Ukážka: Neil Sharpson - 2184: Pád Kaspické republiky

Vydavateľstvo Planeta9 prináša zaujímavý román, v ktorom sa snúbi kyberpunk, autoritárska dystópia, umelé inteligencie i detekltívna zápletka. Nech sa páči, ukážka z knihy 2184: Pád Kaspické republiky od málo známeho autora Neila Sharpsona.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
2184: Pád Kaspické republiky. Prvé české vydanie (Planeta9, 2022).
2184: Pád Kaspické republiky. Prvé české vydanie (Planeta9, 2022). Disclaimer
Život v Kaspickej republike naučil agenta Nikolaja Southa dvom pravidlám. Prvé: Nikomu never. Druhé: Neurob si nepriateľov.
Kaspická republika sa považuje za posledný ostrovček ľudskej rasy a humanity vo svete riadenom umelou inteligenciou. Svet považuje Kaspickú republiku za brutálnu diktatúru, ktorá svoje deti nemilosrdne drví pomocou propagandy, izolácie a polície.
Pre Southa všetko zmení smrť prominentného novinára, a predovšetkým odhalenie, že najväčší obhajca režimu bol v skutočnosti „stroj“, umelá inteligencia operujúca v ľudskom tele. Do zeme prichádza ďalší „stroj“ identifikovať mŕtveho. A nič sa v Kaspickej republike neteší väčšej nenávisti ako stroje. Snáď s výnimkou vládnucej strany.
Southova nová úloha sprevádzať „vdovu“ ho uvrhne do víru zrady, vrážd a sprisahania, ktoré môžu republiku nadobro zničiť.

Neil Sharpson
_
Neil Sharpson žije v Dubline so svojou manželkou a ich dvoma deťmi. Je absolventom programu New Playwright's Programme v Abbey Theatre a dostal sa do užšieho výberu na Maguire International Playwrighting Award.
Neil písal pre divadlo už od svojich tínedžerských rokov a v roku 2017 prešiel na písanie románov. V roku 2021 adaptoval svoju vlastnú hru The Caspian Sea do knižnej podoby s názvom When the Sparrow Falls (č. ako 2184: Pád Kaspické republiky (Planeta9, 2022)), v ktorej sa preplietajú motívy dystópie, kyberpunku a detektívky.
Považuje sa za veľkého fanúšika animácie a aj preto píše blog Unshaved Mouse o komediálnych recenziách, ktorý sa väčšinou zameriava na animované filmy a filmy z komiksov.


Neil Sharpson - 2184: Pád Kaspické republiky
Pôvodný názov: When the Sparrow Falls (2021)
Vydavateľstvo: Planeta9
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 432
Väzba: brožovaná / mäkká
ISBN: 978-80-88321-92-7
Preklad: Martin Královec

Vydavateľstvo Planeta9
Vydavateľstvo Planeta9 / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB