Land of the Lustrous #2: Hlboko pod hladinou

Kam sa posunul v druhom zväzku dej výbornej mangy od Haruko Ičikawy?
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Prednednávnom som spísal svoje pocity ohľadom prvého zväzku mangy Land of the Lustrous (Hóseki no Kuni) od japonskej autorky Haruko Ičikawy. V tomto príbehu sme spoznali základy fungovania spoločenstva tzv. Lustrous, teda oživených androgýnnych drahokamov, ktoré spojili svoje sily najmä preto, aby sa dokázali ochrániť pred tajomnými Lunariánmi, prahnúcimi po ich vzácnych častiach tela.
Hlavnou hrdinkou príbehu je nemotorná ale dobrosrdečná Phos, alebo teda Phosphophyllite. Phos je Lustrous, ktorá nevyniká prakticky ničím. Jej tvrdosť je nízka, zatiaľ čo jej schopnosť dostať sa do problému je enormná. Najmä preto nepatrí medzi obľúbencov ostatných Lustrous. V prvom zväzku jej to dali pocítiť najmä jedovatá nočná strážnička Cinnabar a drsná ochrankyňa Bort. Obe tieto Lustrous sú zatrpknuté, aj keď ich dôvody sú rôzne. Bort je ako najsilnejšia spomedzi drahokamov neustále nútená do boja a najlepšie spomedzi všetkých Lustrous rozumie tomu, aká vratká je ich bezpečnosť. Cinnabar sa zas musí strániť ostatných drahokamov, pretože neustále produkuje jed, ktorý im znemožňuje čerpať energiu zo Slnka, čím ich zabíja.
Land of the Lustrous (2.) Land of the Lustrous (2.)
Land of the Lustrous (2.) Disclaimer
Phos prišiel osud Cinnabar veľmi depresívny a nespravodlivý, preto sa jej aj napriek protestom pokúša nájsť novú, lepšiu prácu, v ktorej by lepšie využila aj iné svoje danosti, než len schopnosť ostať bdelá aj bez slnečného svitu. Keďže sa jej nedarí nájsť nič, čo by aspoň čiastočne spĺňalo jej predstavy, rozhodne sa prijať pomoc morského slimáka menom Ventricosus, tvrdiacom o sebe, že je vládcom tajomnej morskej rasy menom Admirabilis. Ten tvrdí, že má pre Phos všetky odpovede, ktoré potrebuje, avšak musí ísť s ním do mora. Napriek nesúhlasu majstra Konga Phos súhlasí a nasleduje morského slimáka do mora. Ten vtedy na seba preberá skutočnú podobu, nie veľmi odlišnú od vzhľadu samotných Lustrous. Objasňuje však našej hrdinke, že narozdiel od drahokamových ľudí na konci svojich životov zažívajú smrť. Koncept smrti ako takej je pre Phos nanajvýš nepochopiteľný a fascinujúci.
Ventricosus napokon Phos rozpovie aj legendu, ktorá sa traduje medzi jej druhom už celé generácie. Hovorí jej, že kedysi Zem obývali tvory, nazývané ľudia. Tí prežili všetky dopady meteoritov, ktoré kedysi dávno zasiahli Zem, avšak ten posledný, šiesty, ľudí rozbil na tri esencie - mäso, kosti a dušu. Mäso reprezentujú Admirabilis, kosti zas Lustrous. Phos sa pýta, kto sú teda tá tretia esencia, teda duše. Tí podľa legiend Admirabilis chodia po Zemi a neustále sa snažia nájsť mäso a kosti, aby sa im podarilo nanovo stať ľuďmi. Phos s hrôzou dochádza, že celý čas hovoria o nebezpečných Lunariánoch.
Land of the Lustrous (2.) Land of the Lustrous (2.)
Land of the Lustrous (2.) Disclaimer
Druhý zväzok tejto fantastickej seinen mangy prináša to, čo nám chýbalo vo zväzku prvom, teda hlbšie vysvetlenie toho, ako vznikli Lustrous a ako funguje ich svet. Lepšie chápeme motivácie Lunariánov, teda hlavných záporných postáv celej série, nehľadiacich na nič iné, než svoje vlastné záujmy.
Zároveň príbeh dodáva oveľa väčšiu hĺbku samotnej Phos. Tá by sa pre iných aj rozdala. Naivné slniečko chce pre svojich blízkych len to najlepšie a súčasne sa chce stať aj dostatočne silnou, aby nebola považovaná za zahanbujúco podpriemernú. Prechádza si hroznými zážitkami a napokon svoj cieľ aj čiastočne napĺňa, aj keď daň za novonadobudnutú silu je oveľa krutejšia, než by si Phos mohla kedykoľvek pomyslieť.
Čo sa týka grafickej stránky, azda jej nemám čo vytknúť. Druhý zväzok zásadne zlepšuje aj moju najväčšiu výhradu ohľadom prvého volumka, a teda nižšiu rozoznateľnosť jednotlivých Lustrous. Tento nedostatok Ičikawa výrazne zlepšuje a tým pádom robí čítanie jednoduchším.
Vizuál Land of the Lustrous mi sedí. Extrémna minimalistickosť a veľmi výrazné narábanie s čiernočiernymi plochami sa síce nemusia páčiť každému, ale k deju sedia výborne a dávajú vyniknúť deju a témam mangy. Tie ostávajú na veľmi vysokej úrovni a prinášajú čitateľovi naozaj rozmanitú plejádu najrôznejších emócií.
Druhý zväzok Land of the Lustrous odhaľuje zas o kúsok viac z tajomstiev svojho rozsiahleho sveta a ponúka výborný dej zaodetý do uhrančivej a prekrásnej kresby.

Haruko Ichikawa - Land of the Lustrous (2. zväzok)
Vydavateľstvo: Kodansha Comics
Jazyk: Anglický
Počet strán: 200
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2017

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB