Land of the Lustrous #1: Honba drahokamu za zmyslom života

Manga Land of the Lustrous od Haruko Ichikawy patrí k tomu najlepšiemu, čo tento žáner v súčasnosti ponúka. Aký je prvý zväzok tohto príbehu o hľadaní zmyslu života?
8HitBoy
Podporte scifi.sk
Japonská autorka mangy Haruko Ichikawa je na poli tohto ázijského fenoménu už skúsenou harcovníčkou. Kariéru začala už v roku 2006 one-shotom Star Lover (Hoshi no Koibito). V priebehu rokov 2007 a 2011 vydala šesť ďalších one-shotov, ktoré napokon zhrnula v dvoch zbierkach príbehov Mushi to Ura a 25-ji no Vacances. V roku 2012 začala vydávať svoj najznámejší príbeh s názvom Land of the Lustrous (Houseki no Kuni), ktorý vychádza bez prestávky do dnešnej doby. Ichikawin magnum opus, pojednávajúci o spoločnosti oživených drahokamo,v sa takmer ihneď stal veľkým fenoménom a získal si solídnu základňu fanúšikov. Preniknutiu tohto príbehu aj k západnému publiku napomohlo najmä anime spracovanie z roku 2017. Land of the Lustrous sa už dlhodobo udržuje vysoko v rebríčkoch najlepšie hodnotených mang všetkých čias. Či sa jedná o zaslúžené umiestnenie som sa rozhodol posúdiť sám a kúpil si prvých pár zväzkov tejto mangy. Poďme sa jej pozrieť na zúbok!
Land of the Lustrous (1.) Land of the Lustrous (1.)
Land of the Lustrous (1.) Disclaimer
Svet tejto mangy je úplne rovnaký ako ten náš, avšak posúvame sa o mnoho storočí do budúcnosti. Ľudstvo bolo vyhladené pri obrovskej katastrofe, počas ktorej došlo k vytvoreniu piatich nových mesiacov, obiehajúcich okolo Zeme. Novým podmienkam sa prispôsobilo len niekoľko nových foriem života nazývaných Lustrous. Tieto androgýnne bytosti sú v podstate stelesnením drahokamov a podobne ako oni sa Lustrous delia najmä podľa svojej tvrdosti.
Hlavným hrdinom nášho príbehu je najmladšia a najmäkšia spomedzi Lustrous menom Phosphophyllite, alebo skrátene Phos. Pri svojej tvrdosti 3.5 na Mohsovej stupnici tvrdosti je Phos neschopná boja, a teda nemôže svoj domov chrániť pred nebezpečnými obyvateľmi mesiacov, prichádzajúcimi raz za pár dní na Zem s cieľom ukradnúť kusy tiel Lustrous, z ktorých si robia dekorácie a šperky.
Keďže Phos nemá žiaden viditeľný talent okrem neustáleho dostávania sa do problémov, vodca Lustrous Kongo skutočne nevie, aké uplatnenie jej nájsť. Napokon nachádza riešenie a poveruje ju úlohou spísať rozsiahlu encyklopédiu o histórii a prírode. Phos je týmto nápadom nadšená a rada prenecháva boj oveľa tvrdším Lustrous ako Bort alebo Diamond.
Land of the Lustrous (1.) Land of the Lustrous (1.)
Land of the Lustrous (1.) Disclaimer
Land of the Lustrous (1.) Land of the Lustrous (1.)
Land of the Lustrous (1.) Disclaimer
V rámci svojej úlohy sa rozhodne vyhľadať Lustrous menom Cinnabar. Manga v tomto prípade ostáva verná prírodným vedám – keďže cinabarit je z chemického hľadiska sulfid ortuťnatý, teda spojenie dvoch jedovatých prvkov, Cinnabar je charakteristická neustálou produkciou prudkého jedu. Cinnabarin jed pri kontakte s telom iného Lustrous znemožní telu zasiahnutého prijímať energiu zo slnečného svetla, a tým pádom ju zabíja. Odsúdená na osamelý život, Cinnabar je vyhnaná na okraj spoločnosti a prischla jej úloha nočného strážcu, hoci krvilační obyvatelia mesiacov doposiaľ nikdy nezaútočili v noci. Keď ju Phos spoznáva, príde jej Cinnabarin osud nesmierne krutý a smutný. Rozhodne sa jej preto nájsť lepšie uplatnenie a chce sa pokúsiť začleniť ju opäť medzi ostatných Lustrous.
Najväčšou devízou tejto mangy je až prekvapivá emočná hĺbka. Už v prvých šiestich kapitolách príbeh rozoberá viacero zaujímavých tém. Postupne zisťujeme, že hoci navonok vyzerá spolunažívanie necelej tridsiatky Lustrous ideálne, každý jeden z nich bojuje svoj vlastný vnútorný boj a skrýva aj tvár, ktorú nechce ukázať ostatným. Medzi tie najzaujímavejšie témy patrí napr. konflikt Phos a dua Bort a Cinnabar. Ich videnie sveta je zásadne odlišné – zatiaľ čo Phos je plná ideálov a vidí v ostatných len dobro, staršie, tvrdšie a skúsenejšie Bort a Cinnabar už ideály dávno stratili, ostatným neveria a svoje okolie posudzujú už len podľa schopnosti ochrániť svoje spoločenstvo.
Land of the Lustrous (1.) Land of the Lustrous (1.)
Land of the Lustrous (1.) Disclaimer
Rovnako zaujme uvažovanie Diamond, prezývanej aj Dia, o ostatných Lustrous, a najmä jej vzťah s Bort, ktorý balansuje na hrane čistej lásky, ale aj tichej závisti. Príbeh mangy v tomto ohľade neprestáva prekvapovať a rozvíjať skutočne zaujímavé myšlienky, ktoré možno preniesť aj do reálneho života a množstvo čitateľov sa v nich pokojne môže nájsť.
Kresba mangy je miestami veľmi expresívna, inde ornamentálna a detailná. Je určite potrebné si na vizuál Land of the Lustrous zvyknúť, nemusí každému sadnúť na prvý pohľad. Viacero online recenzií taktiež príbehu vyčíta pomalšie tempo a neprehľadnosť. Príbehu Land od the Lustrous je potrebné venovať svoj čas a netreba ho brať len ako voľnočasové čítanie, pri ktorom vypnete hlavu. Len tak vyniknú skutočne pekné myšlienky tejto mangy, hodné zamyslenia sa a len tak skutočne naplno pochopíte, čo sa v mange vlastne deje.
Za mňa je prvý zväzok Land of the Lustrous skutočne kvalitným čítaním, ktoré pošteklí vaše mozgové závity. Grafická stránka je na vysokej úrovni a vytknúť jej možno azda len občasnú slabšiu rozlíšiteľnosť jednotlivých Lustrous, ktorí sa síce odlišujú farbou vlasov, avšak v čiernobielej mange je nemožné použiť tento fakt na rozlíšenie postáv. Plný skvelých dojmov som sa rovno vrhol na ďalší zväzok tejto výbornej mangy, avšak o tom si povieme čo-to až niekedy nabudúce.

Haruko Ichikawa - Land of the Lustrous (1. zväzok)
Vydavateľstvo: Kodansha Comics
Jazyk: Anglický
Počet strán: 198
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2017

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

cyberstorm
pekna recka :)
02.02.2022

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB