Naďa Vojteková – Z Krajiny tieňov (recenzia)

Slovenského hororu je ako šafranu, no keď sa nejaký objaví, tak to stojí za to. Práve ním je zbierka poviedok Z Krajiny tieňov od Nadi Vojtekovej.
Lukáš Polák
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Literárny horor na Slovensku. Pustá pôda. Ani tento rok sa neroztrhlo vrece so žánrovými knihami. Hororový román (dúfam, že sa mýlim) vyšiel iba mne (KRIAKY) a svetlo sveta uzreli dve hororové zbierky pod hlavičkou Hydry. Prvou je Slovenské Temno (kde tiež nájdete moju poviedku s názvom “Muž v mokrom odeve”) a druhou Z krajiny tieňov od Nadi Vojtekovej. Najvýraznejším dieťaťom našej scény je hororový časopis Charon, ktorý vydal dve plnohodnotné čísla a jedno bonusové s výhernými poviedkami zo súťaže O krvavý brk. A aby som bol férový, tak posledný týždeň v roku vyjde román, ktorý spolu napísali Honza Vojtíšek a Ivan Kučera s názvom „Ďábluv hřbet“, čiže to môžeme rátať ako polovičný príspevok do slovenského hororu. Poďme sa však pozrieť na zbierku Z krajiny tieňov.
Z krajiny tieňov. Prvé vydanie (Hydra, 2022).
Z krajiny tieňov. Prvé vydanie (Hydra, 2022). Disclaimer
Naďa Vojteková je nádejná tvár slovenského hororu, jej štýl je ľahký, prevažne príbehový, s vydarenými opismi, mysterióznou atmosférou a originálnymi námetmi. V jej tvorbe cítim vplyv H. P. Lovecrafta, Clive Barkera či dokonca Guillerma Del Tora. Základom príbehov je horor, no do neho vnáša aj vplyvy fantasy, thrilleru či scifi. Veľkou témou Nadinej tvorby sú únosy (objavuje sa vo viacerých poviedkach) a vystavenie nevinných postáv psychickému tlaku, zotročeniu či už silnou mužskom entitou alebo nadprirodzenou bytosťou.
Predstavím tie najlepšie kúsky:
„Hladné jazero“ – Príbeh o chlapcovi, ktorému učaruje krásna a tajomná bytosť na jazere. Keď s ňou nadviaže kontakt, zistí, že je v nej viac temnoty ako krásy. Poviedka má skvelé opisy príšer (pripomenie diela od Guillerma Del Tora), psychologický svet postáv a skvelú, stiesnenú atmosféru.
„Kufor“ – V tejto poviedke Naďa zmiešala mysteriózny horor so scifi. Príbeh je o študentovi cestujúcom vo vlaku, kde stretne vysokého záhadného muža s obrovským kufrom. Mysteriózna atmosféra začne narastať, keď zistí, čo sa v kufri nachádza. Vydarený tajomný príbeh so skvelou pointou.
Na druhú stranu musím spomenúť aj najslabší kúsok „Matka“, kde chýbal lepšie vystavený dej, obsahuje strašne veľa postáv, čitateľ sa v nich stratí a celkovo ma nedokázala vtiahnuť do deja a atmosféry príbehu.
Knižka sa pýši krásnymi ilustráciami a vydarenou obálkou, ktorá skôr našepkáva, že ide o fantasy knižku (pritom je to odkaz na poviedku „Hladné jazero“), no nenechajte sa pomýliť. Je to vydarené hororové dielo.
Hodnotenie: 75%

Naďa Vojteková – Z Krajiny Tieňov
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 296
Väzba: pevná väzba
ISBN: 9788089968879


Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB