Antológia ukrajinskej fantastiky pomôže utečencom

Antológiu ukrajinskej fantastiky môžete podporiť už len do budúceho piatka.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
obálka projektu Fantastická Ukrajina
obálka projektu Fantastická Ukrajina Disclaimer
Vydavateľstvo Rogerbooks pomaly končí s kampaňou Fantastická Ukrajina (link na Startlab). Vznikne vďaka nej prvá slovenská antológia ukrajinskej fantastiky, no takmer všetky peniaze získajú vojnoví utečenci.
Antológia bude obsahovať jedenásť poviedok od desiatich autorov. Na jej zostavení sa okrem Martina Králika podieľal Henry Lion Oldie (Генри Лайон Олди), čo je pseudonymum dvojice ukrajinských autorov Dimitrija Gromova a Olega Ladyženského. Ukážku z ich poviedky Moanha nájdete na Rogerovom blogu a ukážku z poviedky Len spolu od Ernesta Marinina prezmenu TU. Z ďalších, u nás nie veľmi známych, no na Ukrajine a v Rusku bestsellerových a oceňovaných autorov, spomeňme Marínu a Sergeja Dačenkovcov, K. A. Terinu či Mariu Galinu.
Okrem vydania ukrajinských poviedok je cieľom kampane vyzbierať finančné prostriedky na pomoc vojnovým utečencom. K nim sa peniaze dostanú prostredníctvom občianskeho združenia Pod Krídlami anjelov (viď rozhovor vo videu nižšie). To od začiatku vojny ponúkalo stravu utečencom na hranici, momentálne im nakupuje potraviny a ďalšie dôležité potreby.
Pod krídlami anjelov, o.z. - rozhovor o dobrovoľníckej práci a Fantastickej Ukrajine Disclaimer
Antológia má vyjsť v lete 2022 v elektronickej forme. Na Startlabe bude dostupná ešte sedem dní a najnižšia čiastka, ktorou ju môžete podporiť, je 10 EUR.
Henry Lion Oldie
_
Henry Lion Oldie (Генри Лайон Олди) je pseudonym dvojice ukrajinských spisovateľov sci-fi a fantasy literatúry, Dimitrija Gromova a Olega Ladyženského (obaja nar. 1963). Autori žijú a tvoria v Charkove; svoje knihy píšu v ruštine. Počas bezmála štvrťstoročia trvajúce tvorivé dráhy vydali vyše tridsať románov a noviel a stali sa jednými z najobľúbenejších autorov fantastiky v Rusku aj na Ukrajine. Medzi ich najznámejšie diela patrí tzv. Achájsky cyklus z prostredia starovekého Grécka či rozsiahla vesmírna opera Ekumena. Oldie sú nositeľmi celého radu literárnych ocenení; okrem iného boli v roku 2006 na Eurocone v Kyjeve vyhlásení najlepšími európskymi spisovateľmi v žánri SF&F. Ich pseudonym vznikol zložením počiatočných písmen ich krstných mien a priezvisko. V českom preklade vyšli obom autorom zatiaľ dve knihy - Zajatec železné hory a Cesta meče.(legie)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB