SMILE (2022): Úsmev ako prekliatie (Recenzia)

Psychiatričku Rose postihne desivá kliatba úsmevu. Dokáže sa dostať z jej pazúrov?
Lukáš Polák
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Aj tebe sa zdá, že v poslednej dobe trailery prezrádzajú zbytočne veľa? Neukážu ti len náznak zápletky, postavy a prostredie. Nie. Idú ďalej. Odhalia ti skoro celý príbeh. Naposledy sa to podarilo BLACK PHONE, ktorý vyzradil dej pomaly celého filmu a podobný pocit som mal aj zo SMILE. Prečo to robia? Načo je to dobré? Tvorcovia by si mali brať príklad od Jordana Peeleho, ktorý trailerom ešte viac zahmlí zápletku a tým pádom sa filmu neviem dočkať.
Úsmev - Plagát
Úsmev - Plagát / Zdroj Disclaimer
Psychiatrička Rose navštívi zvláštna pacientka. Tvrdí, že ju prenasleduje bytosť kradnúca ľudské tváre ako masky a neustále sa usmieva. Desivým úsmevom. Následne sa aj sama pacientka začne diabolsky usmievať a berie si život priamo pred Rose. Netrvá dlho a Rose tiež zazrie hrozivý úsmev na tvárach svojich známych. Je prekliata?
Najväčším problémom filmu je, že prišiel so skvelým nápadom na desivú kliatbu, no kreatívne s ideou nepracuje. Iba ju hľadí po povrchu, servíruje ju povrchne a pritom je tam veľký potenciál na vyhratie sa s myšlienkou. Ako keby sa tvorcovia báli ísť hlbšie, pridať vrstvy, rozšíriť motív a dostať sa skrz komerčný a plochý horor do skutočného hororu. Do hororu, kde sa trhajú hranice reality. Ruku na srdce, jedna taká scéna tam predsa bola a veľmi milo ma prekvapila, no to sa mi zdá málo. Nápad mi kúsok pripomenul môjho obľúbenca Džundžiho Itóa, no tento chlapík by motív pretavil na inú úroveň.
Smile - Trailer Disclaimer
Po hereckej a logickej stránke nie je filmu, čo vytknúť. Rose v podaní Sosie Bacon hrá dobre, cítiť z nej to zúfalstvo, beznádej, paranoju a blížiace sa zatratenie. Čo sa týka logického správania, nie len Rose, ale všetkých postáv, tak nemám výrazné výčitky. Všetci sa, čo je na horor dosť ojedinelé, chovali logicky bez rušivých prešlapov.
Po technickej stránke musím vychváliť hudbu. Vďaka jej „creepy“ feelingu mali scény krásne vybudovanú pôdu pre „hrôzu“. A na porade o efektoch sa zrejme sťahovali opasky, pretože pôsobili ako z B-čkového filmu. Nie že by som ich nemal rád, ale film sa celý čas tváril ako mainstreamové „Ačko“ a efekty narúšali túto ideu.
Úsmev - obrázok Úsmev - obrázok
Úsmev - obrázok / Zdroj Disclaimer
Výrazným prvkom boli lakačky. Nemám rád, keď na mňa skáču z každého rohu, no SMILE s nimi pracoval s mierou a hlavne ich využíval veľmi trefne a vždy ma dostali. Musím sa priznať, viackrát som v kine podskočil a chytil za srdce. Horšie je, že atmosféra desivnosti z kliatby nebola skoro žiadna a všetky karty boli stavené na lakačky.
SMILE prišiel s originálnym nápadom, ale nedokázal ho kreatívne využiť. Film nemá odvahu ísť hlbšie do skutočného hororu a ostáva plávať na plytkých vodách mainstreamu, čo mu zabezpečí blízke zapadnutie prachom. Filmu z totálneho nadpriemeru vyťahuje jedna vydarená scéna (podobné na nás mali skákať od polky filmu jedna za druhou) a to sa mi zdá málo.

Hodnotenie: 60%

SMILE / Úsmev
Žáner: Horor
Krajina: USA
Stopáž: 117 min
Rok: 2022
Réžia: Parker Finn
Scenár: Parker Finn
Obsadenie: Kyle Gallner, Sosie Bacon, Jessie T. Usher, Rob Morgan, Kal Penn, Caitlin Stasey, Judy Reyes, Robin Weigert, Gillian Zinser, Nick Arapoglou

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Úsmev

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Úsmev