posádka: Oscar Disclaimer
Posádka: Nina
Posádka: Nina Disclaimer
Posádka: Patty
Posádka: Patty Disclaimer
Čo sa týka grafickej stránky, ide o celkom rozporuplné dielo a animácia bude na diváka od prvých sekúnd pôsobiť zvláštne. Po vizuálnej stránke sa totiž nejedná o klasické anime, skôr ide o CGI efekty spojené s technológiou motion capturingu. Tvorcovia použili menej tradičné techniky tieňovania namiesto hladkých a realistickejších, aké sa zvyknú viac využívať. Nie je to viditeľné iba na postavách, ale aj na mnohých predmetoch a samotnom prostredí. Dizajn vychádza z návrhov japonského maliara Yoshitaka Amana. V jednom z rozhovorov produkčný tím pripúšťa, že na prvý pohľad môže seriál odradiť divákov, ale na druhej strane je treba povedať, že ten, kto tomu dá šanca, nebude ľutovať.
Problémom môže byť aj logika niektorých scén a technológie, ale je úplne zbytočné sa na ne zameriavať, štýl je veľmi svieži a v dnešných časoch aj unikátny. Pripomína skôr diela klasických sci-fi autorov, ako sú Stanislaw Lem, Artur C. Clarke či Isaac Asimov a ďalší. V jednej chvíli budete mať dojem, že pozeráte Votrelca, ale potom sa to zvrtne nečakaným a nápaditým smerom.
exception | Opening / Music by Ryuichi Sakamoto | Netflix Anime Disclaimer
Intro je pôvabné a vôbec nevybočuje z moderného trendu. Sprievodná hudba je menej výrazná, napriek tomu prispieva k skvelej atmosfére a hudobné motívy pasujú do scén citlivo a premyslene. Seriál má adekvátnu dĺžku epizód, takmer vôbec nedáva čas na nudu a po ôsmych častiach máte pocit, že všetko bolo povedané a vysvetlené. Je pravda, že sa hovorí aj o druhej sérií, ale je ťažké si predstaviť pokračovanie dostatočne vysvetlenej a ukončenej zápletky.

Záver: Exception je seriál ako zo starých čias, s veľkým dôrazom na príbeh a postavy. Popri hlavnej úlohe rieši aj vedľajšie motívy a stavia diváka pred morálne dilemy či „väčšie“ myšlienky. Je veľmi pravdepodobné, že takáto predstava budúcnosti a kolonizácie odľahlých planét by priniesla oveľa viac problémov, ako sme mohli vidieť v tomto diele, napriek tomu ide o podmanivý a nevšedný zážitok.

Hodnotenie: 90%

Exception / Liwai
Krajina pôvodu: Japonsko
Výroba: Japnsko, Netflix, 2022, 8 x 24-45 min
Jazyk: japonský, anglický
Žáner: sci-fi
Réžia: Júzó Sató
Hudba: Rjúiči Sakamoto
Hrajú:Acumi Tanezaki, Čikariho Kobajaši, Takahiro Sakurai, Takanori Hošino, Júko Kaida

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Exception

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Exception