Obrovské kladivo, influenceri a multivesmír

Jokerova lepšia polovička, neoddeliteľná súčasť týmu Suicide Squad, DC-čkovský Deadpool. Harley Quinn sa pýši mnohými pomenovaniami a užíva si svoje miesto medzi najobľúbenejšími postavami DC. To, ako dopadlo jej najnovšie sólo dobrodružstvo, sa dozviete v recenzii.
10Geek
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Na to, že je Harley pomerne mladá postava, stihla prejsť už dlhú cestu. Od svojich začiatkov v 90tkovom Batman animáku, cez komiksovú premiéru počas mega eventu No Mans Land, až po tri celovečerné filmové dobrodružstvá. Slovami klasika, Harley ide ako píla a fanúšikovia ju milujú. To však nie je môj prípad. Nehovorím, že bývalú doktorku Quinzelovú nemám rád, ale čisto komediálne komiksy nikdy neboli môj šálok kávy. Preto som nikdy neprišiel na chuť jej sólo sérii. Áno, skúsil som všeobecne obľúbený run Connerovej a Palmiottiho, ale po prvej knihe som sa už k nemu viac nevrátil. Vtedy som zistil, že Harley v komiksoch mám radšej ako vedľajšiu postavu, ktorá vhodne dávkovaným humorom okorení príbeh. Tak isto vyslovene neznášam, ako prvý film Suicide Squad zromantizoval vzťah Harley a Jokera. Väčšina divákov totiž absolútne nepochopila, že ich vzťah je o zneužívaní a fyzickej a psychickej nadvláde Jokera nad Harley.
Harley Quinn, Vol. 2: Harley ničí vesmír - Obálka - Obálka prvého českého vydania Obálka prvého českého vydania
Harley Quinn, Vol. 2: Harley ničí vesmír - Obálka - Obálka prvého českého vydania Disclaimer
Ale o tom som tu nechcel písať. Všimol som si totiž, že v BBArt začali vydávať novú Harley sériu, písanú autorom, Samom Humphriesom. Povedal som si teda, že novej sérii dám šancu a uvidíme, či ma osloví viac, než tá predchádzajúca. Humphries je pomerne mladý autor, ktorý s vlastnými sériami moc skúseností zatiaľ nemá. Na vlastné náklady vydal minisériu Sacrifice, ktorá sa celkom uchytila a vydavateľstvo Dark Horse ju následne vydalo v pevnej väzbe. To malo za následok to, že si ho všimli aj väčšie vydavateľstvá, kde mu pridelili práce na tie-inoch k väčším eventom. Pre Marvel to bola napríklad miniséria Planet Hulk a Star Lord and Kitty Pride k eventu Secret Wars, alebo špeciálne číslo v rámci série Avengers. V DC prispel k eventu Dark Nights: Death Metal v rámci tie-inu Multiverse who laughs a pomáhal pri písaní série Green Lanterns. No a následne mu bola pridelená práca na najnovšej sérii Harley Quinn.
Harley Quinn, Vol. 2: Harley ničí vesmír - Scéna - Vklady a výbery Vklady a výbery
Harley Quinn, Vol. 2: Harley ničí vesmír - Scéna - Vklady a výbery Disclaimer
Harley ničí vesmír je druhou knihou Humphriesovej série. Prvú som nečítal, ale našťastie som vôbec nemal pocit, že by som naskočil na rozbehnutý vlak. V deji a udalostiach som sa nestrácal, za čo musím autora pochváliť. Ono aj celá kniha nie je nejakým uceleným príbehom, ale skôr sa jedná o štyri kratšie dobrodružstvá, ktoré na seba nadväzujú skutočne minimálne. Hneď v prvej kapitole, ktorá bola pôvodne vydaná v rozšírenom jubilejnom 50. čísle, sledujeme bláznivé a pomerne zábavné dobrodružstvo. Harley v ňom číta komiks o sebe, čiže tu dostávame snahu o meta rozsah, a tým naruší kontinuitu multivesmíru DC. A čo je najhoršie, vymaže z existencie svoju vlastnú matku. Harley teda putuje od jedného odkazu na slávne eventy a udalosti histórie DC Comics k druhému a predstavuje ich viac či menej podarené paródie. O tom, ako veľmi Vás bude táto kapitola baviť rozhodne aj fakt, ako veľmi máte DC načítané. Čím lepšie poznáte tento vesmír, tým viac narážok pochytíte. Harley v jej snažení pomáha aj strážkyňa kontinuity Jonni DC ... a ja vážne neviem, či mám nejako adresovať tento pubertálny humor. Každopádne, je to Harley Quinn, takže to sem asi patrí.
Harley Quinn, Vol. 2: Harley ničí vesmír - Scéna - Cmuk Cmuk
Harley Quinn, Vol. 2: Harley ničí vesmír - Scéna - Cmuk Disclaimer
Na toto multivesmírne dobrodružstvo mierne nadväzuje aj ďalší príbeh, v ktorom sa do súčasnosti dostal hrdina zlatého veku - Kapitán Triumph. Musím povedať, že mám rád, keď autor vytiahne nejakú zabudnutú komiksovú postavu a šikovne ju zapracuje do príbehu. Predsa len, mojim najobľúbenejším autorom je Grant Morrison a niečo podobné by sa dalo považovať za poznávací znak jeho práce. Mimochodom, Kapitána Triumpha Morrison použil ešte v začiatkoch svojej kariéry, v jeho vynikajúcej sérii Animal Man. Humphries, žiaľ, nie je Grant a je to na výsledku poznať. Príbeh sa teda nejako „udeje“, ale vo finále vo mne nezanechal nič zapamätaniahodné. To isté platí aj o treťom príbehu, v ktorom Harley bojuje s nástrahami života inluencera a loví lajky a videnia. Nohy jej však podráža mladá záporáčka Malá Pohroma, ktorá sa so všetkých síl snaží zapôsobiť na svojho otca... ehm, Veľkú Pohromu. Dostávame teda príbeh o hľadaní vlastnej identity a vymanení sa z tieňov našich predkov. Na druhú stranu musím uznať, že počas tohto príbehu som sa niekoľkokrát nahlas zasmial, čo sa rozhodne počíta. Dosiahnuť u mňa takýto efekt nie je jednoduché. Na záver dostávame krátky príbeh o mačkách, ktorý je ale totálne stupídny a aj keď sa snaží o feministický presah, tak sa stále jedná o najhlúpejšiu vec, akú som tento rok čítal.
Harley Quinn, Vol. 2: Harley ničí vesmír - Scéna - Triumfujúci Triumph Triumfujúci Triumph
Harley Quinn, Vol. 2: Harley ničí vesmír - Scéna - Triumfujúci Triumph Disclaimer
Výtvarníkov sa nám v Harley ničí vesmír vystriedalo hneď niekoľko. V úvodnej multivesmírnej kapitole ich bolo naozaj veľa, tak mi určite prepáčite, keď týchto menovať nebudem a sústredím sa na tých, ktorí kreslili ucelené príbehy. Dobrodružstvo s Triumphom nakreslil mladý ilustrátor Sami Basri, ktorý stihol už pracovať na sériách ako Action Comics, Superman, Catwoman alebo Batgirl. Má pekný čistý mainstreamový štýl, ktorému nemožno nič vytknúť. Verím, že časom ho vycibrí aj k niečemu osobitejšiemu, vďaka čomu bude čitateľmi rozpoznateľný na prvý pohľad. To isté platí aj pre autora kresieb príbehu o Malej Pohrome, ktorým je Lucas Werneck. S jeho prácou sa čitatelia mohli stretnúť v Marvel sériách ako X-Men: The trial of Magneto alebo Immortal X-Men. A strašný mačací príbeh nakreslila Mirka Andolfo, čo bolo jediné skvelé na záverečnej kapitole. Andolfo je talentovaná talianska spisovateľka a ilustrátorka. V češtine jej vyšla kompletne výborná séria Proti Přírode a ak ste ju ešte nečítali, napravte to. Výborné je, že Andolfo má na prvý pohľad rozoznateľný štýl. Jedná sa o kresbu ľahko pripomínajúcu animáky Looney Tunes so štipkou sexy zmyselnosti.
Harley Quinn, Vol. 2: Harley ničí vesmír - Scéna - Čaute Komiksác! Čaute Komiksác!
Harley Quinn, Vol. 2: Harley ničí vesmír - Scéna - Čaute Komiksác! Disclaimer
Harley ničí vesmír v češtine vydalo vydavateľstvo BBArt v klasickej brožovanej verzii. V tomto formáte štandardne vydávajú všetky ongoing superhrdinské série a nie je im čo vytknúť. Sú to kvalitné brože, dobre sa držia v rukách a je poznať, že niečo vydržia. O preklad sa postarala Hana Vrábelová a odviedla výbornú prácu. Prekladu ako takému nie je čo vytknúť, čo ma však prekvapilo je, že bubliny na obálkach ostali nepreložené, čiže sú v angličtine. Tomuto rozhodnutiu úplne nerozumiem, keďže preložiť obsah bublín by nemal byť najmenší problém. Navyše, keď sa v BBArt rozhodli preložiť mená protivníkov Malá Pohroma a Veľká Pohroma, nepreloženie obálok pôsobí o to podivnejšie.

Záver: Harley ničí vesmír mi potvrdil, že sólo dobrodružstvá Harley Quinn nie sú nič pre mňa a stále ju považujem za silnejšiu vtedy, keď je vedľajšou postavou. Nepochybujem však, že pubertálny humor posolený mládežníckými posolstvami si svoju cieľovku nájde. Ja však v komiksoch hľadám trochu viac, než srandičky. Nieže by mi vadili, ale podstatný je pre mňa dobrý príbeh. Ten však Harley nemá. Ako pozitívum beriem, že prvú kapitolu plnú odkazov na bohatú históriu DC Comics som si celkom užil a v príbehu o Malej Pohrome sa objavilo pár vtipov, nad ktorými som sa zasmial nahlas. Tiež chválim slušne zvládnutú výtvarnú stránku komiksu. Ak teda obľubujete komediálne komiksy pre násťročných s humorom určeným práve tejto vekovej kategórii, novú Harley si užijete.

Hodnotenie: 50%

Harley Quinn 2: Harley ničí vesmír
Pôvodný názov: Harley Quinn, Vol 2: Harley destroy the universe
Scenár: Sam Humphries
Kresba: Sami Basri, Lucas Werneck, Mirka Andolfo
Jazyk: Český
Preklad: Hana Vrábelová
Počet strán: 160
Väzba: Brožovaná
Rok vydania: 2022
ISBN: 978-80-7595-577-7

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo BBart, ktorému týmto ďakujem.

10Geek

10Geek
My name is my name

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB