Hrdinovia: Ariadnina niť v bludisku gréckej mytológie

Vydavateľstvo Tatran svojim čitateľom pod stromček pripravilo lahôdku, knihu Hrdinovia od britského spisovateľa, herca a komika Stephena Frya. Práve na ňu sa dnes bližšie pozrieme.
YaYa
Podporte scifi.sk
Hrdinovia tvoria druhý diel trilógie. Kým v prvom diele s názvom Mýty nám Fry vyrozprával najmä príbehy bohov, v tom druhom sa obracia na zem k výnimočným smrteľníkom. Od Persea cez Herakla po Thesea autor čitateľa zoznamuje so slávnymi členmi antickej "Ligy spravodlivosti" a ich dobrodružstvami. Budú pritom bojovať rovnako s príšerami, ako aj s vlastnými charakterovými chybami.
Hrdinovia (ako aj Mýty) sa žánrovo ťažko zaraďujú. Ako sme si mohli všimnúť už pri čítaní prvého dielu, do beletristického rozprávania sú v hojnom množstve primiešané faktografické poznámky pod čiarou i autorove úvahy a hodnotenia. Od tisícok iných spracovaní a verzií gréckych bájí sa ale Fryove knihy najviac líšia dialógmi pripomínajúcimi komické skeče. Humorom však samotných hrdinov ani ich príbehy nezosmiešňuje, skôr odľahčuje a oživuje, vytvára nečakané spojenia s naším svetom. Keď Danae hreší syna Persea, že sa opil na kráľovej hostine, vidíte v nej vlastnú mamu po svojom neskorom návrate z diskotéky. Keď Atlas „koučuje“ Herakla, ako správne držať oblohu, aby ho neseklo v krížoch, akoby ste počuli trénera z fitka a tak ďalej. Antickí hrdinovia potom už nie sú takí vzdialení, spoznávate v nich ľudí ako vy či ja a ľahšie sa s nimi skamarátite.
Hrdinovia - Obálka - Obálka slovenského vydania
Hrdinovia - Obálka - Obálka slovenského vydania / Zdroj Disclaimer
Oproti Mýtom sa Hrdinovia čítajú rýchlejšie a plynulejšie. Miestami síce pretrváva záplava mien a názvov, ale tentoraz nechýba obsah, zaradených bájí ubudlo a dej sa člení na dlhšie celky – životy jednotlivých hrdinov. Aj rozsiahlejšie časti, napríklad Heraklove úlohy či výpravu za zlatým rúnom, som čítala na posedenie.
Osudy hrdinov sa prelínajú, a hoci nie sú nevyhnutne vyrozprávané v chronologickom poradí, Fry robí všetko preto, aby sa vám nemotali. Z mnohých verzií mýtov vyberá tak, aby si čo najmenej odporovali – pokiaľ je to pri nespočetne ráz prerozprávaných príbehoch možné. Okrem toho sa často zamýšľa nad rôznymi interpretáciami mýtov a kladie pritom otázky, ktoré prinútia k hlbšej úvahe aj čitateľa.
Postavy v jeho podaní sú trojrozmerné, rovnako sa venuje ich dobrým stránkami i neduhom. Ako základ si pritom vybral slávne hry gréckych dramatikov. V tých napriek ich veku nechýba hĺbka postáv ani vnútorný konflikt, a to všetko sa prenáša i do Fryovej knihy.
Stephen Fry - Portrét
Stephen Fry - Portrét / Zdroj Disclaimer
Oproti prvému dielu sa zmenili prekladatelia. Jazykovo je slovenské vydanie stále na veľmi vysokej úrovni a vyššie ako vo väčšine ostatných slovenských vydavateľstiev. Tentoraz mi ale úplne vždy nesadol výber slov či formulácií, napríklad používanie prídavného mena chytrý na miestach, kde je síce podľa slovníkovej definície možné, ale viac by sa mi tam hodili niektoré jeho synonymá.
Grécka mytológia predstavuje základný kameň našej kultúry. Jej príbehy poznáme v toľkých verziách, spracovaniach a obmenách, až človeku môžu pripadať ako labyrint nie nepodobný tomu slávnemu krétskemu. Nehovorím, že sa v ňom nestratíte. Stephen Fry vás ale do bludiska nehodí bez pomoci. Poznámky pod čiarou, register mien, odkazy a náznaky v samotnom texte či plynulý jednoduchý štýl spolu tvoria literárny ekvivalent Ariadninej nite, a tak druhý výlet do antiky bude hladký, zábavný a plný inšpirácie.
Dúfam, že najneskôr do ďalších Vianoc sa dočkáme i záverečnej knihy Fryovej série s názvom Trója.

Klady
Zábavné, ale zároveň podnecujúce k zamysleniu
Známe príbehy vyrozprávané zo sviežeho uhla pohľadu
Ak máte radi anglický humor, dialógy vám pošteklia bránicu
Zápory
Informačne nasýtené.
Autorove vsuvky môžu brániť ponoreniu do deja.

Stephen Fry – Hrdinovia
Vydavateľstvo: Tatran
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2021
Strán: 371
ISBN: 978-80-222-1225-0
Preklad: Klaudia Feketeová, Jozef Ferencz

Ďakujeme vydavateľstvu Tatran za recenzný výtlačok.
Vydavateľstvo Tatran.

Odkazy
Ak sa vám páčia moderné spracovania mýtov, možno vás zaujmú knihy Madeline Millerovej:

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

Hrdinovia

Diskusia

Goran
Supiš recka :D
Mytológia ma dostala kedysi ku fantasy, a čo je vlastne fantasy (alebo aspoň istá časť žánru) ako moderná mytológia?
Ale mne osobne veru nešmakoval ten humor... chápem, že autor to chcel hlavne spopularizovať, a to sa mu určite podarilo, ale ja mám rád, keď sa k takejto téme pristupuje vážne.
05.01.2022
YaYa
Myslela som si, že toto povieš :D
05.01.2022

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

Hrdinovia