Maková válka: dá sa prežiť vojna bez straty ľudskosti?

Po vynikajúcich, no bohužiaľ komerčne neúspešných Ctnostiach kráľov nám české vydavateľstvo Host prináša ďalšiu fantasy inšpirovanú čínskymi dejinami a kultúrou. V recenzii si o nej povieme viac.
YaYa
Filmová história scifi
Román Maková válka je prvou časťou trilógie. Napriek tomu, že ide o prvotinu mladučkej čínsko-americkej autorky – v čase vydania v roku 2018 mala Rebecca F. Kuang len 22 rokov – si Maková válka vyslúžila pozitívny ohlas kritikov a dokonca bola nominovaná na cenu Nebula za najlepší román.
Zrejme práve pre vek autorky by sa vám spočiatku mohlo zdať, že čítate knihu zo zaznávanej kategórie YA. V prvej časti totiž sledujeme cestu vojnovej siroty Rin na najprestížnejšiu vojenskú akadémiu v krajine. Napriek nepriazni sa tam osudu vďaka svojmu odhodlaniu a inteligencii aj dostane. Ani potom ale nemá vyhraté. Ako chudobné dievča sa medzi privilegovanými spolužiakmi musí obracať najmenej dvakrát tak usilovne ako ktorýkoľvek z nich. R. F. Kuang teda pracuje s klasickou postavou mladého outsidera, ktorý je však predurčený na veľké veci. Rin pripomína hrdinov YA i povahou: mladá, ambiciózna, tvrdohlavá, príťažlivo drzá, odhodlaná vybojovať si svoje miesto pod slnkom. V tomto kontexte mnohých našich čitateľov asi poteší, že autorka sa rozhodla pre rozprávanie v tretej osobe minulého času. V prvej prítomného by takáto postava mohla byť pre mnohých neznesiteľná.
Maková válka. Prvé české vydanie (Host, 2022).
Maková válka. Prvé české vydanie (Host, 2022). Disclaimer
I vojenská jednotka, kde Rin neskôr slúži, pripomína družiny z YA, napríklad z Vranej šestky. Jej členovia sú mladí, no zručnosťami sa poľahky vyrovnajú najskúsenejším vojakom. V Makovej válke je to však v súlade s fungovaním autorkinho sveta. Rin a jej spolubojovníci majú totiž nadprirodzené schopnosti požičané od bohov. A takí ľudia sú do tridsiatky buď mŕtvi, alebo šialení.
Tu sa ale podobnosti s YA končia. Skôr ako Rin stihne ukončiť štúdium, vypukne vojna. Študenti vojenskej akadémie musia logicky okamžite narukovať a brániť vlasť. Maková válka sa z fantasy zo školského prostredia mení na krutú a naturalistickú „military fantasy“. Vojnu pritom neprezentuje ako príležitosť stať sa hrdinom, ale ako krvavý chaos, ktorým skutočne je. Vojenská stratégia zrazu prestáva byť školskou úlohou, hypotetickou logickou hádankou, ale stáva sa otázkou prežitia. Každý čin má svoje krvavé dôsledky.
Najdrastickejšiu pasáž tvorí príchod Rininej jednotky do nepriateľom zmasakrovaného mesta. Človek sa až musí pozastaviť nad tým, ako taká mladá autorka dokázala vymyslieť toľké hrôzy a ukrutnosti. Krátky prieskum na internete ukáže, že si ich nevymyslela. Vojna medzi Nikarskou ríšou a Mukenským zväzom je inšpirovaná skutočnými bojmi medzi Japonskom a Čínou v 30. a 40. rokoch 20. storočia. Zmasakrované mesto Golyn Nís predstavuje odkaz na masaker v Nankingu v roku 1937. A tak Maková válka nadobúda ďalší rozmer, nejde len o výlet do fantázie, ale i pokus autorky vyrovnať sa s dejinami vlastnej krajiny, minulosťou vlastnej rodiny. Vlastne je to takto ešte desivejšie: najkrvavejšie časti románu nie sú dielom zvráteného autora, ale dielom zvráteného ľudstva.
R. F. Kuang
R. F. Kuang / Zdroj Disclaimer
Fantastické prvky nastúpia v deji pomerne neskoro. Ako som už naznačila, Rin sa stane šamankou. To znamená, že využíva nadprirodzenú moc prepožičanú od bohov. Konkrétne od jedného z nich, Fénixa, ohnivého boha pomsty. Šamani môžu od bohov veľa získať, no nie zadarmo. Celú druhú polovicu románu Rin okrem boja s nepriateľom viditeľným navonok bojuje i sama so sebou. Učiteľ Ťiang jej radil, aby bola v používaní mágie opatrná, upozorňoval, že moc má svoju cenu. Naproti tomu veliteľ na ňu tlačí, aby sa Fénixovej moci poddala.
Mnohí recenzenti skôr chválili prvú polovicu knihy a k druhej sa stavali skepticky či dokonca s odporom ako k zneužitiu utrpenia skutočných ľudí z minulosti. Musím uznať, že Rinine dobrodružstvá na prestížnej škole sa čítali ľahšie. Napriek tomu sú podľa mňa ale práve vojnové pasáže v príbehu dôležitejšie. Nesú dôležité úvahy o moci, o tom, ako nás ovplyvňujú staré krivdy, o tom, či násilie oplácať násilím a či v tejto otázke vôbec máme na výber. O tom, ako ľahko sa obyčajní ľudia stávajú figúrkami v šachovej partii mocných a ako jednoducho sa príbehy obetí menia na obyčajnú štatistiku.
Smrt jednoho vojáka byla tragédií, protože si uměla představit, jakou bolest pociťoval na samém konci ¬ jeho naděje, najnepatrnější podrobnosti jako třeba: jak si oblékal uniformu, jestli měl rodinu, jestli měl deti a řekl jim, že se s nimi uvidí, až se vrátí z vojny. Jeho život byl celým světem vybudovaným kolem něj a zánik takového světa byl tragédií.
Rin to ale neuměla vynásobit tisíci. Takové úvahy se nedaly vyčístlit. Bylo to nepředstavitelné měřítko. A tak se o to ani nepokoušela.
Ta část jejího já, ktorá na něco takového uměla brát ohled, už nefungovala.
To nebyly životy.
Byla to čísla.
Bylo to nutné odečtení.
Maková válka čitateľovi ponúka silný príbeh. Asi sa nestane mojou novou obľúbenou knihou, dokonca si ju pre drastické pasáže asi ani neprečítam znovu. Ale zrejme aj preto, v akom období sa mi dostala do rúk, na mňa zapôsobila pomerne hlboko. Dúfam, že vydavateľstvu sa podarí priniesť nám v preklade i zvyšné dva diely.

8/10

Klady:
Prostredie inšpirované čínskou kultúrou
Veľké témy ako vojna či drogová závislosť
Zápory:
Opis masakru v Golyn Nís a ďalšie explicitné násilie
Na niektorých miestach nevyrovnané tempo rozprávania

R. F. Kuang – Maková válka (Poppy War #1)
Vydavateľstvo: Host
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2022
Strán: 533
Český preklad: Daniela Orlando
ISBN: 978-80-275-1025-2
Ilustrácia na obálke: Jung Shan Chang

Interview s autorkou (v angličtine)

Ďakujeme vydavateľstvu Host za recenzný výtlačok.

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB