Jujutsu Kaisen: moderný shonen ako sa patrí

Manga séria Jujutsu Kaisen patrí k najväčším súčasným shonenovým fenoménom. Zaslúži si ale toľko pozornosti, koľko sa jej dostáva?
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Shoneny patria vo všeobecnosti ku demograficky najpopulárnejším mangám a anime vôbec. Majú dlhoročnú tradíciu, veď série ako Dragon Ball, One Piece, Bleach, Naruto, Hunter x Hunter či Yu Yu Hakusho sa tešia aj v súčasnosti obrovskej obľube. Neskoršej generácii anime fanúšikov budú možno o čosi bližšie príbehy ako My Hero Academia, Demon Slayer, Fire Force alebo práve momentálne mimoriadne populárny Jujutsu Kaisen. Je skvelé, že české vydavateľstvo Crew sa rozhodlo dať priestor práve tomuto veľkému fenoménu súčasnej mangy. Poďme si povedať o Jujutsu trošku viac!
Jujutsu Kaisen (1.) Jujutsu Kaisen (1.)
Jujutsu Kaisen (1.) Disclaimer
Manga autora Gegeho Akutamiho začala vychádzať už v marci roku 2018 a doposiaľ sa dočkala osemnástich tankóbon zväzkov. Prakticky ihneď po zviditeľnení sa Jujutsu Kaisen dočkalo aj anglického prekladu, ktoré vďaka kalifornskému vydavateľstvu Viz Media vychádza od konca roku 2019. Doposiaľ bolo predaných okolo 60 miliónov kusov tejto mangy, čo z nej robí jednu z najlepšie predávaných mang všetkých čias, keďže prekonala aj také legendy ako napr. Sailor Moon alebo Berserk.
K týmto číslam mange dopomohlo najmä podarené anime od štúdia MAPPA, ktoré si môžete spájať s nedávnymi hitmi ako Dorohedoro, Kakegurui alebo Banana Fish. Takmer ihneď po uvedení anime koncom roku 2020 sa do príbehov mladého Yujiho Itadoriho zamilovali zástupy fanúšikov po celom svete. Tento ničím nie výnimočný chalanisko vo voľnom čase navštevuje okultistický klub, v ktorom sa s dvoma priateľmi venuje vyvolávaniu duchov a jeho jedinou skutočnou starosťou je obava o zdravie chorľavého starého otca. Všetko sa zmení v deň, kedy je uvoľnená tajomná pečať na pozemku ich školy. Hoci to Yuji sprvu nechápe, týmto spôsobom je narušená rovnováha síl a nielen školu zaplavuje veľké množstvo monštier a démonov.
Jujutsu Kaisen (1.) Jujutsu Kaisen (1.)
Jujutsu Kaisen (1.) Disclaimer
Jujutsu Kaisen (1.) Jujutsu Kaisen (1.)
Jujutsu Kaisen (1.) Disclaimer
Jujutsu Kaisen (1.) Jujutsu Kaisen (1.)
Jujutsu Kaisen (1.) Disclaimer
Zhodou nešťastných okolností sa náš hrdina stáva stredobodom záujmu pre skutočných lovcov duchov – zaklínačskú akadémiu. Zaklínači sú mocní čarodejníci, bojujúci proti silám zla, schopní ovládať tajomnú energiu kliatob vo svoj prospech. Ak tieto kliatby, ktoré sú základným stavebným kameňom celého power systemu Jujutsu Kaisen nie sú kontrolované, ich produktom sú tie najrôznejšie monštrá. Ak ich dokážu ale zaklínači úspešne ovládať, stávajú sa z nich mocné prostriedky na boj proti zlu. Títo s Yujim uzatvárajú dohodu a prijímajú ho napokon medzi seba. Pomáhať mu majú noví priatelia Megumi Fushiguro, učiteľ Satoru Gojo a čerstvá víťazka kategórie best girl v Cruchyroll awards, Nobara Kugisaki. Títo hrdinovia pokope vytvárajú zaujímavý a rôznorodý mix pováh a bojových štýlov, proti ktorému nemá ani jeden démon žiadnu šancu!
Prvý zväzok tejto mangy čitateľovi ponúka nenáročné čítanie, ktoré síce nijako nevyčnieva z typického dejového oblúka populárnych shonenov, ale zaujme nejedného čitateľa kvalitným spracovaním. Prakticky rovnako vlastne možno vnímať aj druhý najpopulárnejší shonen súčasnosti – Demon Slayer.
Jujutsu Kaisen je zaujímavé a chytľavé čítanie. Dejová stránka možno príliš skúsenejšieho čitateľa mangy nenadchne, keďže sa drží tradičných shonenovských vychodených chodníčkov, z ktorých príliš nevytŕča. Napriek tomu je dej veľmi dynamický a zábavný. Keď sa tento fakt skĺbi s nadpriemerne dobrým vizuálom a výborným prekladom, je jasné, že česká manga scéna dostala nový, veľmi silný prírastok.
Gege Akutami - Jujutsu Kaisen (1. zväzok)
Vydavateľstvo: CREW
Jazyk: Český
Preklad: Matyáš Anton
Počet strán: 196
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2022
ISBN: 9788076791169

Za recenzný výtlačok ďakujem českému vydavateľstvu Crew.
Crew Manga
Crew Manga / Zdroj Disclaimer

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB